Haçlı Seferlerinin Nedenleri ve Sonuçları Nedir

Hıristiyanlık dininin peygamberi olan Hz. İsa Kudüs’te yaşamıştır. Bundan dolayı Kudüs ve çevresi Hıristiyanlık için mukaddes topraklardır. ...

Hıristiyanlık dininin peygamberi olan Hz. İsa Kudüs’te yaşamıştır. Bundan dolayı Kudüs ve çevresi Hıristiyanlık için mukaddes topraklardır. Kudüs, bununla beraber Müslümanlar ve Yahudiler için de kutsaldır. Ama, bu topraklar, 636 senesinde Halife Hz. Ömer döneminde, ünlü komutan Halid bin Velid tarafınca İslam devleti topraklarına katıldı. Avrupalı Hıristiyanlar, Müslümanların elinde bulunan bu mukaddes bölgeleri alabilmek için bağzı askeri seferler düzenlediler. Bu seferlere katılanlar elbiselerinin ve kalkanlarının üstünde bir haç işareti taşıdıkları için bu seferlere “Haçlı Seferleri” denmiştir.


Haçlı Seferlerinin Sebepleri

Şžimdi Haçlı Seferlerinin sebeplerini sırasıyla inceleyelim.

1. Siyasal Nedenler



Müslüman Araplar, Dört Halife ve Emeviler döneminde Suriye, Filistin ve İspanya’yı ele geçirmişlerdi. Bununla birlikte, son derslerimizde gördüğümüz şeklinde, Selçuklu Türkleri Anadolu’nun büyük kısmını Hıristiyanlık Bizans’ın elinden alıp devlet kurmuşlardı. Bu vaziyet Avrupalı Hıristiyanların sinirini bozuyordu.

2. Ekonomik Nedenler



Avrupalılar çok eskiden bu yana doğudan gelen ipek, porselen ve baharat şeklinde mallara çok ilgi göstermişlerdir. Ama, o süre dünyanın en büyük tecim yolları sayılan “İpek” ve “Baharat” yollarının denetimi Müslümanların denetiminde bulunuyordu. Bir takım Avrupalılar, bu Müslüman ülkelerine giderek varlıklı olmak istiyorlardı.

3. Dinsel Nedenler



Hıristiyanlar için Kudüs’e haç ziyareti yapmak mukaddes bir görevdi. Ama, haç merkezinin Müslümanların elinde olması Hıristiyanların hoşuna gitmiyordu. Haç görevini rahat yerine getiremediklerini düşünüyorlardı. Avrupa’nın önde gelen Hıristiyanlık tarikatları ilkin devlet ve derebeyler içinde barışı sağladılar sonrasında onları, Müslümanlarla savaşmaya çağırdılar. “Bu savaşı Hz. İsa ve Tanrı istiyor; Müslümanlarla savaşmak en mukaddes görevdir; bu muharebeye katılanlar cennete gidecekler” diye propaganda yaptılar. Bununla birlikte, Hıristiyanlık Bizans’ın Türk akınlarından kurtulmak için başka Hıristiyanlık ülkelerden iki de bir yardım istemesi serüven ardında koşan Avrupalı prensleri ve şövalyeleri muharebeye katılmaya yönlendiriyordu.

Haçlı Seferleri toplam sekiz tanedir. İlki 1096’da başlamış, en sonuncusu ise 1270 senesinde yapılmıştır. Ekranda görülen pencereden, şimdilik ilk dördü bizi ilgilendirdiği için alt tarafta onlardan söz edeceğiz.

Birinci Haçlı Seferi (1096-1099)



