Türkiye'nin Adaları - Avşa Adası

Avşa adası marmara denizinde ufak bir adadır. Adada bi şehir bir köy mevcuttur. Adanın malum aslolan ismi Avşa Adası`dır. Ada Marm...

Avşa adası marmara denizinde ufak bir adadır. Adada bi şehir bir köy mevcuttur. Adanın malum aslolan ismi Avşa Adası`dır. Ada Marmara Bölgesi'nin en popüler dinlence ve gezim bölgesi olmakla beraber son yıllarda turizmcilikte büyük ilerleme göstermiş ve her yaz sezonunda ağırladığı gezgin kapasitesini kat ve kat arttırmıştır. Avşa Adası gerek gece yaşamı gerekse gündüz eğlence ve aktiviteleriyle güzel plaj ve koyları ile bir dinlence cennetidir. Adanın gece yaşamı çok canlıdır, eğlence merkezlerinin düzenlemiş olduğu animasyonlar ve sabaha kadar devam eden müzikler eşliğinde hareketin bitmek bilmediği bu ada, ufak bir Bodrum'u çağrıştırır.

Peki Avşa Adası`na iyi mi geleceğiz?

İstanbul üstünden gelecek isek bostancı ve yeni kapı üstünden deniz otobüsleri ile Anadolu üstünden ise Erdek'ten kalkan yolcu vapuları ile araçlı aracsız gelebiliyoruz. Tekirdağ üstünden araçlı gelmek mümkündür. Ada her yönü ile diri yaşamın 24 saat sürdüğü görkemli bir ortama haizdir. Eğer siz hala Avşa Adası`na tatile gelmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.




Avşa ile ilgili daha çok bilgi için lütfen www.avsaadasi.com.tr web sitemizi ziyaret edin.



Sebep: kırık fotoğraf ve ileti düzeni






  • Türkiye'nin Adaları - Cunda Adası


  • Türkiye'nin Adaları - Karantina Adası


  • Türkiye'nin Adaları - Tavşan Adası (Balıkçı Adası)



Avşa Adası ucuz uygun güzel bir dinlence düsünenlerin tercih etmiş olduğu Balıkesir'e bağlı şirin bir adadır. Marmara Denizi'nde yer edinen Avşa Adası yazları çevresinde bulunan illerden gelen tatilcilerle dolup taşar. Büyük oranda İstanbulluların yakın ve ulaşımın kolay oluşu sebebi ile tercih ettikleri Avşa Adası sahiileri ve birbirlerinden güzel koylarında bulunan plajları ilede gelenleri mesteder.

Plajları olmasıyla birlikte gece yaşamı ile de kendinden bahsettiren Avşa Adası'nda yaşam 24 saat asla bitmez. Sahilde yer edinen sıra sıra barları ve türkü evleri adanın iç kısımlarında yer edinen büyük açık hava discoları ile Avşa Adası eğlencenin merkezi konumundadır. Bundan dolayı gençlerin tercih etmiş olduğu ve yaşamın 24 saat devam etmiş olduğu avşa adasında canınız asla sıkılmaz.

Bu güzel talibi tanıtan ve tatilcilere rehberlik hizmeti vererek kalacakları yer konusundada bir konaklama sıralaması yer edinen internet sayfası "avsa-adasi.com.tr" adresinden Avşa adası otelleri ve başka konaklama tesislerini ayrıntılı inceleyip aracızıs rezerve yapabiliyorsunuz. Bu mevzuda tüm gayreti ile çalışan güncel hizmetleri, telefon desteği veren internet sayfasını Avşa Adası'nda dinlence fikrediyorsanız incelemelisiniz.







