Çocuklarda Kekeleme Sorunu

Çocuklarda kekeleme neden olur? Kekemelik belirtileri nelerdir, neler yapılabilir? Kekeleme tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda Kekeleme So...

Çocuklarda kekeleme neden olur? Kekemelik belirtileri nelerdir, neler yapılabilir? Kekeleme tedavisi hakkında bilgi.



Çocuklarda Kekeleme Sorunu



Kelime akışının kesintiye uğradığı ve çocuğun, bir kelimeyi seslendirebilmek için zorlandığı bir konuşma bozukluğudur. Konuşmayı yeni yeni öğrenen bir çocuğun özellikle de heyecanlanınca kekelemesi, son derece doğaldır. Ancak hemen bütün çocuklar, okul çağına geldiklerinde bu dönemi atlatmış olurlar. Eğer kekeleme okula başladıktan sonra devam ederse, arka planda yer alan korku, gerilim, sıkıntı gibi bir duygusal sorun vardır ve bu çok zaman, ana-babadan kaynaklanır. Kekemelik bazı ailelerde daha sık görülmektedir.



Ne kadar önemlidir?



Kekemelik, önemli bir sağlık sorunu değildir ve tam olarak iyileştirilmese bile kontrol altına alınabilir. Ancak konunun üzerinde gereksiz yere fazlaca durulması, çocuğun kendi kendini suçlamasına ve durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1. Çocuğunuza, sizin istediğiniz, gerekli gördüğünüz kelimeleri kullanması için ısrar etmekten sakının. Kendisini ifade edebilmesi için ona bol zaman tanıyın.



2. Çocuğunuzun yaşantısında herhangi bir sıkıntı veya stres bulunup bulunmadığını kontrol edin, varsa, bunu ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapın.



Doktora başvurmalı mısınız?



Kekeleme çocuğunuzu derinlemesine etkiliyorsa, kelimeleri şekillendirmek için aşırı çaba harcıyorsa, doktora başvurmalısınız.



Doktor ne yapacaktır?



• Kekemeliğin kısa sürede düzeleceği konusunda sizi ikna edebilir.



• Tedavi için bir kliniğe gönderebilir. Böyle bir tedavi erkenden başlatılacak olursa kekemeliğin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilir.



• Kendi kendine olan güvenini kaybetmemesi için çocuğunuz, sizin yardımınıza ihtiyaç duyar. Kekeleme olayının özerinde hemen hiç durmamanız gerekir. Kendisiyle açık açık konuşun ve bunun utanılacak bir durum olmadığını anlatın.



• Çocuğunuz söylediklerinizi anlayacak yaştaysa, tedavi imkânını ve bu konuda düşündüklerini sorun. Belki de çocuk, kekeme olmasından şikâyetçi bile değildir.



• Konuşurken çocuğunuzu zorlamayın veya onun sözünü kesmeyin. Eğer bir kelime hakkında sizden yardım isterse, o zaman işe karışın.



• Kekemeler şarkı söylerken veya şiir okurken genellikle kekelemez. Bu nedenle çocuğunuzun konuşmasına adeta ritmik bir hava vermeye çalışın ve sözleri, bu ritmi vurgulamak için kullansın. Böyle bir uygulama önemli ölçüde fayda sağlayabilir.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Kekeleme Sorunu
Çocuklarda Kekeleme Sorunu
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/saglik-uyari-78.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-kekeleme-sorunu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-kekeleme-sorunu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content