Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına gore, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Sadece, ülkemizd...
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı
Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına gore, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Sadece, ülkemizdeki coğrafi bölgeler, bölümler ve yöreler içinde nüfus miktarı ve yoğunluğu yönünden mühim farklar bulunmaktadır.
Türkiye'de nüfusun değişik dağılışında etkili olan faktörler şunlardır:
1. Fiziki Faktörler
a. İklim özellikleri: Devletimizde nüfusun yoğun olduğu yerlerin, genel anlamda kıyı bölgeler olmasında ılıman iklimin büyük tesiri vardır. Kurak ve kışları aşırı soğuk geçen yerlerde nüfus fazla yoğun değildir.
b. Yerşekilleri: Devletimizde yüksek ve engebeli yerlerde nüfus azdır. Doğu Anadolu Bölgesi, Taşeli platosu, Menteşe yöresi benzer biçimde bölgeler bunlara örnek verilebilir.
c. Toprak özellikleri: Verimli toprakların bulunmuş olduğu alanlar (Çukurova, Gediz, B. Menderes) nüfusça kalabalık iken, Tuz Gölü çevresi benzer biçimde yerlerde verimsiz topraklar bulunduğundan nüfus çok azdır.
2. Beşeri Faktörler
a. Sanayileşme: Tüm Dünya'da olduğu benzer biçimde Türkiye'de de, sanayileşmenin arttığı yerlerde nüfus yoğunluğu artmıştır. İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, Adana ve İzmir buna örnektir.
b. Ziraat: Tarımın geliştiği bölgeler yoğun nüfusludur. Çukurova, Gediz, Bafra ve Çarşamba ovaları çevresi benzer biçimde.
c. Yeraltı kaynakları: Madenlerin ya da enerji kaynaklarının işletilmesinde yoğun nüfusa gerekseme olduğundan, bu alanlarda da nüfus fazladır. Zonguldak, Soma, Elbistan buna örnektir.
d. Gezim: Devletimizde, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki merkezlerde turizmden dolayı nüfus yoğunlaşmıştır.
e. Ulaşım: Ulaşım yolları kavşağında bulunan illerimizin nüfusu artmıştır. Eskişehir, Ankara, Kayseri, İstanbul benzer biçimde illerin gelişmesinde, ulaşım yolları üstünde bulunmaları da etkili olmuştur.
Bir ülkenin nüfus dağılımında fiziki faktörler daha etkiliyse, o ülke sanayileşmemiştir ve daha çok ta-nm ve hayvancılıkla geçimini temin etmektedir.
Nüfus dağılımında beşeri ve ekonomik faktörler daha çok etkiliyse, o ülke sanayileşmiş ve gelişmiş ülke anlamına gelir.
Türkiye Nüfus Dağılım Haritası da;
En kalabalık yerlerin; Trabzon, Samsun, Zonguldak, istanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Aydın, Adana, İçel, Hatay, Ankara ve Gaziantep olduğu görülür.
En seyrek sözü geçen yerlerin; Sinop, Kastamonu, Artvin, Gümüşhane, Kırklareli, Çanakkale, Muğla, Kütahya, Burdur, Sivas, ve Doğu Anadolu'da Elazığ, Malatya dışındaki iller olduğu görülür.
YORUMLAR