Şarbon Hastalığı nedir? Şarbon Hastalığının belirtileri, özellikleri, tedavisi, hakkında bilgi. Şarbon Hastalığı; basilus antrasis adı veri...
Şarbon Hastalığı nedir? Şarbon Hastalığının belirtileri, özellikleri, tedavisi, hakkında bilgi.
Şarbon Hastalığı;basilus antrasis adı verilen bakterinin yol açtığı, genellikle evcil ya da yaban hayvanlarında görülen ve insanlara da bu hayvanların salyalarıyla ya da doğrudan hasta hayvanlara temasla bulaşan hastalıktır; antaks, çoban çıbanı, kara çıban da denir.
Hastalığın ilk belirtileri, deride nekrozlu ve ülserli yaraların gelişmesi ve derideki püstüllerdir. Hastanın derisinde ağrısız, kaşıntılı kızarık bir kabartı ortaya çıkar. Bu kabartı daha sonra serum yoğunluğunda kanlı bir sıvıyla dolar, sonra da ülserleşir. Bu ülser bölgesi daha sonra kara bir yaraya dönüşür. Bazı durumlarda hastalık vücutta yaygın bir dağılım gösterir. Bu tür hastalarda ateş yükselmesi, ağır halsizliklerin ardından ölüm ortaya çıkabilir. Şarbonlu hayvanların pişmemiş etlerinden yapılan besin maddelerini yiyenlerde, bağırsaklarda gelişen şarbon türü vardır. Bu hastalıkta, bulantı, kusma, kanlı ishal, karın bölgesinde ağrı, ateş ve peritonit gelişir. Bu durumda hasta 2-3 gün içinde ölebilir. Akciğer şarbonu adı verilen tür, akciğerlerde gelişir. Nefes darlığı, kanlı balgam, ateş, morarma, halsizlik başlıca belirtileridir. Belirtilerin ardından hasta 2-3 gün içinde ölebilir. Şarbonun tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Birinci sırada yer alan antibiyotik penisilindir. Pasteur 1881’de zayıflatılmış şarbon basili kültürleriyle bir aşı hazırlayarak koyunlar üzerinde denedi ve sonucunu aldı. O günden bu yana bu aşı geliştirilerek kullanılmaktaysa da, hayvancılık alanında da tedavide penisilinden daha çok yararlanılır.
YORUMLAR