III. Napolyon Kimdir?

Fransa’da Bonaparte hanedanının son üyesi olan ve ondan sonrasında tamamen cumhuriyet idaresine geçilmiş olan III. Napolyon kimdir? III. Nap...

Fransa’da Bonaparte hanedanının son üyesi olan ve ondan sonrasında tamamen cumhuriyet idaresine geçilmiş olan III. Napolyon kimdir? III. Napolyon’un yaşamı ve süreci.



III. NapolyonIII. Napolyon (20 Nisan 1808 Paris – 9 Ocak 1873 İngiltere), Bonaparte hanedanının sonuncusu olan Fransız imparatorudur. Ondan sonrasında Fransa’ da cumhuriyet idaresi kati olarak kurulmuştur.



III. Napolyon’un kardeşi Hollanda Kralı Louis Bonaparte ile Napolyon’un üvey kızı (Josephine’in kızı) Napolyon III. Hortense De Beauharnais’nin erkek evladıdır. 1808′ de Paris’te hayata merhaba dedi. Maceralı bir gençlik yaşadı; yalnız, iyi bir tahsil görmüş, bilhassa tutumsal bahisleri çok iyi öğrenmişti. 1839-1840’ta iki kez hükümet darbesi yaparak meşruti krallığa son vermek, kendini imparator duyuru etmek istedi, başarısızlığa uğradı. Tevkif edildi, hemen sonra Londra’ya firar etti. 1848 İhtilâli’nden sonrasında Fransa’da II. Cumhuriyet’in ilanı üstüne Paris’e geldi. Amcasının (I. Napolyon’un) itibarından faydalanarak gerçek cumhuriyetçileri, sosyalistleri ortadan kaldırdı. 10 Aralık 1848’de cumhurbaşkanı seçildi.



III. Napolyon, iktidar hırsını için için besliyordu. Bu gayesine varabilmek için, ince bir iç ve dış politika güderek, halkın tutumsal seviyesini ciddi şekilde yükseltici tedbirler alarak Fransızlar’ın sevgisini kazanmaya çalıştı, 2 aralık 1851’de Meclis’i dağıttı. Kralcılar’ın da, Cumhuriyetçiler’in de muhalefetine karşın meydana getirilen plebisitte çoğunluğu elde etti, imparator oldu. Böylece, Fransa’da İkinci İmparatorluk devri başladı (1852-1870).



III. Napolyon, ilk yıllarında devleti diktatörce yönelttiyse de, Fransa’yı devrin örnek ülkesi şekline getirdi; İngiltere’den sonrasında Fransa’yı dünyanın en kuvvetli devleti durumuna yükseltti, ayrıca, ekonomi, tecim, endüstri ve tarımda çok büyük hamleler yapılmış oldu.



III. Napolyon, Reşit Paşa’nın gayretleri sonunda Fransa’yı Rusya’ya karşı Kırım Savaşı’na sokmuştu. Yalnız, savaşın çetinliği karşısında, Reşit Paşa’nın oyununa geldiği kanısına tutuldu; 1856 Paris Kongresi’nde Türk temsilcisi olarak Reşit Paşa’yı istemedi; bu kongreye İngiltere’ye karşı Fransa’yı destekleyen Ali Paşa, Türk başmurahhası olarak katıldı. Paris Kongresi, III. Napolyon’un heybetli devresinin zirvesidir.



Bundan sonrasında III. Napolyon dış siyasette bazı çıkmazlara girdi. Ayrıca, milletlerin bağımsızlık hareketlerini destekledi: Avusturya’ya cenk açtı, Şimal İtalya’nın en güzel eyaletlerini bu imparatorluktan alarak İtalyan birliğini kurmaya hazırlanan Sardinya’ya verdi. 1862’de Meksika’ya asker göndererek orada imparatorluk kurdurdu. Bu pahalı serüven A.B.D.’nin düşmanlığını kazanmaktan başka hiçbir netice vermedi. Nihayet Prusya’ya cenk açtı. Fransa her bakımdan Prusya’dan kuvvetli olmasına karşın, von Moltke‘nin stratejisine yenildi. 1 Eylül 1870’te İmparator, Sedan’da, ordusu ile beraber Almanlar’a tutsak düştü. Fransa’da III. Cumhuriyet deklare edildi. İngiltere’ye giden III. Napolyon, hemen sonra orada öldü. 1853’te evlendirilmiş olduğu İmparatoriçe Eugenie’den olan tek evladı Prens Napolyon (1856-1879) «IV. Napolyon» diye imparator yapılmak istendiyse de, Fransa’da artık iktidar kısmen kralcılara, kısmen de cumhuriyetçilere geçmişti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: III. Napolyon Kimdir?
III. Napolyon Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/iii-napolyon.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iii-napolyon-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iii-napolyon-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content