Mukoza Nedir?

Mukoza Nedir Mukoza ya da sümükdoku, bir takım iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, ektodermik köken...

Mukoza Nedir






Mukoza ya da sümükdoku, bir takım iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, ektodermik kökenli, kaplayıcı, sümük (mukus) salgılayan zar. Epitel bir yapıdır. Emilim ve salgılamada vazife alırlar.

Mukoz katman içeren vücut boşluklarına solunum yolunun büyük bir bölümü, tüm gastrointestinal kanal ve üretra dahildir.
  • Bukkal mukoza
  • Gastrik mukoza
  • İntestinal mukoza
  • Olfaktör mukoza
  • Oral mukoza






MUKOZA a. (fr. muqueuse'den; lat. mu- cosus). Dokubil.

1. Bağdoku ve silindirik malpighi epitelyum hücrelerinden oluşan ve kimi zaman üstünde çok sayıda kabarık pa- pilla ve salgı bezi deliği bulunan oldukça kalınca zar. (Mukozalar tüm sindirim kanalını, burun boşluklarını, bronşları, vb. kaplar.)

2. Embriyon dönemindeki bağdokusundan türeyerek hücrelerinin sabitleşmesiyle amipsi nitelikleri kalmayan ve hücre uzantıları birbiriyle ağızlaşan örtü dokusu. (Bu hücreler müsince [mukus] varlıklı yarı saydam bir madde salgılar ve bu durumu uzantılarının ağızlaşmasıyla oluşan boşluklar içinde biriktirir. Bu doku iribaşların kuyruğunda görülür ve başta denizanaları olmak suretiyle bir takım omurgasızların vücut kütlesini oluşturur; bununla birlikte göbek kordonunda (VVharton peltesi) ve gözün camsı cisminde de bulunmaktadır. Erişkin bağdokusu kimi zaman, miksomlarda (bağdokusu urları) olduğu benzer biçimde mukoza şekline dönüşebilir.)





—Dokubil. Mukoza altı dokusu, bilhassa sindirim kanalında bulunan ve derindeki kas tabakalarına gore mukozaya nispi bir devingenlik veren bağdokusu.

—Patol. Mukoza humması, eskiden tifo ve paratifonun hafifçe biçimlerine verilen isim. || Mukoza plakları, frenginin ikinci evresinde görülen lezyonlar. || Mukoza polipleri, sıkıldıklarında içlerinden yapışkan bir madde çıkan polipler.

—'Yet. Mukoza hastalığı, bir virüsten (togavirus) ileri gelen ve 6 ay ile 2 yaş arasındaki genç sığırlarda, kesilmez süreğen ishal şeklinde ve çoğu zaman yer yer görülen hastalık. (Devamlı ölümcüldür.

Otopside sindirim sisteminde yaygın ülserlerin varlığı saptanır.) [Eşanl. VİRüSLü SIĞIR İSHALİ.]


Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mukoza Nedir?
Mukoza Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mukoza-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mukoza-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content