Dil ve Dil Dışı Göstergeler

1. Dil Göstergeleri Bir cümleyi, yazıyı, sözü oluşturan her harf, hece veya sözcük birer “dil göstergesidir. “Silgi” sözcüğü bir dil gösterg...

1. Dil Göstergeleri
Bir cümleyi, yazıyı, sözü oluşturan her harf, hece veya sözcük birer “dil göstergesidir.
“Silgi” sözcüğü bir dil göstergesidir. Bu sözcüğü oluşturan “s-i-l- g-i" sesleri “gösteren"dir.
Dille gerçekleştirilen iletişimde dil göstergelerini bilmek son derece önemlidir. Aski takdirde iletişim ya eksik gerçekleşir ya da gerçekleştirilemez. Bir İngiliz’i anlayabilmemiz için İngiliz dilinin göstergelerine hâkim olmalı, yani şifresini çözebilmeliyiz.

2.
Dili kullanmadan yapılan iletişimde kullanılan göstergelerdir. İşaret levhaları, siren, alarm, resim, jest, mimik vb. dil dışı göstergelerdir.
Dil dışı göstergelerin bir kısmı doğal, bir kısmı ise sosyal (yapay) göstergelerdir.
Dil dışı göstergeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
a) Belirti
Belli bir amaç taşımayan, istem dışı gerçekleşen doğal göstergelerdir. Belirtiler, ancak onu yorumlayabilen kişiler için bir anlam taşıyabilir.
Örneğin, yaprakların sararması sonbaharın belirtisidir. Bu belirti insan iradesi dışında gerçekleşir.
■ Vücut ısımızın yükselmesi ve öksürmemiz hastalık belirtisidir.
■ Havanın bulutlanması yağmur belirtisidir.

b) Belirtke
Bir bilgi aktarma ve iletişim kurma amacı içeren göstergelerdir. Trafik levhaları, askerî rütbeler, havacılıkta kullanılan işaretler birer belirtkedir. Belirtkeler, insanların kendi aralarında uzlaşmayla hazırladıkları sosyal göstergelerdir.

c) İkon (Görsel Gösterge)

Dili kullanmadan bilgi ve iletileri aktaran en basit ve somut görsel araçlardır.

İkonlarda gösterenle gösterilen arasında benzerlik söz konusudur. Fotoğraflar, resimler ve heykeller birer ikondur ve görsel gösterge örneğidir. Örneğin, bir ağaç resmi gerçekten ağaca benzer
d) Simge
Duyularla ifade edilemeyen, soyut ve sayılamayan bir unsura göndermede bulunan görsel biçimdir. Bu görsel biçimler somut nesne ve işaretlerden oluşabilir. Simgelerde gösterenle gösterilen arasındaki ilişki sürekli, nedensiz ve uzlaşmaya bağlıdır.
Örneğin, terazi “adalet”i temsil eden bir simgedir. Güvercin ve zeytin dalı dünyanın birçok yerinde “barış”ı temsil eder.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dil ve Dil Dışı Göstergeler
Dil ve Dil Dışı Göstergeler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/02/ders-anlatimi-4-concentrate.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dil-ve-dil-ds-gostergeler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dil-ve-dil-ds-gostergeler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content