Otomatizm Nedir?

OTOMATİZM a. (fr. automatisme). Fizyol. Emek vermesi için lüzumlu tüm öğeler bünyesinde bulunan organın özelliği. (Başlıca otomatiz...

OTOMATİZM a. (fr. automatisme). Fizyol. Emek vermesi için lüzumlu tüm öğeler bünyesinde bulunan organın özelliği. (Başlıca otomatizmler şunlardır: kalp otomatizmi, vazomotor merkezlerin, solunum merkezlerinin otomatizmi, bağırsak otomatizmi, omurilik otomatizmi.)


*ikt. Klasik tutumsal çözümlemede, her türlü tutumsal etmenin etkisinden uzak kalan düzenleyici mekanizma.





*Nörol. Omurilik otomatizmi, travma, tazyik ya da damar hastalığına bağlı olarak tam bir kesmeden sonrasında, üst taraftaki sinir merkezlerinin denetiminden kurtulan omuriliğin otonom emek vermesi biçiminde beliren refleks tepkilerinin tümü. (Bk. ansikl. böl.) || Sara otomatizmi, bir sara nöbeti esnasında ortaya çıkan otomatik hareketler. (Bk. ansikl. böl.)


*Psik. Zihinsel otomatizm, G. de Clörambault'nun betimlediği sendrom. Bu sendromun ayırtedici özelliği, fikir akışında bir kargaşalık (özne, fikir ve eylemlerinin kendisine öncesinden bildirildiği duygusuna haizdir), duyusal bir kalite taşımayan sözsel sanrılar, senestezik sanrılar ve devindirici otomatizmlerdir: itkiler, asalak davranışlar. (Şizofreni ve diğeri süreğen hezeyanlı psikozlarda karşılaşılan zihinsel otomatizm, G. de Clörambault'ya nazaran, hezeyanın başlangıç noktasıdır.)


*Ruhbil. Eskiden istemdışı etkinlikleri adlandırmak için kullanılan terim. (Başlangıçta istemli olmakla beraber, yinelene yi- nelene istemli olmaktan çıkan etkinlikler için de kullanılabilir. Alışılmış birçok hareketlerde durum böyledir. Bugün deneysel ruhbilimde, öznenin hiçbir denetimi olmayan otomatik süreç ya da mekanizmalarla "denetimli" süreç ya da mekanizmalar içinde kimi zaman bir fark yapılmaktaysa da buradaki "denetimli" terimi, "istemli" teriminden daha kuvvetsiz bir anlam taşımaktadır.)


*Teknol. ûZDEVİNGENLİK'in eşanlamlısı.


*Ansİkl. Nörol.

*Omurilik otomatizmi. Çoğu zaman ilk kazadan 3 ila 4 hafta sonrasında ortaya çıkar ve korunma ya da üçlü çekilme reflekslerinin bulunmasıyla tanınır. Kemik-kiriş refleksleri canlı ve çok yönlüdür; taban derisi refleksi gerileme biçiminde gerçekleşir; kasık ya da kabaetin uyarılmasından sonrasında refleks işemeler görülür.


*Sara otomatizmi. Şuur (bilhassa hafıza) bozukluklarıyla birleşerek, sara nöbeti belirtilerinin tümünü oluşturabilir. Kimi zaman nöbetin başlangıcında o anda yapılmakta olan fiil (yürümek, bisiklet kullanmak) sürebileceği şeklinde, tamamen yepyeni bir etkinlik de sözkonusu olabilir. Çoğu zaman uygunsuz, anlam ifade etmeyen ve acemice olan bu etkinlik (soyunmak, bir perdeyi buruşturmak, bir mobilyanın yerini değişiklik yapmak) çok iyi bir eşgüdümle de gerçekleşebilir (şehir içinde otomobil kullanmak, bir bilet alıp trene binmek, vb.), iyi bir kullanıma ve geriye yönelik bu otomatizmler en klasik olanlardır. Nöbet sonrası, hasta hiçbir şey anımsamaz ve hareket etmiş olduğu yerden çok uzakta bulunmaktan büyük bir şaşkınlık duyar. Bu otomatizm ve nöbetlerin süresi birkaç dakika ile birkaç gün içinde değişebilir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Otomatizm Nedir?
Otomatizm Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/otomatizm-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/otomatizm-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content