Avşa Adası



qo Avşa adası Marmara Denizi ortasında Kapıdağ Yarımadasının uzantısında oluşmuş adalar grubundan birisi. Bir adı Avşa, başka adı Türkeli, halk içinde ise Şarap Adası olarak ünlenmiş. İstanbula çok yakın olmasına karşın İstanbuldan çok değişik. Marmaradan Çanakkale Boğazına kucak açmış. Ege havası var . Deniz suyu lezzetiyle Ege şeklinde tam karşınızda Kara Biga, arkanızda Tekirdağ, yanınızda Marmara Adası, elini uzatsanız Ekinlik, Koyun, Paşa Limanı, birazcık ilerde Erdek.qc
Marmara'nın yüzey suları çoğu zaman az tuzlu olup averaj binde 22 tuz oranındadır. 15-20 metrelik bir katmana haiz yüzey suları sıcaklığı 24 aşama civarında seyrederken Ege'ye doğru yüzey, Karadeniz'e doğru dip akıntısı bulunmaktadır. Marmara Denizi'ni güneybatısında üç büyük ada olan Marmara, Avşa, Paşa Limanı ve dokuz ufak Ekinlik, Koyun, Mamali, Hasır, Pala, Fener, Asmalı, Paşa Limanı koyunda iki adacık görülür. Avşa 20,62 km2 yüzölçümü ile çevresinde 33 km.lik yol bulunmakta. Talibi çevreleyen koylar içinde kuzeyde Değirmen, Mavikoy, Kambur Tarla, Çiftlik, Aleko, Küllü Yalı, Yiğitler, güneyde Aksa, Manastır, Ak Saray, Çınar, Kum Burnu, Altınkum, koy ve plajları yer ediniyor. Arazi yapısı bakımından Ayit, granit, grays, kristalin, sist ve mermer egemen olup granit ve grano diyotrit anakayasından oluşan kumlu topraklar görülür. İstanbul'a 65 mil uzaklıkta yer edinen Avşa, dördüncü dönemin sonunda denizin yükselmesiyle başka adalar şeklinde Kapıdağ Yarımadası'ndan ayrılmış. En soğuk ayı Ocak'ta, en sıcak günleri Temmuz'da, en fazlaca yağmuru Aralık ayında görüyor.



Kizikoslu Diogenes, Propontis Marmara Adaları'ndan bahsederken OFİOUSA ile FİSİA"yı birbirlerinden ayırıyor. Pilinius bu adaya OPHİUSSA diyar diyor. Bizans tarihinde adanın adı AFOUSİA olarak geçiyor. Toprak şartları yüzünden hiçbir süre varlıklı olamamış ve bağımsız idareye kavuşamamış olan bu ada, zamanı akışına bakılırsa çevresinde hakim olan kuvvetlerin egemenliğine girmiştir. Ada Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış. Ve GEDEON'un iddiasına bakılırsa ortaçağda boş kalmış.

İnanç Turizmine hizmet veren Yiğitler Köyünde bulunan Ali Dede Türbesi mevcuttur. Her yıl adanın yerli halkı ve ada dışından gelen yazlıkçılar tarafınca hususi günlerde ziyaret edilir.


Avşa adası hakkında bilmeniz gerekenler:
Avşa adasına ulaşmadan önce kesinlikle ulaşım yollarını dikkatli bir şekilde öğrenmeye özen gösterin. Avşa adasına İstanbul'dan geliyorsanız ve araç ile gelecekseniz Tekirdağ üstünden arabalı feribot ile gelebilirsiniz. Yaya gelmek isterseniz 1 saat 45 dakikada İdo ile gelebilirsiniz. Ege tarafınca geliyorsanız araç ile gelmekte ısrarlı iseniz Erdek üstünden arabalı vapur ile gelebilirsiniz. Bununla birlikte Bursa tarafınca gelenler Budo seferleri vasıtasıyla yaya olarakta gelebilirler.

