Derince - Kocaeli

Derince Derince, Kocaeli'nin ilçesi. Derince, Cumhuriyet sürecinin ortaya çıkardığı yeni yerleşim yeridir. Zamanı çok yakındır. ...

Derince






Derince, Kocaeli'nin ilçesi.

Derince, Cumhuriyet sürecinin ortaya çıkardığı yeni yerleşim yeridir.

Zamanı çok yakındır. 1890 senesinde liman kurulması için İzmit Körfezi' nde en derin kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer en derin yer olarak şimdiki limanın bulunmuş olduğu yeri tespit ederler. Burası derinliğinden dolayı “Derince Liman†diye anılmaya başlar bu yüzden, Derince ismini limandan almıştır. Almanlar tarafınca derhal inşaatına başlanan liman için çok sayıda insan liman inşaatı yapımında çalışıyor olmak için mıntıkaya gelir. 1904 senesinde faaliyete geçen limanda, çalışanlar birer, ikişer evlerini kurmaya başlarlar. 1887 yılından itibaren Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan ve Kırım'dan göçler alan, Derince geriye kalan genişlemeye ve gelişmeye adım atmıştır. Bu gelişmelerden sonrasında Mustafa kemal atatürk 1936 senesinde Romanya'dan Türkiye'ye göç eden soydaşlarımıza Derince'de otuz hanelik arazi verir. Göçmenlerin evlerini kurmaları üstüne Çınarlı köyü muhtarlığına bağlı olan Derince 1952 senesinde bağımsız muhtarlık olur. Derince'nin ilk muhtarı Ahmet USTA'dır.

Ve Derince geriye kalan İzmit'in bir mahallesidir. Körfez kıyısında endüstri'nin kurulmasıyla gelişen ve nüfusu hızla artan Derince 27 Mayıs 1960'da dört mahalleye ayrılır. Bir sürü devlet adamının yanı sıra M. Kemal Mustafa kemal atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Turan Güneş, Turgut Özal, Süleyman Demirel benzer biçimde mühim şahsiyetlerde Derince'yi ziyaret edenler arasındadır.

Derincenin tanınmasına zamanı Çenesuyu da katkıtada bulunmuştur.

Çenesuyu 1860'lı yıllarda lezzetiyle şairlerin mısralarına mevzu olmuş, ismi İzmit'le özleşmiş zamanı ve şifalı bir su…

1863 senesinde sultan Abdülaziz tarafınca İzmit'te yaptırılan Kasrı Hümayun'un en mühim bölümlerinden biriside saat kulesi tarafındaki taç kapısıdır. Bu kapının üstünde bulunan kitabede İzmitli ozan Savfet tarafınca yazılmış 22 dizelik kaside mevcuttur. Çenesuyu bu kasidede lezzetiyle kendisine yer bulmuştur…

Acebi sözlerim olup Çenesuyu benzer biçimde ihla (Toy sözlerim Çenesuyu benzer biçimde tatlı oldu) Ricam oldur o hakan-ı serir-i mülk ihsana (Dileğim odur,o ülke tahtını bağışlayan hakana) O yıllarda at sırtında şehre getirilerek dağıtımı meydana getirilen Çenesuyu,bugün Derince Belediyesi'nin çağıl tesislerinde tam otomatik makinelerde hijyenik şartlarda el değmeden üretilerek bölge insanımızın hizmetine sunulmuştur. Hizmetimizle tarihe ve insanımıza olan sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyoruz.


COĞRAFİ KONUMU



İstanbul'a 90 km uzaklıkta olan İzmit'in batısında ki Derince, pek çok ilimizi; nüfusu, ekonomik yapısı ve gelişmesiyle geride bırakmıştır.

3 Kasım 1999 tarihinde senelerdir özlemle beklediği ilçe statüsüne kavuştu ve sınırları kuzeye doğru genişledi. Buna bakılırsa doğusunda Çınarlıdere, batısında Kaşkaldere arasına sıkışmış olan ortalama 100 bin sözü geçen Derince'nin kuzeyinde Çenedağ yer alırken güneyinde İzmit Körfezi bulunmakta.Derince'nin yüzölçümü mücavir alan olarak 1550 hektar'dır. İlçe, batısında Körfez, kuzeyinde İstanbul'un Şile, kuzeydoğusunda Kandıra ve doğusunda İzmit ilçeleriyle çevrilidir.

Derince'nin sınırları içinde pek çok endüstri kuruluşu yer almıştır ekranda görülen pencereden bazıları : Derince Limanı, Petrol Ofisi, Shell, Türkkablo, Koruma Ziraat, Uzer Makine, Körfez Kimya, Varilsan, Tavas Yem fabrikalarıdır. Bununla birlikte Kocaeli güven Müdürlüğü, SSK Kocaeli Hastanesi, Kocaeli üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Asker Hastanesi , Toprak Mahsulleri Ofisi benzer biçimde mühim kamu kuruluşları da yer almıştır.

Dumlupınar, Deniz, Çenedağ, Sırrıpaşa, Çınarlı, Yenikent, Mersincik, Yavuz Sultan, İbn-i Sina, Fatih mahallelerinin yanısıra Derince'ye ilçe olmasından sonrasında Karagöllü, Terziler, Çavuşlu, Tahtalı, Toylar (sonradan Merkez ilçeden ayrılıp buraya geçti), Geredeli ve Kaşıkçı muhtarlıkları bağlanmıştır.


DERİNCE'NİN SPOR KLüPLERİ



Derince Belediyespor, Derince G.B, Yavuzspor, Çınarlıspor, Çenedağspor bununla birlikte Kocaelispor'un KEV Tesisi (YENİKENT) ve İsmetpaşa Stadyumu (ÇENESUYU)'da Derince Mevcuttur. Kocaeli B.B. Olimpik Buz Sporları Salonunuda (ÇENESUYU) ve Kocaeli Kapalı Yüzme Salonuda (ÇENESUYU) Derincede Mevcuttur. Derince Belediyespor'un Ait Derince Stadı Ve Tesisleri (YENİKENT)'de Vardır.


DERİNCE'NİN ÖNEMLİ YERLERİ

  • 60 EVLER HARİKALAR SAHİLİ
  • ÇENESUYU
  • MERSİNCİK MESİRE(ÇINARLI DERE) ALANI
  • TAŞKÖPRü
  • TAHTALI GÖLETİ







  • Kocaeli (İzmit)


  • Teknosa - Kocaeli


  • Evkur - Kocaeli


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Derince - Kocaeli
Derince - Kocaeli
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/derince-kocaeli.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/derince-kocaeli.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content