Parlatma Nedir?

PARLATMA a. Bir yüzeyi parlak ve muntazam duruma getirme işlemi. *Aşındc. Değirmende parlatma, ufak mekanik parçaları, topaklaştır...

PARLATMA a. Bir yüzeyi parlak ve muntazam duruma getirme işlemi.


*Aşındc. Değirmende parlatma, ufak mekanik parçaları, topaklaştırılmış aşındırıcı tanecikler içeren döner bir değirmende, sulama yapmadan parlaklık kazandırma işlemi.





*Ayakkc. Parlatma fırçası, düzgüsel fırçalardan daha yumuşak fırça.


*Boyac. Bir boya tabakasının parlaklığını çoğaltmak için hususi tamponlarla devamlı bir mekanik sürtme sağlayarak son bir kez elden geçirme.


*Camc. Kesme camlarda keçeli çarkla ya da macun tozu kaplı ağaç çarkla meydana getirilen son işlem.


*Kesme camlarda cila parlaklığı vermek için kabı hidrofluorik asitle sülfürik asit karışımına batırma. || Ateşle parlatma, cam kapların kenarlarındaki ve dış yüzeylerindeki pürüzlerin giderilmesi için meydana getirilen son ısıtma işlemi.


*Deric. Parlatma makinesi, derileri ve se pilenmiş derileri mekanik bir halde parlatmak için kullanılan sepici makinesi. (Eşanl. PERDAH.)


*El sant. Parlatma ütüsü, yapma çiçek yapımında, çiçeğin bazı bölümlerine (taç- yaprakları, yapraklar vb), parlamasını sağlamak amacıyla uygulanan sıcak ütü.


*Foto. Banyodan çıkmış ve parlak kâğıda basılmış fotoğrafları muntazam bir yüzeye (cam ya da kromlu metal) uygulamaya dayanan işlem. (Sıcak ya da soğuk kurumaya bırakılan fotoğraflar birbirinden ayrılır ve görüntüdeki siyahların niteliğini artıran parlak ve muntazam bir yüzey elde edilir)


*Kâğ. san Kalenderde parlatma, çoğu zaman kaşelenmiş olan bir kâğıdın ya da kartonun yüzeyine parlak bir görünüş vermek için kalenderle meydana getirilen işlem. || Yaprak perdahlama kalenderinde parlatma, bir yaprak perdahlama kalenderi yardı mıyla kâğıdın ya da kartonun yüzeylerine muntazam, parlak bir görünüm verme işlemi.


*Metalürj. Parlatmak eylemi (Bk. ansikl böl.) || Parlatmak amacıyla bir metal yüzeye uygulanan işlem. (Bk. ansikl. böl.) || Yaldızlanmak ya da elektrolitik olarak kaplanmak istenen metallerin yüzeyini ileri seviyede temizleme işlemi. || Parlatma çarkı, metalografik örnekleri mekanik olarak parlatmaya yarayan aygıt; bu aygıt çoğu zaman zımpara kâğıtları ya da aşındırıcı taşlama diskleri taşıyan döner tablalardan (dakikada 100-300 devirli) ya da çok nadir olarak son aşama ince bir parlaklık elde etmek suretiyle titreşimli tablalardan meydana gelir. (Buna parlatma aygıtı da denir.) |[ Parlatma çiziği, dış çevreden karışan iri bir aşındırıcının parlat ma esnasında kazara oluşturduğu çizik. || Parlatma tozu, çoğu zaman çok ince öğütülmüş aşındırıcı özellikleri olan ve bundan dolayı parlatma işlerinde kullanılan toz. || Elektrolitik parlatma, parçaların işlenmesi esnasında yüzeyde biriken ve "Bailby katmam" denen çeşitli bileşenlerin oluşturduğu son aşama ince katmanları (birkaç mikrometre ya da mikrometreden daha ufak) hususi bileşimli kimyasal bir banyo yardımıyla gidermeye yönelik bitirme işlemi. || Keçeyle parlatma, işlenecek parçayı, çok ince taneli aşındırıcıların emdirildiği bezden yapılmış aşındırıcı bir taşlama diskine tutarak parlak bir görünüm kazandırma işlemi. (Keçeyle parlatma işlemiyle ayna şeklinde parlak bir yüzey elde edilir; bu işlem bilhassa bezeme amacıyla meydana getirilen elektrolitik kaplamalara uygulanır.)