Avşa adasında rezervasyonsuz geliyorsanız eğer sorun çekebilirsiniz. Ara ara özellikler Ramazan Bayramlarında ada full çekmektedir. Yer bulmada sorun yaşamamak için rezervasyonsuz gelmemeye itina gösteriniz. Rezervasyon için ilk aradığınız işletme ile derhal anlaşmayın kesinlikle alternatiflere göz atın. Fiyat farkı kimi zaman yar olabiliyor. Ayrıca söylemek isterimki Avşa adasında kimliksiz olarak tatilci alan yerlerde konaklamayınız. Kaçak yerlerde konaklamamaya itina gösteriniz.

Avşa adasında gece yaşamı süratli geçmektedir. Gece sahillerde beachler ve diri müzik ile keyif yapabilirsiniz. Bununla birlikte tanz, club liatris ve arena disko şeklinde büyük yerlerde eğlencenin zirvesine çıkabilirsiniz. Sahil boylarında caddelerde barlarda mevcuttur.


:



Sebep: içerik düzeni



Marmara'da Çanakkale'ye kucak açan ve Ege havasını hissettiren bir yer Avşa Adası... Avşa'da uygun fiyatlara konaklamak için, türlü seçenekler bulunmakta. Pansiyonların yanı sıra kamp alanları da hizmet veriyor.Ada'da yiyecek için deniz ürünlerinin türlü şekillerini tercih edebilirsiniz. Her saat başı deniz otobüslerinin sefer yapmış olduğu bu ufak cennet siz tatilcileri bekliyor...

hurriyet.com





Ad: Avsha_Marmara_map.jpg

Adanın Marmara Denizi'ndeki Konumu


Avşa, Marmara Denizi'nde, İstanbul'a gemiyle 5, deniz otobüsüyle 3 saat, Erdek'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. İlçe merkezine 11 km, il merkezine 155 km uzaklıktadır. Avşa adasının başka ismi "Türkeli" adasıdır. Fakat "Türkeli" adı "Avşa" olarak değişmiştir.
Takımadalar içinde, kapladığı alan bakımından, Avşa Adası Marmara ve Paşalimanı Adalarından sonrasında gelir. Uzunluğu 7 km, genişliği 4 km.'dir. 1965 senesinde 1146 nüfusu olan adada, son nüfus sayımına bakılırsa 2000, gayriresmi olarak da 2500 şahıs yaşamaktadır. Yazın ise Avşa Adası yoğun geçen gezim sezonu bu sebeple 90.000 - 100.000 insanı barındırmaktadır. Gerek eğlence ve gerekse dinlence bakımından imkanları bulunan Avşa Adası'na yaz sezonunda İstanbul'dan her gün 2 ya da 3 deniz otobüsü ve İDO' ait vapur tarifeli sefer yapmaktadır, hafta sonları ek seferler de konulmaktadır.

Tarihçe
Avşa`nın ilk yerli halkı ile alakalı ilk yazılı bilgiler coğrafyacı Strabon ve tarihçi Plinius'un kitaplarında mevcuttur. Toprak şartları bakımından hiçbir süre varlıklı olamamış, bağımsız bir idareye kavuşamamış olan ada, tarih içinde, çevresinde hakim olan kuvvetin arkasından gitmiştir. Hristiyan din adamları için bir sürgün yeri olarak kullanılmış ve tüm Ortaçağ süresince boş kalmıştır. Şimdiye kadar hiçbir sistemli, belirli kurallara uyan kazı yapılmamıştır. Fakat adada, anakara Kapıdağ Yarımadası`ndan ayrılmadan ilkin bir takım ilkel toplulukların yaşamış olduğu, avcılıkla geçindiği, anakara ile bağlantı kesilince yeni bir yaşam şekli geliştirdikleri, avcılığı azaltarak ziraat, besicilik ve balıkçılıkla geçindikleri bir takım buluntular sebebiyle anlaşılmaktadır.
Avşa'nın yüzyıllar içinde değişerek gelen bir sürü adı vardır. Kyzikos'lu Diogenes, Propontis adalarını anlatırken Ofiousa ile Fisia'yı birbirlerinden ayırmıştır. Plinius bu adaya OPHiUSSA der. Bizans tarihinde ise adanın adı AFOUSiA'dır. La Mottraye 17.yy başlangıcında, adaya buradaki Meryem Ana Manastırı sebebiyle Pnagia ismi verildiğinden bahseder. Marmara Adalarında zamanı incelemeler meydana getiren Gedeon'a, Patrikhane tarafınca verilen 1892 tarihindeki vasiyetnamede ise, adanın adı AOSiA şeklinde yazılmıştır. Rumlar talibi terketmeden ilkin ise AFISSIA adını kullanmışlardır. Ada'nın adı daha sonraki zamanlarda Araplar Adası olarak da anılmıştır.
Yakın zamanlarda adanın resmi ismi Türkeli olmuştur. Daha sonraları günümüzde adanın zamanı isminin Türkçeleştirilmiş şekli olan AVŞA kullanılmaya başlanmıştır.

