İşte fikredilen yeni YGS sistemi - YGS yılda 3 ya da 4 kez yapılacak. Sınavlar birer ya da ikişer hafta arayla olacak. - Öğrenciler herhangi...
İşte fikredilen yeni YGS sistemi
- YGS yılda 3 ya da 4 kez yapılacak. Sınavlar birer ya da ikişer hafta arayla olacak.
- Öğrenciler herhangi bir YGS’den âRandevuâ ile birlikte sınava girecek.
- 4 YGS’nin de güçlük dereceleri ve sual yapısı aynı olacak.
- Öğrenciler isterse 4 sınava da girecek, alacakları en yüksek puan kabul edilecek.
- Bir YGS’yi kaçıran talebe diğerine, onu dahi kaçırsa bir sonrakine girebilecek.
- YGS’deki sual içinde ne olduğu ile ilgili çabalama sürüyor.
- İkinci aşama imtihan LYS’ler için de benzeri sistem öngürülüyor. Fakat YÖK LYS’nin aniden fazla yapılmasına sıcak bakmıyor. LYS’lerde de benzeri bir karar alınırsa 2 kere yine olacak.
- LYS’ler için öğrencinin ikisine de girip en yüksek puanı alması değildir ikisinden herhangi birine girmesi üstünde çalışılıyor. Talebe yalnız lüzumlu bir niçin sunabildiği vakit (Hastalık, kaza benzer biçimde) ilk imtihanı kaçırsa dahi ikincisine girebilecek.
- Sistemin 2013 senesinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. Liseden sonrasında SBS olabilir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sınavlarla ilgili sözlerini kendileri için bir vizyon olarak ele aldıklarını söyleyen Bakan Dinçer, eğitim sisteminde sınavlara gereksinim duyulmayacak bir altyapıyı kurmanın zorunluluğuna işaret etti. Dinçer, âOnun için de yoğun uğraş sarf ediyoruz. Şunu belirtmeliyim aslına bakarsak ’bir ihtimal sınavlar kaldırılacak’ demek ifade olarak yanlış netice doğurabilirâ dedi. Dinçer, sınavların talebe seçmeye yönelik yapılması hem imtihan öncesinde hem de imtihan sonrasındaki tüm eğitim sistemini belirleyici rol oynamasının iki mühim problem olduğuna işaret ederek, şu şekilde devam etti:
âBireylerin yetersizliklerini tamamlayacak bir imtihan ve dershane anlayışından çok cemiyet davranışı haline dönüşmüş bir imtihan anlayışı ortaya çıktı. Örneğin bizler lise eğitiminden sonrasında SBS imtihanını yapmak gerektiği kanaatindeyiz. Ama bu imtihan, talebe seçmek için değildir. Eğitim sisteminin başarısını ölçmek, öğrencilerimizin haiz olması ihtiyaç duyulan bilgi ve kabiliyetleri kazanıp kazanmadıklarını görmek için yapılmalı. Çünkü bu eğitim sistemine feed-back sağlayacak. Bundan ötürü talebe seçme esaslı sınavlardan bahsederek, ’yapmayacağız’ demek daha doğru olabilir.â Bakan Dinçer, YGS öncesinde velilerin bilgisi dahilinde öğrencilerin 25 gün izinli sayılabildiği uygulamanın bu yıl da geçerli olup olmayacağı sorusunu şu şekilde yanıtladı: âÖğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sınıfta olabileceği her türlü tedbiri alacağım, bunun altını çizerek söylemek isterim. âImtihan tutarı de dört katına çıkabilir
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kaynaklarından edindiğimiz bilgilere nazaran, kayıt aşaması, soruların hazırlanması, sual kitapçıklarının basımı, paketlenmesi ve ulaştırılması, adaylara belgelerin gönderilmesi benzer biçimde tüm bu organizasyonlar minimum 3 aylık bir sürede gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra bağımsız bir kurum olan ÖSYM, sınavlarla ilgili tüm harcamalarını adaylardan alıyor. O şekilde ki, devletten tek kuruş almayan kurumda ÖSYM Başkanı dahil tüm çalışanların maaşları da adayların sınavlar için ödediği ücretler içinden karşılanıyor. Yılda en fazla 4 kez yapıldığında ise adayların her imtihan için vereceği ücret 4 katına çıkacak.YGS öncesi öğrencilerin izin kullanımı
