Turgutlu - Manisa

Turgutlu - Manisa Bilgiler İlçe nüfusu: 143.990 Şehir nüfusu: 119.985 Köy ve belde nüfusu: 24.005 Nüfus itibariyle: 2011 Nüfus K...

Turgutlu - Manisa

Bilgiler

  • İlçe nüfusu: 143.990
  • Şehir nüfusu: 119.985
  • Köy ve belde nüfusu: 24.005
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TüİK
  • Yüzölçümü: 530 km km²
  • Rakım: 78 metre
  • Koordinatlar lat_deg°', °'
Genel bilgiler

  • ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Ege
  • İl: Manisa
  • Posta kodu: 45400
  • Alan kodu: 0236
  • Plaka: 45
  • Kaymakam: Nazmi Günlü
  • Belediye başkanı: Serhat Orhan
Turgutlu (eski adı: Kasaba) Manisa'nın bir ilçesi. Yüzölçümü 530 km² olan Turgutlu'nun 2010 Yılı Tuik/adnks Nüfus Verilerine göre nüfusu merkez'de 117.632'dir. Merkez Nüfusu bakımından Manisa'nın en büyük ilçesidir. Turgutlu'da CELAL BAYAR üNİVERSİTESİ'ne ait TURGUTLU TEKNOLOJİ FAKüLTESİ , TURGUTLU MESLEK YüKSEK OKULU , GÖLMARMARA MESLEK YüKSEK OKULU vardır.





Turgutlu Gelişmiş bir ilçe olarak Türkiye'nin 13.Büyük ilçesidir. Tuik verilerine göre İlçe'nin Toplam Nüfusu 2010 Yılında 141.962'dir. 150 Bin'e yaklaşan toplam nüfusuyla, Toplam Nüfus Bakımından Manisa'nın, Akhisar ve Salihli'den sonraki 3.Büyük ilçesidir.


Turgutlu, Sultan II. Murat devrinde Dalbahçe Köyü dolaylarına yerleşen Turgud Aşireti tarafından kurulmuştur. Önce Dalbahçe Köyü civarında kurulmuş, zamanla ovaya inerek bugünkü yerini almıştır. Yunanlılar, İzmir'i işgalden 10 gün sonra da Turgutlu'yu işgal etmişlerdir. Bu tarihten, 7 Eylül 1922 yılına kadar İlçe işgal altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşımızın başarı ile sonuçlanması üzerine kurtulmuş ancak Yunan askeri giderken şehri, Bozkurt ve Küllük Mahalleleri hariç tamamen yakmışlardır.


Turgutlu; doğusunda Ahmetli, batısında Manisa, Kemalpaşa, kuzeyinde Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ve Bayındır İlçeleri ile çevrilidir. Ege Denizi'nin 55 km doğusunda olup, denizden yüksekliği 78 metredir. Yüzölçümü 530 km.dir.


Nüfus

İlçe merkezi ve köyler toplamı bazında Manisa ilinin Akhisar ve Salihli'den sonra üçüncü kalabalık ilçesidir. Ancak Merkez Nüfusu Bakımından 120 Bin'e yaklaşan nüfusuyla Manisa'nın en büyük, Türkiye'nin 13.Büyük ilçesidir. 2010 Yılı verilerine göre Kent Merkezi 117.632, Toplam Nüfusu ise 141.962'dir.

Turgutlu, 1940'lı yıllardan sonra ilk kez 2007 yılında yapılan nüfus sayımında Ege Bölgesi'nin en büyük ilçesi konumuna tekrar yükselebilmiştir. 1950'de 25,000 olan nüfusu ancak 1980'de 50,000'i aşmıştır. 1990'da ise 74,000'e yükselmiştir. Bu dönemde nüfus bakımından Türkiye'nin birçok il ve ilçe merkezinin gerisinde kalmış olan nüfus, 1990'lı yıllarda hız kazanan sanayileşme ile birlikte tekrar hızla artışa geçmiştir. Önceki yıllarda gerisinde kaldığı bazı kentleri ise son yıllarda tekrar nüfus açısından geçebilmiştir.


İklim

Turgutlu ilçesi, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu iklimin etkisine bağlı olarak, yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Kar yağışı ve donma olayları nadir olarak gerçekleşmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 17°C civarındadır. En düşük sıcaklık ortalaması 3°C, en yüksek sıcaklık ortalaması 31°C olarak gerçekleşmektedir. En yüksek sıcaklık Temmuz'da 44°C olarak tespit edilmiştir. Günlük rüzgâr verileri incelendiğinde, en yüksek frekans (% 30) batı sektörlü rüzgârlara aittir. Bunun ardından güneybatı ve kuzeybatı yönlü hava akımları gelir. Turgutlu'nun ortalama nispi nem değerleri, kış aylarında % 70-75, Temmuzda en düşük (% 44-49) seviyesinde gerçekleşmektedir. Bulutluluk değerleri genel olarak düşüktür. Kış aylarında 5,3 ile 6,4 arası, ilkbaharda 3,6 ile 5,3 arasında yer alan bulutluluk değerleri, yaz aylarında (Ağustos) 1,1. gibi oldukça düşük değerlere ulaşmaktadır. Turgutlu ve çevresinde, yıl içinde elde edilen yağışın önemli bölümü kış mevsiminde gerçekleşmektedir. Yaza girildiğinde bölge kuru hava kütlelerinin etkisi altına girmektedir. Yıllık yağış ortalaması 660-670 mm. düzeyindedir.