Coğrafi Yapısı
Marmara Denizi'nin cenup batısında 3 büyük (Marmara-Avşa-Paşalimanı) ve 9 ufak ada vardır. Marmara adaları adını taşıyan bu adalar, yapı ve yer şekilleri bakımından Kapıdağ Yarımadası'nın Marmara Denizi'ndeki uzantısı görünümündedirler. 4. dönemin sonlarında deniz seviyesinin yükselmesi ve alçak kesimlerin sular altında kalması sonunda, anakara Kapıdağ Yarımadası'ndan ve birbirlerinden ayrılarak şimdiki şekillerini almışlardır.
Avşa Adası'nın Marmara ve başka adalarla arasındaki derinlik 16-35 m arasındadır. Bir tek Ekinlik Adası'nı birleştiren kara parçası 1-4 m derinlikte olduğundan sakin havalar da bu bağlantıyı seyretmek mümkün olmaktadır. Adanın uzunluğu 9 km, eni 4 km kadardır. Toplam yüz ölçümü 36 km²'dir. Adanın batısında üstünde bir deniz feneri bulunan Hayırsız Ada yer alır.
Takımadalara ismini veren ve grubun en büyüğü olan Marmara Adası orta kesiminde 700 metreyi bulan yüksek bir ada görünümünde iken, Paşalimanı, Avşa ve Ekinlik adaları yüksekliği 100-250 metre içinde değişin basık ve yumuşak görünümlü yassı adalardır ve İstanbul'a ortalama 65 (64.840) Mil uzaklıktadırlar. İstanbul'un kirli kıyılarından kaçanlar ile deniz ve dinlence hasretlerini gidermek isteyen Ankaralılar gözlerini Marmara'nın bu güzel adalarına çevirdiler. İlk öncüler Marmara Adası'na ayak bastılarsa da kıyıdaki kumsalların azlığı derhal arkada yükselen ve dikleşen arazi ile Beldeye Teşkilatının katı bayındır kuralları yüzünden gözlerini birazcık ötede kıyıları süresince uzanan geniş ve ince kumlu plajlar, yumuşak arazi yapısına haiz Avşa Adası'na çevirdiler. Bununla birlikte hemen hemen konut yapımına daha yumuşak bakan Köy Kanunları (1992'de belediye oldu) geçerli idi. Bundan dolayı 1969 yılından itibaren Avşa Adası Marmara Bölgesi'nin olmazsa olmaz gezinsel merkezi durumuna geldi. Bu vaka köy ekonomisinin aniden bire gelişmesine ve aranan her şeyi kolayca bulunmuş olduğu bir konuma getirdi.
Avşa Adası, başka adalar şeklinde anakara Kapıdağı'na bağlı idi. Dördüncü dönemin sonunda deniz seviyesinin yükselmesi ile anakaradan ve birbirlerinden ayrıldılar. Bundan dolayı Avşa ile Marmara Adası arasındaki derinlik 35 metrede kalır. Avşa ile başka adalar ve Kapıdağ arasındaki derinlikler 16 metreyi geçmez. Bilhassa Avşa ile ekinlik adasını birleştiren kara parçası 1 metre ile 4 metre derinliği fakat bulur. Sakin havalarda bu bağlantıyı seyretmek mümkündür.Adanın meydana getirilen zemin etütlerinde granit taştan oluşmuş olduğu uzmanlar tarafınca belgelenmiştir. 17 Ağustos 1999'da yaşanmış olan depremden sonrasında adada hiçbir yıkım olmamıştır.


