Empresyonizm Akımını Diğer Akımlardan Ayıran Özellikler Nedir

Izlenimci sanatçılar dış dünyayı olduğu benzer biçimde değildir de algıladıkları şekilde anlatmayı amaçlamışlar, öznelliği benimsemişlerdir....

Izlenimci sanatçılar dış dünyayı olduğu benzer biçimde değildir de algıladıkları şekilde anlatmayı amaçlamışlar, öznelliği benimsemişlerdir. Onlara bakılırsa, bu dünya sanatçılara coşku ve ruhi dalgalanmalar veren bir uyarıcıdır. Sanatçının görevi, duyduğu heyecanı, ruhi dalgalanmaları dile getirmek olmalıdır.

Bilhassa genç ressamlar, beraber çalışmış oldukları akademilerin öğretim sistemini benimsemiyor, bundan böyle eskimiş, dev­rini kapatmış çabalama metotlarından kaçmak istiyorlardı. Koyu gölgelerle ağırlaşmış çıplak model etütleri, antik heykellerden kopyalar, Rönesans estetiği­nin soysuzlaşmış prensipleri yerine; taze, diri, doğ­rudan doğruya tabiattan esin alan resimler yapmak istiyorlardı.

Bu amaçlarına varmak için genç sanatçılar, hocaları Gleyre'e sırt çevirerek sehpalarını dere kıyı­larına, ormanlara, doğa motiflerine götürdüler ve duru, saydam, gün ışığını canlandıran tablolar mey­dana getirmek isteği ile emek vermeye başladılar. Böy­lelikle, bir çok yıl içinde, fotoğraf tarihinde eşlerine rast­lanmaz, orijinal görüş ve teknikli tablolar meydana gelmiş oldu.

Empresyonizm Akımının Belirleyici Özellikleri



1. Akımın en mühim özelliği bir izlenimin uyardığı duyguların duyulduğu benzer biçimde yansıtılmasıdır.
2. Mana kapalıdır.
3. Bu akımın yazarı, direkt doğruya görmüş olduğu gerçeği değildir de, gördüklerinin ve izlediklerinin kendisi üstünde bıraktığı izlenimi ve duyumu esas alır.
4. Daha çok edebiyatta ve resimde gelişmiştir.
5. Dış aleme, ondaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler.
6. Edebiyatta, resimde, müzikte okuyucunun, seyircinin, dinleyicinin eserle karşı karşıya gelir gelmez edineceği izlenim bu akımın tatlı, yumuşak, kucaklayıcı, diri teması olmuştur.
7. Izlenimci sanatçının anlattığı dış dünya değildir, dış yeryüzündeki varlıkların hayâle bürünmüş izlenimleridir.
8. Empresyonistler, etkici ve duygucudurlar. Esasen empresyon, tesir - his anlamındadır.
9. Empresyonizm, esas olarak ve her şeyden ilkin özgürlüğün simgesidir, sembolüdür.
10. Hayale ve soyut betimlemelere yer verilmiştir.
11. Her şey sanatçının duyumuna bağlı olarak anlatılır.
12. Objenin şahıs üstündeki izlenimleri mühim olduğundan realizmin karşıtıdır.
13. Sanatçılar eserlerinde kendi iç dünyalarını dile getirmişlerdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Empresyonizm Akımını Diğer Akımlardan Ayıran Özellikler Nedir
Empresyonizm Akımını Diğer Akımlardan Ayıran Özellikler Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/empresyonizm-akmn-diger-akmlardan-ayran.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/empresyonizm-akmn-diger-akmlardan-ayran.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content