Haçlı kuvvetleri Papa II. Urbanus’un tâlimatı uyarınca Ağustos 1096’da harekete geçtiler. Sefere Garp Avrupa krallarının hiçbiri katılmadı. Fransalı (Frank) şövalyelerinin ağırlıkta olduğu haçlı ordusu dört ayrı koldan yola çıktı. Ortalama 4 bin atlı ve 25 bin piyadeden oluşan Haçlı kuvvetleri 1 sene içinde İstanbul’a (Konstantinopolis’e) vardı. Bizans desteğini de alan haçlılar 1097’de İznik’i Anadolu Selçuklularının elinden aldılar ve Bizans’a bıraktılar. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan’ın direnişi yüzünden Anadolu’yu büyük zorluklar ve kayıplarla geçen Haçlılar, sekiz aylık kuşatma sonunda Haziran 1098’de Antakya’yı aldılar. Burada ortaya çıkan veba salgını yüzünden aralarında papalık temsilcisi de olmak suretiyle yüzlerce Haçlı askeri öldü. 7 Haziran’da Kudüs’e ulaşdılar. Bir aylık bir kuşatma sonunda kenti Fatımîlerden alıp Müslüman ve Yahudi halkı kılıçtan geçirdiler (1099). Haçlılar Kudüs’te bir krallık, Urfa ve Antakya’da birer kontluk kurdular. Bu şekilde Haçlı seferleri Hıristiyanlar açısından başarı ile sonuçlandı. Varlıklarını sürdüren bu devletlerden Urfa Kontluğunun bir süre sonra Musul Atabeyi Nureddin Zengi tarafınca ele geçirilmesi Hıristiyan dünyasında büyük tepkilere yol açtı ve Papa 1145’de yeni bir Haçlı seferi çağrısında bulundu.

İkinci Haçlı Seferi (1147-1149)



II. Haçlı Seferi’nde Fransa kralı VII. Louis ile Alman imparatoru III. Konrad da vardı. VII. Louis’den bir ay ilkin yola çıkan III. Konrad, 1147’nin sonlarında Anadolu Selçuklu sultanı I. Mesud tarafınca Eskişehir civarlarında yenilgiye uğratıldı. İznik’e geri dönen Konrad burada güçlerini VII. Louis’ninkilerle birleştirerek Kudüs’e doğru yine ilerlediler. 1148’de Antakya’ya ve ordan da Kudüs’e ulaştılar. Burada Haçlı komutanlarının iştirak ettiği bir görüşmede Şžam’a hücum sonucu alındı ve 50 bin kişilik büyük bir ordu oluşturuldu. Ama bu sefer başarısızlıkla sonuçlandı ve yenileceklerini anlayan Haçlılar geri çekildiler. Hıristiyan ahalinin pek çok kenti terk etmek mecburiyetinde bırakıldı.

II. Haçlı Seferini izleyen 25 yılboyunca Kudüs Krallığı varlığını sürdü. Mısır’daki Eyyübi Kralı Salaheddin Eyyubî Kudüs’ün düşmüş olduğu haberi Avrupa’da geniş yankılar uyandırdı. Papa VIII. Gregorius bir buyrultu yayınlayarak yeni bir Haçlı Seferi çağrısında bulundu. Mayıs 1189’da o zamana değin bir araya getirilen Haçlı kuvvetlerinin en büyüğünün başlangıcında yola çıktı. Bu sefere Alman İmparatoru Frederik Barbaros, Fransa Kralı II. Filip Ogüst ve İngiltere Kralı Arslan Yürekli Rişar katıldılar. Selçukluları yenilgiye uğrattıktan sonrasında Mayıs 1190 Konya’ya ulaştı. Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Kılıç Arslan Haçlıların transit geçmiş olmasına izin verdi. Ama bir ay sonrasında Alman İmparatoru Frederik Tarsus çayında yüzerken boğuldu ve öldü. İmparatorun ölümü Alman ordusunun dağılmasına niçin oldu. Kalan Haçlı birlikleri Fransa ve İngiltere kralları önderliğinde Kudüs’e doğru ilerlemeyi sürdürdüler. Ilkin Kudüs’ü sonrasında da Şžam’ı almayı tasarlıyorlardı. Ama Selahaddin Eyyübi’yi yenemediler ve başarıla olamayarak ülkelerine geri döndüler. Haçlıların bu seferdeki en büyük kazancı Kıbrıs’ın alınması olmuştu. Ada, bundan sonraki Haçlı Seferlerinde üs olarak kullanıldı.

