Kökleri yenen bitkiler nedir? Sebzelerin yenen kısımlarına nazaran en rahat sınıflama şekli: Kökleri yenen sebzeler Havuç, fındı...
Kökleri yenen bitkiler nedir?
Sebzelerin yenen kısımlarına nazaran en rahat sınıflama şekli:
Kökleri yenen sebzeler
- Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
- Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam
Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nedir?
Gövdesi yenen bitkiler nedir?
Çiçekli bitkiler nedir?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Kökleri yenen sebzeler
- Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
- Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam
VITAMİN KAYNAGI HAVUÇ
Havuç, kökleri pişmeden ya da pişirilerek yenen iki senelik bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, bilhassa A vitamini bakımından çok zengindir, ek olarak B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen aslı azca ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır.
TURP
Turplar, çeşitli biçim, renk ve büyüklükteki yumruları yenilen senelik ve iki senelik kültür sebzeleridir. vatanımızda turplar, Fındık turpu (Ay turpu), kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe ayrılırlar.
FINDIK TURPU
Fındık turpları, yuvarlak, hafifi basık, uzunca ve topaç şekilli ve kırmızı, beyaz ya da yarı yarıya kırmızı-beyaz renkte ve değişik irilikte olan çoğu zaman minik turplardır.
Kökünü yediğimiz bitkiler arkdaşlar
KESTANE TURPU
Kestane turpları; yuvarlak, hafifçe ya da hafifçe uzun şekilli, kabuk ve et rengi beyaz yazlık çeşitlerdir.
BAYIR TURPU
Bayır turpları ise; yuvarlak, basık ya da dip kısmı hafifçe sivrice olmak suretiyle değişik şekilli, kabuğu siyah, eti beyaz kışlık çeşitlerdir. Fındık turpları senelik, kestane ve bayır turpları ise 2 senelik sebzelerdir.
YEMEKLERE LEZZET VEREN SOGAN
Soğan tüm dünyada olduğu şeklinde vatanımızda de çok tüketilen sebzelerin başlangıcında gelip, gıda kıymeti oldukça yüksektir. Yiyeceklere lezzet vermesi bakımından vazgeçilmeyen sebze olan soğanın insan sağlığına metabolizmada düzenleyici, mikrobik hastalıklarda bağışıklılığı arttırmak şeklinde fonksiyonları vardır.
TANSİYON İLACI SARIMSAK
Kültür sebzeleri içinde yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri malum bizde ve öteki Akdeniz memleketlerinde bolca oranda tüketilen bir sebzedir.
Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nedir?
Gövdesi yenen bitkiler nedir?
Çiçekli bitkiler nedir?
YORUMLAR