sinemaskop Gösterim: 41 Boyut: 64.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> İngilizce CİNEMASCOPE, beyaz perded...
sinemaskop
Boyut: 64.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
İngilizce CİNEMASCOPE,
beyaz perdede filmin perdeye, görüntünün genişliği yüksekliğinin iki buçuk katı olacak halde yansıtıldığı film yapım işlemi.
Fransız fizikçi Henri Chretien (1879-1956), 1920'lerin sonlarında kameraya eklediği hususi bir mercekle geniş görüntüyü 35 mm'lik standart filme “sıkıştırarak†sığdırmayı başardı. Ondan sonra, hususi bir gösterici merceği yardımıyla bu görüntüyü, oranları bozulmadan ve net halde geniş perde boyutlarına uygun olarak yansıttı. Bu buluş 1940'larda ve 1950'lerde televizyonun hızla yaygınlaşarak film piyasasını etkilemesi üstüne sinemacıların izleyiciyi çekmek için yeni yollar aramak zorunda kalmalarına değin göz ardı edildi.
Twentieth Century-Fox Film Corporation sinemaskop tekniğinin patent haklarını satın aldı ve 1953'te ABD'li yazar Lloyd C. Douglas'tan uyarlanan The Robe (1953; Zincirli Köle) filmini bu sistemle perdeye getirdi. Filmimizde bununla birlikte üç kanallı stereo ses sistemi kullanılmıştı. Diğeri film şirketleri de sonradan aynı temel sistemi SüperScope, WamerScope, Panavision şeklinde adlarla uyguladı.
: Ana Britannica
BAKINIZ
SİNEMASKOP
a. (fr. tesc. edil. a. CinemaScope'tan). Sine.
1.1953'te Tvventieth Century Fox tarafınca piyasaya sürülen genişperde beyaz perde tekniği.
2. Sinemaskop 55, Fox'un, Sinemaskopun kimi ilk kusurlarını ortadan kaldırmak için çekimde 55 mm genişliğinde film kullanımıyla başlatmış olduğu başarısız girişim.
—ANSİKL. Sinemaskop ve türevlerinde, genişliği yüksekliğinden çok daha büyük bir görüntü elde edilmesi optik anamorfoz ilkesinin ürünüdür. Film çekiminde, görüntü, belli bire iki oranında genişliğine sıkıştırılır (bir başka oran da seçilebilir; aslına bakarsan değişik anamorfoz katsayı'lı mercekler vardır). Sinemaskopta bu anamorfoz, kamera merceği önüne yerleştirilen ikinci bir mercek -1925'te H. Chrötien tarafınca bulunan Hypergonar vesilesiyle gerçekleşmişti. Göstericinin merceği önüne yerleştirilen benzer bir mercek, yayınlanma esnasında görüntüyü büyütüyor ve perdede mevzuyu gerçek oranlarıyla oluşturuyordu. Sinemaskopun yeniliği, yalnızca bu uzamış görüntü değil, bununla birlikte mıknatıslı ses yollarına kaydedilen üçboyutlu sesti.
Dolayısıyla beyaz perde salonları düzeyinde görece mühim yatırımlar gerektiriyordu. Esas olarak da bundan dolayı 1960'a doğru ortadan kalktı. Onun yerini alan Scope, anamorfoz ilkesini korudu, sadece geleneksel optik ses yoluna geri döndü. (FİLM genişliği ve SİNEMA.) Scope bir marka değil, yalnızca bir cins terimiydi. "CinemaScope" ile "Scope" içinde birçok teknik ortaya çıktı; bunlar ya "CinemaScope" ya da “Scopeâ€a yakın teknikler oldu: Cinepanoramic, Dyaliscope, Totalvision vb.
Kaynak: Büyük Larousse
sinemaskop
isim, beyaz perde Fransızca cinémascope (şirket adından)
- Geniş bir sahnenin 55 mm'lik film üstündeki görüntüye sığdırılmasından sonrasında göstericiye takılan, ikinci bir merceğe sıkıştırılmış görüntüyü, aslolan ebatlarına çevirmesi temeline dayanan geniş perde ve üç boyutlu beyaz perde tekniği.
sinemaskop ingilizcesi
- ,-pu cinemascope.
YORUMLAR