Mukavemet Nedir?

MUKAVEMET, -ti a. (ar. kıyamdan mukavemet). 1. Bir şeyin, bir dış gücün etkilerine karşı direnme gücü, dayanıklılık, direnç; Bir me...

MUKAVEMET, -ti a. (ar. kıyamdan mukavemet).

1. Bir şeyin, bir dış gücün etkilerine karşı direnme gücü, dayanıklılık, direnç; Bir metalin darbeye mukavemeti.

2. Bir kimsenin hastalık, yoksulluk, üzüntü vb. bedensel ya da ruhsal etkenlere karşı dayanma gücü, direnç: Mikroplara karşı çocuğun mukavemetini artırmak.




3. Bir kimsenin, bir grubun yaptırımlarına, uygulamalarına karşı koyma, direniş: Cephaneleri bitince mukavemetleri azaldı. Mukavemet hareketi.

4. Mukavemet etmek, direnmek, dayanmak, karşı durmak. || Mukavemet göstermek, direnmek, karşı koymak. || Mukavemeti kırılmak, gücü azalarak karşı koyamaz duruma düşmek, direnci kesilmek: Artık mukavemeti kırılmış, dediklerine boyun eğmişti.


—Esk. Mukavemet-sûz, dayanma gücünü kıran: "Bir şarkı, yeniden umulmaz bir hız, mukavemetsuz bir cezbe ile iradesini alt üst ediyor..." (Y. K. Karaosmanoğlu).


—Ask. Mukavemet noktası, alay ya da tabur gücünde bir kuvvet tarafından işgal edilen savunma düzenlerinin bütünü. (Kimi zaman destek noktalarına bağlanır.)


—Ger. day. GEREÇ DAYANIMT'nın eşanlamlısı.


—Spor. Atletizm, kayak ve yüzmede uzun mesafe yarışlarnı içeren disiplin. || Mukavemet yarışı, uzun mesafeli yarış. (Atletizmde 3 000 m'nin üzerindeki tüm yarışlar bu kategoride yer alır. Kayakta bu yarışlar en az 10 km üzerinden yapılır. Yüzmede mukavemet yarışları 800 m ile 1 500 m arasında değişir. || Motorlu araçlar mukavemet yarışı, amacı mekanik organların uzun süreli zorlamalar karşısındaki direncini ortaya koymak olan otomobil, motosiklet ve su motoru yarışı. (Bu yarışların en kısası üç saat, en uzun süresi de altı gündür. Otomobil dalında en ünlü mukavemet yarışı Ving-Ouatre Heures du Mans'dır.)

Kaynak: Büyük Larousse







  • Türk Mukavemet Teşkilâtı


  • Mukavemet


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mukavemet Nedir?
Mukavemet Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mukavemet-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mukavemet-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content