SOSİS a. (fr. saucisse; halk lat. salsıcıa; klasik lat. salsus, tuzlu'dan). Kıyılmış ve baharatla karıştırılmış eti bağırsağa d...
SOSİS a. (fr. saucisse; halk lat. salsıcıa; klasik lat. salsus, tuzlu'dan). Kıyılmış ve baharatla karıştırılmış eti bağırsağa doldurarak hazırlanan yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
*Ask. havc. Birinci Dünya savaşı'nda hava gözlemlerinde ya da korumalarında kullanılan uzun biçimli durağan(durgun) bir balona verilen ad.
*Kasapl. Sosis eti, perakendeci kasaplar tarafınca satılmayıp tuzlama ürünleri ve et konserveleri yapımında kullanılan düşük nitelikli etler.
*Şarküt. Sosis hamur harcını, sosis ve sucuk tipi ürünlerin yapımı esnasında bağırsağın içine doldurulan baharatlı kıyılmış et. || Frankfurt sosisi, Frankfurt'ta üretilen, bir ua yan pişmiş uıaraır saman susıs. || oırasbourg sosisi, suda haşlandıktan sonrasında tüketilen, ince kıyılmış etten yapılmış sosis. || Toulouse sosisi, kalınca kıyılmış domuz etinden meydana getirilen sosis.
*ANSİKL. Sosis, azca yağlı sığır ya da koyun etiyle yapılır. Kıyma makinesinden geçirilen et, yağ ve diğeri katkı maddeleri (karabiber, hardal tohumu, kişniş, tuz, nitrit, ufak hindistancevizi kabuğu, soğan, sarmısak, yenibahar, kimyon vb.) ve ince kıyılmış buzla karıştırma kıyma makinesine atılır, iyice karıştırılır. Emülsiyon haline ulaşınca temizlenmiş bağırsaklara doldurulup sıcak havalı dumanlama (tütsüleme) fırınlarından geçirilir. Bu fırından çıkan sosisler sıcak duşlarda haşlanıp soğuk duşta soğutulur ve açık havada kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonrasında paketlenir ve soğukta saklanır.
*Mutf. Sosis haşlama, kızartma, ızgara ya da salçalı olarak hazırlanabilir. Börek içi olarak ve pizzada da kullanılır.
*Ask. havc. Birinci Dünya savaşı'nda hava gözlemlerinde ya da korumalarında kullanılan uzun biçimli durağan(durgun) bir balona verilen ad.
*Kasapl. Sosis eti, perakendeci kasaplar tarafınca satılmayıp tuzlama ürünleri ve et konserveleri yapımında kullanılan düşük nitelikli etler.
*Şarküt. Sosis hamur harcını, sosis ve sucuk tipi ürünlerin yapımı esnasında bağırsağın içine doldurulan baharatlı kıyılmış et. || Frankfurt sosisi, Frankfurt'ta üretilen, bir ua yan pişmiş uıaraır saman susıs. || oırasbourg sosisi, suda haşlandıktan sonrasında tüketilen, ince kıyılmış etten yapılmış sosis. || Toulouse sosisi, kalınca kıyılmış domuz etinden meydana getirilen sosis.
*ANSİKL. Sosis, azca yağlı sığır ya da koyun etiyle yapılır. Kıyma makinesinden geçirilen et, yağ ve diğeri katkı maddeleri (karabiber, hardal tohumu, kişniş, tuz, nitrit, ufak hindistancevizi kabuğu, soğan, sarmısak, yenibahar, kimyon vb.) ve ince kıyılmış buzla karıştırma kıyma makinesine atılır, iyice karıştırılır. Emülsiyon haline ulaşınca temizlenmiş bağırsaklara doldurulup sıcak havalı dumanlama (tütsüleme) fırınlarından geçirilir. Bu fırından çıkan sosisler sıcak duşlarda haşlanıp soğuk duşta soğutulur ve açık havada kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonrasında paketlenir ve soğukta saklanır.
*Mutf. Sosis haşlama, kızartma, ızgara ya da salçalı olarak hazırlanabilir. Börek içi olarak ve pizzada da kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
Rüyada Sosis Görmek
YORUMLAR