Pasaport Nedir?

Geçişlik - Geçişlik Nedir - Geçişlik Hakkında Geçişlik Nedir - Geçişlik Hakkında .Org geçişlik isim Fransızca passeport Yabancı ...

Geçişlik - Geçişlik Nedir - Geçişlik Hakkında


Geçişlik Nedir - Geçişlik Hakkında



.Org


geçişlik
isim Fransızca passeport
Yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belge:
"Pasaportlar için Güvenlik Dairesine gittim, orada söze daldım."- R. H. Karay.





  • Azerbaycan Vize, Konsolosluk ve Geçişlik Detayları-bilgileri


  • Yeşil geçişlik hakkında bilgi verir misiniz?


  • Geçişlik programında çalan kemanlı şarkının adı nedir?



Geçişlik
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Yabancı bir ülkeye gidebilmek için alınan kimliktir. Her Türk ya da yabancı yolcu, Türkiye'ye girerken ya da çıkarken, kimliğinin belirlenmesi için bu belgeyi ya da bunun yerine geçebilecek bir belgeyi göstermek zorundadır. Kişilerin ülkelerinden çıkmalarına ya da herhangi bir ülkeye girmelerine engel olacak bir durumları olmadığını gösteren pasaportlar çeşitlidir. Diplomatik geçişlik, yüksek dereceli mülkî ve askerî kişiler (milletvekili, bakan, orgeneral benzer biçimde) ve ailelerine en fazla iki yıl süreli ve parasız olarak verilir. Hususi damgalı geçişlik, devlet bareminin bir, iki ve üçüncü derecesine gelmiş mülkî ve askerî memurlar ve ailelerine, diplomatik bir görevle değil de, hususi işleri için yurt dışına çıktıkları süre parasız olarak verilir ve sadece bir yıl süreli olabilir. Hizmet pasaportu; devlet bareminin üçüncü dereceden aşağı memurları ve ailelerine görevli gittikleri seyahatlerde vazife süresine nazaran parasız verilir. Umuma mahsus geçişlik ise yukarıda sayılanlar dışındaki Türk vatandaşlarına, harçları alınarak, 3 aylık, 6 aylık, 1 ya da 2 senelik olmak suretiyle verilir. Yabancılara mahsus damgalı geçişlik, tâbiiyetsiz ya da tâbiiyeti düzensiz kişilere gereğinde kısa süreli olarak verilir. Tüm bu pasaportlar Dışişleri Bakanlığı'nca düzenlenir. Bunlardan başka geçişlik yerine geçen bazı belgeler de vardır. Tayfa vesikası, vapur mürettebatına, bağlı bulundukları liman reisliklerince verilir. Pasavan ise, belli sınır bölgelerindeki halka komşu ülkeye serbestçe girip çıkmaları için verilir. Bu tip belgelerde vizeye gerek kalmamıştır.



PASAPORT a. (fr. passeport'dari).

1. Ulusal sınırların dışına çıkabilmek ve başka ülkelere girebilmek için lüzumlu olan ve ilgilinin devletinin güvenlik makamlarınca verilen internasyonal gezi ve kimlik belgesi. (Bk. ansikl. böl.)

2. Bir kimsenin pasaportunu eline vermek, o kimseyi işten atmak, kovmak (tkz.).


—Ask. denize. Harp esnasında, ticari gemilere verilen ve geminin kimliğini, gideceği yeri, limanını, yük cinsini ve miktarını gösteren seyir belgesi.


—ANSİKL. Huk. Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'ye girebilmek ve Türkiye'den çıkabilmek için polis yetkililerine geçişlik ya da onun yerine geçen bir belge göstermek zorundadırlar. Ellerinde geçerli geçişlik bulunan kişiler, Bakanlar kurulu'nun belirlediği yolcu giriş ve çıkış kapılarından Türkiye'ye girip çıkabilirler. Geçişlik ya da geçişlik yerine geçen bir belgesi bulunmayanlardan türk vatandaşı bulunduğunu kanıtlayamayanlarla yabancılar geri çevrilirler. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından pasaportsuz çıkanlar ya da buna girişenlerle yurda pasaportsuz girenler para ve hapis cezalarıyla cezalandırılırlar.

Kaynak: Büyük Larousse




Ad: pasaport renkleri.jpg
Dünyadaki Pasaportlar niçin bir tek 4 renkten ibaret?


Dünya üstünde 190 ile 210 içinde ülke bulunuyor. Bu ülkeler içinde gezi etmek için lüzumlu olan pasaportlar ise bir tek 4 rengin tonlarından oluşuyor.

Bu garip detaya dikkat çeken isim Arton Capital'in pazarlamadan görevli başkan yardımcısı Hrant Boghossian. ABD'li iş yaşam ve teknoloji haber sitesi Business Insider'a verdiği röportajda Boghossian, "Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin pasaportlarında kırmızının bir tonu olan bordoyu, Karayipler Topluluğu (CARICOM) ülkelerinin ise maviyi tercih ettiğini belirtiyor."


RENKLER NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Pasaportların 4 rengin tonlarından oluşmasının iki ana sebebi var. Bunlardan birincisi coğrafi konum, ikincisi ise siyasal tarih.

Dünya genelinde ‘'komünist geçmişe haiz olan ülkeler kırmızının tonlarını, Yeni Dünya'yı temsil eden Şimal ve Cenup ABD ülkeleri ise mavinin tonlarını'' tercih ediyor.

Bunun yanında bazı ülkelerin geçişlik rengi tercihinde din etkili oluyor. Mesela, İslam ülkelerinin geçişlik rengi tercihi genel anlamda yeşilin tonları oluyor.


TüRK PASAPORTU AB İÇİN RENK DEĞİŞTİRDİ

AB'ye girme umudu taşıyan ülkemiz hakkında da konuşan Boghossian, ‘'Türk pasaportlarında bordo rengin kullanılmaya başlanması, ülkenin AB'ye girme umudu taşıdığının bir göstergesi'' ifadesini kullandı.


UV IŞIĞINDA GÖRüNEN GİZLİ FİGüRLER


ülkeler kendi vatandaşlarının pasaportlarının öteki ülke vatandaşlarınınkinden ayrılması için değişik yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerden bir tanesi, Kanada, İngiltere, ABD, Çin pasaportlarında karşımıza çıkıyor. Bu ülkeler bir tek ultraviyole (UV) ya da morötesi olarak malum ışıkta görülebilen figürlere pasaportlarında yer veriyor.





  • Azerbaycan Vize, Konsolosluk ve Geçişlik Detayları-bilgileri


  • Yeşil geçişlik hakkında bilgi verir misiniz?


  • Geçişlik programında çalan kemanlı şarkının adı nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pasaport Nedir?
Pasaport Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/52819d1468362237-pasaport-nedir-pasaport-renkleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pasaport-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pasaport-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content