Üçüncü Haçlı Seferi (1189-1192)



Selahattin Eyyübi' nin Hattin Savaşından (1187) sonrasında Kudüs' ü haçlılardan alması bu sefere sebep oldu.
Bu sefere Alman Kıralı (Frederik Barbaros), İngiliz Kralı (Arslan Yürekli Rişar), Fransa Kralı (Filip Ogüst) katıdılar.
Alman Kıralı Frederik Barbaros, II. Kılıç Arslan'ı yenerek Konya'yı aldı. Ama Silifke suyunda boğuldu ve ordusu dağıldı.
İngiltere ve Fransa Kıralları denizden hareket ederek Akka Kalesini Selahaddin Eyyubiden aldılar. Aralarındaki ihtilaf sonucu Fransa Kralı ülkesine döndü. İngiltere Kralı Arslan Yürekli Rişar ise Selahaddin Eyyubi ile anlaşarak Kudüs' ü silahsız olarak ziyaret ederek ülkesine döndü.

Dördüncü Haçlı Seferi



Papa III. Innocentius 1198’de IV. Haçlı Seferi için bir buyrultu yayınladı. Fransız soylusu katılmıştı. Sefere katılacak birliklerin Venedik gemileriyle taşınması kararlaştırıldı. Bundan ötürü Venediklilere belli başlı bir para ödenecek ve fethedilecek topraklar Fransızlar ile Venedikliler içinde eşit olarak paylaşılacaktı. Ama Haçlıların bir kısımı direkt Anadolu’ya gitmeyi yeğlediğinden 1202 yazında Venedik’e gelen Haçlı birlikleri beklenenden küçüktü. Haçlılar Venediklere karşı borçlu durumuna düştü ve bu borcu kapatmak için Macaristan’ın Zara kentinin ele atlatılmasında Venediklilere yardım etmeye karar verdiler. Kasım 1202’de Zara kenti alınarak Venediklilere verildi. Bundan sonrasında Venedikliler tarafınca, aralarındaki ticarî rekabet yüzünden direkt Bizans üstüne yönlendirilen Haçlılar Nisan 1204’de Konstatinopolis’i ele geçirdiler ve yağmaladılar. Bizans İmparatorluğunu yıkıp, yerine Latin İmparatorluğu’nu kurdular. Bizans İmparatorluğu 1261 İznik’te sürdürmek zorunda kalacaktı. Müslümanlara karşı başlatılmasına rağmen amacından sapan IV. Haçlı Seferi, Bizans İmparatorluğunun iyice zayıflamasına yol açtı.

Avrupalılar, 1270 yılına kadar dört tane daha Haçlı Seferi düzenledilerse de yeterince başarıya ulaşmış olmadılar.

Haçlı Seferlerinin Hıristiyan ve Müslüman dünyaları üstünde büyük etkisinde bırakır olmuştur. Bununla birlikte şunu hatırlatmakta yarar var; 1999 yılı Birinci Haçlı Seferinin 900. yıl dönümü. Yanlardaki resimler o dönemdeki haçlı askerlerini gösteriyor.

Haçlı Seferlerinin Neticeleri



1- Haçlı Seferleri yüz binlerce Müslüman ve Hıristiyanlık insanoğlunun ölümüne niçin oldu.
2- Hıristiyanlar ilk başlarda başarı elde etseler de esas amaçlarına ulaşamadılar.
3- Avrupa’da bir sürü derebeylik. Yıkıldı yerine minik krallıklar kuruldu. Doğrusu Avrupa’nın siyasal görüntüsü değişti.
4- Bizans İmparatorluğu Haçlı Seferlerinden büyük zarar görmüş oldu ve zayıfladı.
5- Avrupalılar Haçlı Seferlerinden ekonomik bakımdan kazançlı çıktılar. Deniz ticareti gelişti. Marsilya, Venedik ve Cenova şeklinde liman kentleri zenginleşti.
6- Avrupa’da vapur yapımcılığı gelişti.
7- Şark’dan pusula, kağıt ve barut şeklinde şeyleri alan Avrupa’nın ilim ve tekniği gelişti.
8- Haçlı Seferleri sonundan papanın ve kilisenin prestiji azaldı.
9- Haçlı Seferleri yardımıyla Müslümanlar ve Hıristiyanlar birbirlerini daha yakından tanıma olanağı buldular.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Haçlı Seferlerinin Nedenleri ve Sonuçları Nedir
Haçlı Seferlerinin Nedenleri ve Sonuçları Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hacl-seferlerinin-nedenleri-ve-sonuclar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hacl-seferlerinin-nedenleri-ve-sonuclar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content