Sinir sistemi hastalıkları nedir? Sinir sistemi hastalıkları ile ilgili olarak kısa kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız. Sinir Hast...
Sinir sistemi hastalıkları nedir? Sinir sistemi hastalıkları ile ilgili olarak kısa kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız.
Sinir Hastalıkları sinir sistemindeki türlü organların uğradıkları bozukluklardan, bu organlara musallat olan mikroplardan ileri gelir. Hekimliğin sinir hastalıkları ile uğraşan koluna «nevroloji» (sinirbilim) denir. Son yüzyıl içinde bu hekimlik kolu büyük gelişmeler göstermiştir. Nevrolojinin kurulmasında en büyük adımı, XIX. yüzyıl sonlarında Fransız tıp bilgini Jean Martin Charcot (1825-1893) atmıştır. O zamana kadar, sinir hastalıklariyle psikiyatri (ruh hastalıkları bilimi) uğraşıyordu. Aslına bakarsak her iki hekimlik kolu da sinir sistemiyle ilgiliyse de, psikiyatri, daha çok, şahısların ruhi emareleriyle uğraşır, onların ruhi yapılışlarını, hasta ile çevrenin karşılıklı tepkilerini inceler. Nevroloji ise aynı sebeplerle sürekli olarak aynı organlarda meydana gelen belli başlı organik sinir bozukluklarını ele alır.
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda ortaya konan bilgilerle bugün beynimiz tabanındaki boz çekirdekleri, orta beynin çalışmasını, vejetatif sistemi, yağ ve şekerli maddeler metabolizmasını, cinsel faaliyetleri, ter salgılanmasını, ısı düzenlenmesini yöneten sinir düzenlerini daha iyi öğrenmiş bulunuyoruz. Bununla birlikte, merkezî sinir sisteminin yapılışı üstünde kimyasal emek harcamalar, beynimiz kabuğundaki elektrik akımını gösteren elektroansefalogram araştırmaları, röntgen muayene usullerinin gelişmesi sinir hastalıklarını teşhis bakımından aydınlatıcı olmaktadır. Virüslü hastalıklar üstünde buluşlar da sinir hekimliği bilgilerini zenginleştirmiştir.
Sinir sisteminin hastalıkları çok geniş bir mevzudur. Bozuklukların, iltihapların bulundukları kesimlere nazaran, şekilleri, emareleri, tedavileri değişiyor.
Felçler, Parkinson hastalığı, Kore hastalığı hareketleri yönetim eden sinir sistemi bozukluklarıdır. Kol, bacak, yüz siniri iltihapları, felçleri ise çevre sinir sistemi hastalıklarıdır. Beynimiz zarının iltihabı demek olan menenjit, mikroplu bir hastalık olan çocuk felci, türlü sebeplerden ileri gelen sara da sinir sistemi hastalıklarının en mühimleridir. İsteri, nevrasteni, hipokondri benzer biçimde hastalıklar ise sinir bozukluğundan ileri gelir.
Beynimiz urları, beynimiz iltihapları, beyincik hastalıkları, omurilik hastalıkları benzer biçimde direkt doğruya sinir sistemi organlarının bozuklukları da vardır.
Bunların haricinde kalan en mühim sinir sistemi hastalıkları şunlardır:
BEYİN SARSILMASI. — Başa bir şey vurulması, başın bir yere çarpması, ezilme, yaralanma olmadan da, beyinde sarsıntı yapabilir. Beynimiz sarsıntısının esas emaresi bilinç kaybı, ya da sersemlemedir. Nabız ağırlaşır, kusma olabilir. Hasta hafızasını kaybeder, hattâ kendisinin kim bulunduğunu dahi unutur. Bu mevzu romanlarda, filimlerde çok işlenmiştir.
ZONA. — Sinir düğümlerinde virüslerden ileri gelen bir hastalıktır. Başta, genellikle yüz ve göz sinirlerinde görülür, Genel olarak vücudun bir yarısında olur. Sinir kökünden yayılan şiddetli bir ağrı-sancı vardır. Ağrıdan sonrasında deride döküntüler başlar. Ateş de olabilir.
NEVRİT. — Bir sinirin irin, zehirli maddeler, çarpma, ezilme, yaralanma benzer biçimde sebeplerle hastalanmasıdır. Aniden çok sinirin hastalanmasına «polinevrit» denir.
Sinirler, ya dıştan alınan (alkol, kurşun, arsenik), ya da vücutta oluşan (şeker hastalığı, gut, pellagra, beriberi sonucu) zehirlerle hastalanabilir.
Grip, difteri, beynimiz iltihabı, tetanoz, frengi, cüzam benzer biçimde alev ateş hastalıklardan sonrasında da nevrit görülür.
Nevritte, sinirin iş görmüş olduğu alanda hareket bozulur, kaslarda gevşek bir nüzul. sinirin yayılmış olduğu bölümde his bozuklukları görülür. Hareket ve his bozukluğu ayrı ayrı ya da birlikte bulnabilir. Ağrı-sancı varclır.
YÜZ SİNİRİ FELCİ. — Yüz siniri yüzün tüm hareketlerini sağlar. Gözü kapatır, dudak ve yanak hareketlerini düzenler. Dilin 2/3 ön kısmının hissini temin eder.
Yüz siniri felcinde en fazla görülen sebep soğuk alabilmek, üşütmektir. Frengi, yaralanmalar, iltihaplar da yüz sinirinde nevrit yaparak felce sebep olabilir.
Felce uğrıyan tarafta yüz çizgileri silinir, hastanın yüzü sağlam tarafa doğru çarpılır. Felçli tarafta göz kapaklarının arası açılmıştır, göz dışarı fırlamış benzer biçimde görünür. Aynı tarafta alın çizgileri, kırışıklıklar kaybolmuştur. Hasta üfliyemez, ıslık çalamaz. Kulak çınlaması, ağrılar-sancılar olabilir. Dilin ön kısmının tat alması kaybolur. Hasta tarafta ter ve tükürük salgısı azalır, gözleri yaşarır.
Hastalık genel olarak 3-4 haftada iyi olur. Ağır vakalarda iyileşme 2-3 ay kadar sürebilir. İyi tedavi görmezse yüz kaslarında gerilmeler olarak arıza kalabilir.
YORUMLAR