*Opt. Optik parlatma, optik parçalara uygulanan son yüzey işlemi; bu işlemin amacı önceki işlemlerden kalan yüzey bozukluklarını en aza indirmek (nitelikli cisimler için 20 Aden azca) ve böylece ışığın algılanabilir hiçbir yayınımına olanak vermeyen son aşama kusursuz bir yüzey elde etmektir. (İşlem ek olarak, istenen kuramsal yüzeye olabildiğince yakın [teleskop aynalar için 1/10 /ım'den 1/100 /ım'ye kadar] geometrik bir yüzey de oluşturmalıdır.)


*Şekere Balmumu, yağ ve benzeri maddelerle draje ya da jölelere parlaklık verme işlemi.


*Ziraat. Bazı tanelerin, bilhassa çeltiğin kabuğunu çıkarma işlemi. || Parlatma artığı, taneler parlatıldıktan sonrasında ortaya çıkan ve kabuk kırıntıları içeren yan ürün.


*Tekst. Boyama işleminden geçirilmiş bir dokumayı, renk tonuna daha canlı bir parlaklık vermek için, çeşitli kimyasal etkenler katılmış bir sabun banyosuna batırmaya dayanan işlem. || Bir kâğıdı, bir kumaşı, bir deriyi parlatmak işlemi. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Metalürj. Metalografik parlatma, mekanik parlatmaya benzemesine rağmen metalin yüzeyini bozmadan düzelttiği için, değişik bir işlev taşır.

Birinci evre gittikçe incelen, mesela 80 /zm, 45 /im, 30 /ım, 15/ım irilikteki aşındırıcılarla (silisyum karbür) art arda uygulanan bir düzeltme evresidir. İkinci evre, 6 /ım, 3 /ım, 1/4 /ım irilikteki alümin ya da elmas tozlarıyla gerçekleştirilir Bu mekanik parlatmadan lanan soğuk işlem sertliği metalin yapısını ortaya çıkaran kimyasal dağlama ya da elektrolitik parlatmayla giderilir Yumuşak alaşımlar için, çoğunlukla parlatma yapılmaksızın daha süratli ve daha doyurucu bir yöntem olan mikrokesim aygıtı kullanılır.


• Metalürj. Bir metal yüzeyini banyoyla parlatma, yüzeydeki pürüzleri gidererek metale muntazam, parlak bir görünüm veren ve elektroliz yöntemiyle uygulanan bir yöntemdir Çeliğin parlatma banyoları fosforik asit, sülfürik asit ve kromik asitten oluşan elektrolitik çözeltilerdir Elektrolitik bir kaplamanın parlatılması ise, sonradan kimyasal ya da mekanik herhangi bir parlatma işlemi uygulanmaksızın, direkt elektroliz banyosundan çıkışta, parlatıcı bir ürünün katılmasına bağlı olarak parlak bir kaplamanın elde edilmiş olduğu işlemdir


*Tekst. Dokumaları parlatma işlemi, yatay kenarları yuvarlaklaştırılmış çelik bir moletle gerçekleştirilir. Medet ile bir kulis arasından geçen dokuma, daha evvel hususi bir apreye batırılmıştır ve bu apre, moletin yapmış olduğu baskıyla dokumaya palrlak görünümünü kazandırır.

Öteki bir yöntem de dokumayı, biri çukur ve buharla ısıtılmış, diğeri dolu ve kâğıt kaplı iki silindirin arasından geçirme ye dayanır. Çok güçlü bir tazyik tatbik eden bu iki silindir, makine çıkışında parlaklık kazanan dokumayı oldukça süratli bir halde götürür.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Parlatma Nedir?
Parlatma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/parlatma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/parlatma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content