Ulusal Eğitim Bakanı Dinçer, YGS öncesinde velilerin bilgisi dahilinde öğrencilerin 25 gün izinli sayılabildiği uygulamanın bu yıl da geçerli olup olmayacağı sorusunu şu şekilde yanıtladı:
âBu mevzuda çok açık ve net bir bildiri vermek isterim; eğitim sisteminde eğer başarı göstermiş olmak istiyorsak, eğitimimizin niteliğini arıtmak istiyorsak, evlatlarımızın hem ulusal hem de küresel düzeyde gereksinim duydukları bilgi ve kabiliyeti vermek istiyorsak, bunun birinci şartı hem öğretmenimizin hem de öğrencilerimizin sınıfta olmaları ve öğrenmeyi başarmaları gerekir. Bu sebeple ben öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sınıfta olabileceği her türlü tedbiri alacağım, bunun altını çizerek söylemek isterim. Aslına bakarsanız hazırlanan hukuki düzenlemeler, öğretmenimizin ve öğrencinin sınıfta olmasıyla ilgili düzenlemeler. Ama istisnaların pek çoğunun giderek yaygınlaştığını da görüyoruz.â
Dinçer, bu aşamada okul idarecileri ve il yöneticilerinin hukuki mevzuatı uygulamalarını istediğini ifade ederek, istisnaların âgenel kurallarâ haline gelmesinin doğru olmadığını altını çizdi.
Bakan Dinçer, âBu vesileyle yine söyleyeyim bilhassa sıhhat mensubunun gerçek olmayan sıhhat raporları vermeleri ya da evlatlarımızın okuldan uzaklaşmalarını temin edecek uygulamaları gözden geçirmek icap ettiğini düşünüyorum. Şunu hatırlatmak isterim; eğer okuldaki eğitimin yerine dershaneyi ikame ediyorsak ve bunun da yanlış bulunduğunu görüyorsak, o vakit okulda olmalı ve okulunun müfredatı üstünden eğitimi önceliklendirmeliyiz. Bana ait hayata geçirmeye çalıştığım şey de buâ şeklinde konuştu. Yeni Üniversite Imtihan Sistemi nasıl olacak
Ulusal Eğitim Bakanı(MEB) Ömer Dinçer, gelişmiş ülkelerde birden fazla günde öğrenciyi sınava alma şartları olmadığını belirtti.
YGS’de de benzer bir sistemin Türkiye’de uygulanacağını ifade eden Bakan Dinçer, âTalebe birbirine eş kıymet sınavlardan hazirandakine, hazır değilse eylüldekine, ona hazır değilse şubattakine girecek. Talebe kendisini hangisinden başarı göstermiş görmüş oldu ise onu kullanacak.â dedi.
Ulusal Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü tarafınca düzenlenen 3. Liderlik Formu’na katıldı.
Forumda konuşan Bakan Dinçer, imtihan sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dinçer, tüm toplumu birden fazla günde sınava alma benzer biçimde düşüncenin bundan böyle Türkiye’de sonlandırılacağının sinyalini verdi.
Başka ülkelerde uygulanan sistemin benzerinin Türkiye’de de uygulamasın yönünde çalışmaların başlatıldığını dile getiren Bakan Dinçer, YGS’de bir öğrenciyi aniden çok sınava almayacağız. Imtihanı aniden çok yapacağız, isteyen talebe girecek, isteyen talebe giremeyecek. Bu kapsamda buluşma sistemi getiriyoruz. Talebe yıl içinde birden fazla kez sınava girebilecek. Talebe hangi sınavda kendisini başarı göstermiş görmüş oldu ise onu kullanacak. Bu tüm toplumu bir güne endekslemekten kurtaracak. Evlatlarımızın üstündeki stresi azaltacak ve dershanelere olan talebi azaltacaktır.â diye konuştu.
YORUMLAR