Enerji nedir?

Gösterim: 395 Boyut: 38.2 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Enerji Nedir - Enerji Hakkında ENERJİ a. (fr. ...


Ad: enerji.jpgGösterim: 395
Boyut: 38.2 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Enerji Nedir - Enerji Hakkında





ENERJİ




a. (fr. dnergie; geç lat. energia; yun. energeia, hareket halinde güç'ten).

1. Eyleme geçmeyi ve tepki göstermeyi olanaklı kılan güç: Günün sonunda tüm enerjisi tükenmek.

2. Belirli bir eyleme yönelik istenç; kuvvet, manevi güç: Hasma karşı koymak için tüm enerjisini topladı.

3. Fizyolojik bir sistemi ayırt eden, sistemin tüm iç dönüşümleri esnasında aynı kıymeti sakınan (korunum yasası) ve sistemin etkileşime girmiş olduğu diğer sistemleri değişikliğe uğratma kabiliyetini ifade eden büyüklük. (Si birimi: joule.) [Bk. ansikl. böl. Fiz.].

4. Enerjisi olan bir fizyolojik sistemin görüngübilimsel kiplerinden her biri (Enerji, mekanik [kinetik ve potansiyel], ısıl, elektriksel, manyetik, ışıl, kimyasal, hidrolik, nükleer enerjiler diye ayırt edilir.) [Bk. ansikl. böl. Fiz.].

5. Enerji ları ya da yalnızca enerji. enerji üretiminde yararlanılan organik olayların ya da hammaddelerin tümü. (Bk. ansikl. böl. Fiz.)


—Fizyol. Enerji verici gıda, harcamış olduğu enerjiyi ve tükettiği maddeleri yerine koymak için organizmaya lüzumlu olan gıda.


—İklimbil. Enerji bilançosu, gezegenimizin atmosferinin üst kesiminde saptanan genel bilanço. (Güneş'in Yer'e yollamış olduğu ışıma enerjisi Yer'in tekrardan yaymış olduğu enerjiye eşittir. Bu olgu günümüzde gezegenimizin ne ısınmasının ne de soğumasının nedenini açıklar. Bu dengeyi orta ve yüksek enlemlerdeki ısı açığı il« alçak enlemlerdeki ısı fazlalığı sağlar. Işıma enerjisi atmosferin alt kesiminde de tutulabilir:

net R = (S+D) (1-a) - (T-A) [S doğrudan Güneş ışıması, D yayılan Güneş ışıması, a gezegen yüzeyinin albedosu, T toprağın özgün ışıması, A atmosferin özgün ışımasıdır.])


—Psikan. Ruhsal enerji, LİBİDO'nun eşanlamlısı.


—Ruhbil. Zihinsel enerji, Ch. E Spearman'ın g etkenine getirmiş olduğu yorum. (Ona nazaran bu etken, kişinin haiz olduğu ve tüm zihinsel etkinliklerinde ortaya koyduğu genel enerji düzeyini gösterir.)


—Teknol. Toplam enerji, bir yakıttan, ısıl enerji, elektrik enerjisi ya da mekanik enerjinin beraber üretimi.


—Termodin. iç enerji, dengedeki bir sistemin hal fonksiyonu. (Sistemi oluşturan tüm parçacıkların, sistemin tümüyle devi- nimsiz olduğu bir karşılaştırma sisteminde ölçülmüş kinetik'enerjileri ile etkileşim enerjilerinin toplamının ortalama değerine eşittir. Çoğu zaman U ya da E ile gösterilen belli bir cismin iç enerjisi yalnız mak- roskobik değişkenlere [sıcaklık, hacim, mıknatıslanma vb.], ideal bir gazın iç enerjisi ise yalnızca sıcaklığına bağlıdır. Bir sistem 1 halinden 2 haline dönüştüğünde, sistemin U2- U, iç enerji değişimi, dönüşüm esnasında almış olduğu W işi ile Q ısısının [Joule cinsinden ölçülmüş] toplamına eşittir: U2- U, = W+Q; W ile Q sistemin bir halden ötekine geçiş biçimine bağlıdır; oysa U2-U, buna bağlı değildir. Bu olgu termodinamiğin birinci ilkesini oluşturur.) ll Özgür enerji, dengedeki bir sistemin, F=U-TS eşitliğiyle gösterilen hal fonksiyonu. (Eşitlikte F özgür enerjiyi, U iç enerjiyi, T sıcaklığı ve S sistemin entropisini gösterir. Eşsıcaklıkta gerçekleşen bir dönüşüm esnasında özgür enerjide oluşan değişiklik, sistemin almış olduğu işe eşittir.)