Ad: 1024px-Avsa_island_aerial_view.jpg
Havadan Avşa Adası



İklim

Avşa Adası Marmara'nın orta kısmına bulunmuş olduğu için bölge iklimi şeklinde bir takım özellikler taşır Akdeniz ikliminin bir sürü hususi durumunu yansıttığı şeklinde Karadeniz'in tesiri de kendini gösterir. Kış döneminde bu bölgenin güneyinde ve Akdeniz üstünde oluşan hava akımları alanı orta ve şark Avrupa üstünde bulunan şimal cephenin cenup doğru kayması sonucu garptan gelen kar ve yağmur getiren siklonların ve bunların cephesel faaliyetlerinin tesirinde kalır. Yaz dönemleri ise bu faaliyetler ortadan kalkar. Bunun yerini değişik bir sistem alır. Bu değişiş güneşin görünürdeki hareketi ile Büyük sahra üstündeki yüksek tazyik kuşağının Akdeniz üstüne yerleşmesi ve bu iklim bölgesinin Marmara'yı etkisel altına almasında ileri gelir.
Averaj ısı ile en soğuk ay Ocak'tır. Yaz döneminde bir yanda Basra Körfezi'nde oluşan alçak tazyik, diğer yandan Avrupa üstündeki yüksek basıncın sonucu ada şimal, kuzeybatı yönlü rüzgarların tesirinde kalır. İki değişik iklim bölgesi ortasında yer almış olduğu için ada yazın kuzeydeki soğuk cephenin dalgalanışına bağlı olarak kimi zaman kısa süreli fırtınaların tesirinde kalır. En sıcak ay 24.6 averaj ısı ile Temmuz'dur. Yağmurlar en fazlaca Aralık ayında görülür. Çok ender olarak yağan kar Ocak Şubat aylarında düşer.

Iktisat
Ada, İstanbul'a olan yakınlığı sebebiyle yerli turistler için cazip bir dinlence noktasıdır. Turizmden daha çok faydalanabilmek için Avşa, nispeten sakin bir dinlence seçeneği sunan Şimal Ege'deki dinlence yerlerinin aksine bir sürü tesisle turistlere renkli bir gece yaşamı da sunmaktadır. Bununla birlikte Marmaradaki adalara ait Adakarası üzümünden üretilen şarap yardımıyla bağcılık ve şarap fabrikaları, turizme paralel olarak gelişerek yeni iş imkânları yaratmaktadır.

Koylar
Avşa Adası'nda bayağı fazla koy mevcuttur. Bunlara ulaşım zor olsa da, gerek teknelerle gerekse binek araçlarla ulaşmak mümkündür. Avşa Adası'nın belirgin başlı koyları şunlardır; Tavşanlı Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Koyu, Atanaş Koyu, Yiğitler Koyu.

Ulaşım
İstanbul, Yenikapı'dan İDO ile; Tekirdağ, Barbaros Limanı'ndan SS Erdek deniz motorlu taşıyıcılar kooperatifi ile sağlanmaktadır.







  • Türkiye'nin Adaları - Cunda Adası


  • Türkiye'nin Adaları - Karantina Adası


  • Türkiye'nin Adaları - Tavşan Adası (Balıkçı Adası)


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'nin Adaları - Avşa Adası
Türkiye'nin Adaları - Avşa Adası
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/qo.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-adalar-avsa-adas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-adalar-avsa-adas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content