Dünya Nehirleri - Brahmaputra

Dünya Nehirleri: Brahmaputra Yolculuğuna Himalayalar'ın yükseklerinden başlayan bu büyük Asya ırmağı, Hindistan'ın Assam e...

Dünya Nehirleri: Brahmaputra
Ad: brahmaputra.jpg

Yolculuğuna Himalayalar'ın yükseklerinden başlayan bu büyük Asya ırmağı, Hindistan'ın Assam eyaletinden geçerek Bangladeş'e iner ve orada Ganj Irmağı'yla birleşir. Sık sık taşkınlara yol açarak, yer yer yatağını değiştirerek, getirdiği alüvyonları Ganj'ın deltasına yığar. 2ü. yüzyı­lın başlarına kadar Brahmaputra'nın kaynağı bilinmiyordu. Himalayalar'ın kuzeyinden çı­kıp Tibet'in başkenti Lhasa yakınından geçe­rek, Asya'nın iyiden iyiye uzak bir bölümüne akan Can-Po Irmağı'yla beslenip beslenmedi­ği merak konusuydu.




Çoğu kimse, doğuya doğru akan Can-Po'nun, büyük bir bölümü hemen hemen ters yönde akan Brahmaputra ile aynı ırmak olamayacağını ileri sürüyordu. üstelik Can-Po dev gibi Himalayalar'ı nasıl aşabilirdi?

Ad: Ganga_Brahmaputra.gif



Zamanla kâşifler Can-Po'nun beslediğini varsaydıkları ırmakların adlarını bir bir liste­lerinden çıkardılar. Can-Po'nun Brahmaputra'ya gerçekten katıldığı ve ikisinin toplam uzunluğunun (2.897 km) Ganj'ınkini bile geçtiği, kesin olarak ancak 1913'teki bir keşif seferinde anlaşılabildi.

Himalayalar'ın kuzeyinde dünyanın en ilgi çekici iç suyolları vardır. Burada tekneler 3.500 metreden daha fazla bir yükseltide, yaklaşık 650 km boyunca gidip gelir. Bu tekneler ya ahşap iskelet üzerine gerilmiş hayvan derisinden yapılan coracle'lar ya da dikdörtgen kutulara benzer büyük feribotlar­dır. Irmak üzerinde genellikle bambudan, bir­kaç yerde de ağır zincirlerden asma köprüler kuruludur. Önce doğuya akan ırmak daha sonra kuzeydoğuya döner, dağlar arasında sık ormanlarla kaplı bir dizi boğazdan hızla akar, sonra birden güneye kıvrılarak Assam vadisi­ne iner. Vadiden aşağı coşarak akar, bir sürü adanın çevresini dolanır; bazen taşarak bir iç­denizi andırır, sonunda Bengal düzlüklerin­den geçer ve Ganj'a katılır. Güneydeki bu bö­lümü Assam ile Bengal arasındaki ana ticaret yolunu oluşturur.


brahmaputrafizikigk1




Temel Britannica








  • Dünya Nehirleri - Tuna Nehri


  • Dünya Nehirleri - Po Nehri


  • Dünya Nehirleri - Drava



Brahmaputra Nehri





288px Brahmaputra River SPOT 1125

Kaynak Tibet
Ağız Bengal Körfezi
Havza ülkeleri Nepal, Bangladeş
Uzunluk 2.900 km

Brahmaputra Nehri, kaynağını Tibet'ten alan, Güney Tibet'i suladıktan sonra, Hindistan'ın doğu kesimini sulayıp Bangladeş'ten Bengal Körfezi'ne dökülen bir nehirdir. Nehir, Ganj Nehri ile birleşerek dökülür. Nehrin adı Sanskritçe'de Brahma'nın oğlu anlamına gelmektedir. Nehir, uzun yıllar boyunca bir taşıma ağı olarak kullanılmıştır. Ayrıca nehir, Bangladeş, Tibet ve Hindistan'da geçtiği yerleri sulayarak buradaki tarım hayatında önemli bir rol oynar. Uzunluğu 2900 km'dir.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Brahmaputra
Dünya Nehirleri - Brahmaputra
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/15582d1222282846-dunya-nehirleri-brahmaputra-brahmaputra.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-brahmaputra.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-brahmaputra.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content