—Zootekn. Enerji alımı, herhangi bir besinle bir rasyonda hayvanın almış olduğu enerji miktarı. (Bk. ansikl. böl.) ll Enerji ihtiyacı, bir hayvanın düzgüsel yaşamını sürdürmesi ve ürününü ya da ürünlerini verebilmesi için gıda olarak alması ihtiyaç duyulan enerji miktarı. (Bk. ansikl. böl.) ll Gıda enerjisi, besinlerle sağlanan enerji.


—ANSİKL. Fiz. Enerji, aşağıdaki ana özelliğiyle, fiziğin temel kavramlarından birini oluşturur: yalıtılmış bir sistemin toplam enerjisi değişmez. Dolayısıyla bu şekilde bir sistemde enerji kazanımı ya da yitirimi olması imkansız; yalnızca bir enerji biçiminden öbürüne dönüşüm ya da bir sistemden ötekine enerji aktarımı sözkonusu olabilir. Enerji, fiziğin tüm dallarında rastlanan ve bunların uyumunu elde eden çok genel bir kavramdır.

Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ






  • Enerji (Erke) Nedir? Enerji Birimleri ve Enerji Türleri


  • Enerji santrallerindeki enerji dönüşümleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kinetik Enerji Nedir? Kinetik Enerji Hakkında Genel Bilgiler



YENİLEMEZ ENERJİ ÇEŞİTLERİ

(Klasik Enerji Kaynakları)

Klasik lar, Karbon bazlı olarak adlandırabilecek lardır. Petrol, kömür ve doğalgaz en temel enerji larıdır. Bunlar, meydana gelişleri itibarıyla yenilenmeleri çok uzun bir süre aldığından, yenilenmeyen lar olarak da adlandırılırlar.




Kömür : Yeraltı madenciliği ya da açık işletme metodları kullanılarak çıkarılan fosil lı yakıttır. Çoğu zaman hayvan fosillerinden oluşur. Kolayca yanabilen siyah ya da kahverengimsi redüksiyonunda çok büyük önemi vardır. Bir çok çeşidi vardır. Örneğin taş kömürü, fabrikalarda kullanılır. Isı derecesi yüksektir. Antrasit, ısı kıymeti en yüksek olan kömürdür, vatanımızda azca bulunur. Ek olarak vatanımızda en fazla bulunan kömür linyittir.


DEVAMI



Enerji


  • Kuvvet. Güç. Fiziki kuvvet.
  • Enerjisini harcama isteği ve iktidarı.
  • Fizikte bazı cisimlerin iş görme kabiliyeti.

enerji




isim, fizik Fransızca énergie
1 . Maddede mevcud ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, erke:

"Isıl enerji. Elektrik enerjisi. Mekanik enerji."- .

2 . Organların çalışabilmesi ve vücut ısısının sürdürülebilmesini elde eden gıda ögelerinin oluşturduğu güç.

3 . mecaz Manevi güç:

"Size yaşamak enerjisini verecek kitaplar tavsiye ederim."- P. Safa.


enerji ingilizcesi
  • energy.





  • Enerji (Erke) Nedir? Enerji Birimleri ve Enerji Türleri


  • Enerji santrallerindeki enerji dönüşümleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kinetik Enerji Nedir? Kinetik Enerji Hakkında Genel Bilgiler


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Enerji nedir?
Enerji nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/47220d1460397456-enerji-nedir-enerji.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/enerji-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/enerji-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content