Seyahat yazısı edebiyatta gezilip görülen bölgeler hakkında yazılan yazılardır. Şahıs seyahat esnasında pek çok yer görür, pek çok insanla t...
Seyahat yazısı edebiyatta gezilip görülen bölgeler hakkında yazılan yazılardır. Şahıs seyahat esnasında pek çok yer görür, pek çok insanla tanışır; bu tarz şeyleri hafızada tutmak güç olacağından seyahat esnesında not alınır ve seyahat yazılarında bu tür şeyler öykü edilir. Seyahat yazısında yazar daima gezdirilmiş olduğu bölgeleri anlatmalı, uydurma, yanlış bilgiler vermemelidir. Gördüklerini okuyucunun daha iyi algılaması için, karşılaştırma yapar. Okur sanki o bölgeleri yazarla beraber gezer benzer biçimde olur.
Eski edebiyatımızda seyahat yazısına seyahatname denir. Bu alanda Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ünlüdür. Ama aslolan seyahat yazıları Avrupa’ya açılma döneminde görülmeye başlanmış, gidieln Avrupa şehirleri ile ilgili yazılar yazılmıştır. Namık Kemal, Ziya Paşa bunların başlangıcında gelir.
Seyahat yazılarını kitaplaştıran yazarlarımız da vardır. Ahmet Mithat Efendi, Avrupa’da Bir Cevelan; Cenap Şahabettin Hac Yolunda, Avrupa Mektupları; Ahmet Haşim, Frankfurt Seyahatnamesi; Reşat Nuri, Anadolu Notları; Falih Rıfkı, Deniz Çok fazla, Zeytin Dağı, Taymis Kıyıları ekranda görülen pencereden bazılarıdır.
İlgili Başlıklar:
1 - Seyahat Yazılarının Türleri
2 - Seyahat Yazısı Türünün Gelişimi
3 - Seyahat Yazısı Türünün Özellikleri
4 - Türk Edebiyatında Seyahat Yazısı
5 - Seyahat Yazısı ile Röportaj Arasındaki Farklar
6 - Seyahat Yazısı Örnekleri
YORUMLAR