Doktora Nedir?

DOKTORA Doktora , bir lisans ya da yüksek lisans programını bitirdikten sonrasında o bilim branşında imtihan ve bilimsel bir eserl...

DOKTORA





Doktora, bir lisans ya da yüksek lisans programını bitirdikten sonrasında o bilim branşında imtihan ve bilimsel bir eserle erişilen bir aşama ya da basamaktır. Doktora öğretimi, lisansın peşinden yapıldığı takdirde minimum 10 sömestr, yüksek lisansın peşinden yapıldığı takdirde ise minimum 8 sömestr süresini kapsar. Bu unvanın internasyonal resmi tanımlama terimi ise "Ph.D."dir.
üniversiteyi bitirdikten sonrasında bilimsel nitelikli kariyer yapmak isteyenler yüksek lisansını da tamamladıktan sonrasında Doktora Programı'na başvururlar. Sadece yalnız lisans programını tamamlayanlar da müracaat yapabilirler. Buna, Bütünleşik Doktora Programı ya da Birleştirilmiş Doktora Programı denir. Müracaat lisans programından sonrasında yapılırsa minimum 5 yıl, yüksek lisansın peşinden yapılırsa da minimum 4 yıl sürer.
Çoğu zaman dört senelik lisans eğitimi sonrası, bilimsel nitelikli unvan anlamında yüksek eğitim almış olduğu kurumda bir eğitimci olabilme statüsüne yükselebilmek için kişinin kendi branşında uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) tanımlayarak tamamlaması, doğrusu kişisel unvan olarak bilimsel nitelikli açıdan hekim, doçent ya da profesör olma sürecinin tamamı olarak da tanımlanabilir.

Bilimsel nitelikli Kariyer Süreçleri
Doktora, en yüksek seviyeli bilimsel nitelikli derecedir. Bir bilim branşında, doktora derecesine haiz olmak, doktorayı veren akademisyenler seviyesine yükselmek, onlarla eşit duruma gelmek anlamına gelir. Bir başka deyişle doktora bilimsel yeterlilik derecesidir. Doktorasını yapmış hepimiz o alanda eşit yeterliliktedir. Doçentlik ve profesörlük yalnız bilimsel nitelikli unvanlar olup, doktora ile desteklenmediği takdirde, o bilim branşında bilimsel yeterliliğe karşılık gelmezler. Bu yüzden bilimsel yeterlilikte esas olan doktoradır. Doktora, internasyonal saygınlık taşıyan bir bilimsel unvan olmasına karşın, doçentlik ve profesörlük başka üniversiteler ve/ya da ülkelerce tanınmayabilir. '' Doktora vermek '' diye terimlenir.
Doktora'nın amacı öğrenciye bağımsız bir halde araştırma yapabilme, bilimsel mevzuları derin bir halde inceleyip yorum yapabilme ve yeni sonuçlar elde edebilmek için yöntemler belirleyebilme kabiliyeti kazandırmasıdır. Bu programı tamamlayarak "hekim unvanı" alırsınız. YÖK'ün (Yüksek Öğretim Kurulu) belirlediği şartlara nazaran doktoraya başvurmak için lisans mezunu olarak başvuruyorsanız eğer ALES'ten minimum 70 puan, yüksek lisans mezunu olarak başvuruyorsanız da minimum 55 puan almanız gerekmektedir. Ek olarak üDS'den (üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Imtihanı) 55 puan ya da YÖK'ün kabul etmiş olduğu başka bir dil sınavından benzer puan almanız gerekmektedir. Bunlar eğer olmazsa olmaz şartlardır. Sadece üniversiteler ek koşullar sunma hakkına da haizdir. YÖK'ün belirlediği şartlarla başvuruları kabul eden üniversiteler olduğu şeklinde ek olarak referans mektubu, lisans ya da yüksek lisans mezuniyet belgesi derecesi, mülakat şeklinde şartlar sunan üniversiteler de vardır. Bunun için duyuruları dikkatli bir halde takip etmeli tüm şartları yerine getirdiğinizden güvenli olmalısınız.





  • Sinir sıkışması için hangi doktora gidilmelidir?


  • Boyun ağrısı için hangi doktora gidilir?


  • Kandaki irin için hangi doktora giymeliyiz?



doktora

isim (do'ktora) Fransızca doctorat





1 . Tabip unvanını kazanmak için verilen imtihan.

2 . Bir fakülte ya da yüksek okulu bitirdikten sonrasında o bilim branşında imtihan ve bilimsel bir eserle erişilen aşama, basamak.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

doktora yapmak


doktora ingilizcesi


1.doctorate.

2. doctoral examination.





  • Sinir sıkışması için hangi doktora gidilmelidir?


  • Boyun ağrısı için hangi doktora gidilir?


  • Kandaki irin için hangi doktora giymeliyiz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Doktora Nedir?
Doktora Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/doktora-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/doktora-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content