Turizm

İlçenin en önemli turistik tesisi Urganlı Kaplıcaları'dır. Urganlı kaplıcaları, suları karbondioksitli ve bikarbonatlıdır. Sıcaklığı 62 ile 67 santigrat derece arasında değişmektedir. Evliya Çelebi, bu kaplıcaya övgü dolu sözlerle, Seyahatnamesinde yer vermiştir.


Ulaşım

Turgutlu'nun Manisa'ya uzaklığı 30, İzmir'e uzaklığı ise 50 km'dir. İlçe merkezinin güneyinden E-23 (İzmir-Ankara) karayolu, kuzeyinden ise İzmir-Uşak-Afyon demiryolu geçmektedir Demiryolunun İzmir'den Turgutlu'ya kadar olan 32 km'lik ilk kısmı 1863-1865 tarihleri arasında yapılmış 1866'da işletmeye açılmıştır. 1873-1875 yılları arasında da 76 km daha yapılarak Alaşehir'e kadar uzatılmıştır. E-93 karayolu ise oldukça yoğun bir trafiğe sahip olup 2 geliş-2 gidiş olarak bölünmüş yoldur. Bütün köylerin yolu mevcut olup köy yollarının tamı asfalt kaplamadır. Yollar her mevsim ulaşıma açıktır.
  • Turgutlu………………..Manisa…..: 30 km
  • Turgutlu………………..İzmir…….: 50 km
  • Turgutlu………………..İstanbul.. : 555 km
  • Turgutlu………………..Ankara.. : 530 km
Ekonomi

Turgutlu'nun ekonomik yapısı, tarıma ve sanayiye dayalıdır. İlçenin % 54'ünde tarım yapılmaktadır. Turgutlu'da Gediz Havzasının verimli topraklarının bulunması ve Akdeniz r. Çekirdeksiz üzüm, pamuk, tütün, domates, buğday, kiraz, şeftali, erik ve zeytin, ziraatı yapılan başlıca ürünlerdir. Sofralık üzüm üretimi önem kazandığından yayla bağcılığı gelişmektedir. Pamuk tarımı Gediz Havzasında yapılmaktadır. Tütün, kırsal kesimin geçim kaynağıdır. Kapari, kekik gibi alternatif bitkiler ekimi tanıtılmaktadır. Hububat; kırsal alanlarda tütün, taban arazilerde pamukla münavebeye girmektedir. Arpa üretimi, hayvanların yeşil ot ihtiyacını karşılamak için yapılmaktadır. Meyvecilikte şeftali, kiraz, erik ve incir üretimi önemlidir. Kiraz ve incir ihraç edilmektedir. Zeytin ağacı sayısı azdır. İlçede konserve fabrikalarının etkisi ile domates, biber ve hıyar ekimi önem kazanmıştır. Hayvancılık bitkisel üretim kadar önemli değildir.Özellikle Çevikbudakçı ailesi ve Taçyıldız ailesinin ortak girişimleri sonucunda hayvancılık sektörü Türkiye'de altın çağını yaşıyor.


Spor

İlçenin sportoto 2. lig'de takımı bulunmaktadır. Bir çok ilin sahip olamadığı spor tesislerine sahip olan ilçede çeşitli amatör küme takımlarının yanı sıra Turgutlu Belediyesinin bünyesinde kurulu belediyespor bulunmaktadır. çeşitli braşlarda spor faaliyetlerinin bulunduğu Turgutlu Belediyespor'da başta voleybol, basketbol ve hentbol olmak üzere çok sayıda başarısı bulunmaktadır. Takımımızın bu noktaya gelmesinde önemli payı bulunan efsanevi oyuncusu Cihan Taçyıldız ilçenin en sevilen ve tanınan isimlerindendir. Lakabı Cigo olan efsanevi oyun kurucu şu an öğrenim hayatını Eskişehir'de sürdürmektedir.





  • Manisa


  • Akhisar - Manisa


  • Alaşehir - Manisa



TURGUTLU
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Manisa iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. Gediz Vadisi'nin güneyinde, Afyon yönünden gelen anaşose üzerinde, Manisa, İzmir ayrımının biraz doğusunda ve demiryolu üzerindedir. Ege Bölgesi'nin çeşitli ürünler yetiştiren bir yöresinin ticaret merkezi ve ilin Akhisar'dan sonra ikinci büyük kentidir.
  • Yüzölçümü 740 km2,
  • toplam nüfusu 115.950,
  • merkez nüfusu 89.274 (1997).





Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Turgutlu - Manisa
Turgutlu - Manisa
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turgutlu-manisa.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turgutlu-manisa.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content