Isı yalıtımı ve enerji tüketimi arasında nasıl bir ilişki vardır?

ısı yalıtımı ve enerji tüketimi arasındaki ilşki nedir? ISI YALITIMI = ENERJİ TASARRUFU ISI YALITIMI = DOĞAL HAYATINI Eğer insanl...

ısı yalıtımı ve enerji tüketimi arasındaki ilşki nedir?

ISI YALITIMI = ENERJİ TASARRUFU



ISI YALITIMI = DOĞAL HAYATINI

Eğer insanlık, tabii çevresini gelecek nesiller için korumak istiyorsa,küresel ısınma tehdidini ve atmosferik kirlenmeyi azaltmanın bu yüzyıla ait en büyük girişim bulunduğunu ve dünyanın önündeki öncelikli görevleri içinde bulunduğunu bilmelidir.




SERA ETKİSİ ; denilen olgu bundan sonra ölçülebilen küresel ısınmanın oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Basitçe anlatmak gerekirse kısa - dalga güneş ışınımının geçmesine izin verip uzun - dalga radyasyonunun büyük kısmını emen gazlar sebebiyle meydana gelmektedir. Netice olarak dünyanın ısısı artmaya devam eder ki bu olguya “ Sera tesiri †denir. CO2 sera tesirinin ana sebebi olarak belirlenmiştir ki bu kömür ya da petrol benzer biçimde fosil yakıtlar yandığında açığa çıkan bir gazdır. ( Küresel ısınmaya CO2'in katkısı % 50'den fazladır. )


Küresel ısınma neticesi oluşan iklim değişimleri, insanlığı şu sorunlarla kafa başa bırakmaktadır.
  • KURAKLIK ve ÇÖLLEŞME,
  • DOĞAL DENGENİN BOZULMASI,
  • AÇLIK VE FAKİRLEŞME,
  • ERİYEN BUZULLAR NETİCESİ YENİ TARIM ALANLARI OLUŞUMU VE
  • BURALARIN PAYLAŞIMI İÇİN YENİ DüNYA SAVAŞLARI...
Gene,Ormanların yok oluşu havadaki yüksek SO2 oranının bir sonucudur. SO2 yüksek oranda evsel ısıtma için yakılan fosil yakıtlardan açığa çıkmaktadır. Ve gene sera tesirini hızlandırmaktadır. Bununla beraber hava içinde bulunan su buharı ile birleşerek asit yağmurlarına dönüşmektedir. Netice itibarı ile CO2 ve SO2 emisyonlarındaki belirgin bir azalma en üst düzeyde bir önceliktir. Bu durumu sağlamanın en etkin ve süratli yöntemi ise yeni ve bir süre önce inşa edilmiş binalarda günümüz teknolojisi kullanılarak etkili ısı yalıtımı yapmaktır.


Eski ve yeni binalara yapılacak bilimsel yalıtım önlemleri uygulanması ile her yıl ısıtmanın niçin olduğu emisyonların % 50' si tutulabilir.

Binaların uygun şekilde yalıtımı; enerji tasarrufu yapılmasında ve hava kirlenmesinin önlenmesinde başka yaklaşım tarzlarından daha büyük potansiyele haizdir ve pratiğe hızlı dönüşebilecek en etkin önlemdir.

Fakat bundan dolayı orta ve uzun vadeli hedefler saptanmalı ve Ulusal Enerji Tutum Politikası oluşturulmalı ve uygulamaya sokulmalıdır.
  • Tüm meslek odaları, Sivil cemiyet örgütleri, üniversite ve ilim çevreleri ile mahalli yönetimler ve devletin ilgili bakanlıklarının katılacağı koordinasyon kurulu U. E. T. Politikasını oluşturmalıdır.
  • Ilk olarak kamuoyu oluşturmak amacıyla televizyonlarda ısı yalıtımı üstüne dizi programlar ve açık oturumlar, radyolarda söyleşiler yapılmalı,
  • Yazılı basın ve günlük gazetelerde haber ve makaleler yayınlanmalı,
  • İlkokuldan başlayarak tüm eğitim seviyelerinde, söyleşi,seminer ve konferanslar verilmeli,
  • Yoğun kirlilik yaşanmış olan kış aylarında paneller düzenlenmeli,
  • Mahalli yönetimlerle ortaklaşa iş yapılarak kamuoyuna yönelik etkinlikler yapılmalı,
  • Örnek projeler hayata geçirilerek cemiyet, yalıtım halletmeye özendirilmeli.
  • Devletçe yalıtımı özendirmek için;
  • Eski ve yeni binalarda ısı yalıtımı yaptıranlara vergi istisnası,
  • Isı yalıtım malzemelerinin alım ve satımında KDV muafiyeti,
  • Uzun vadeli ve az faizli yalıtım kredisi
  • Yapı inşa sigortasının ve yalıtım sigortasını hayata geçirilmesi.
  • Yüksek oranda yakıt tasarrufu elde eden binalarda; Su ve elektirk faturalarında indirim yapılması,çöp vergisi ve emlak vergisinde indirim yapılması,
  • Yalıtım teknik liseleri kurulması ve mevcut EML 'de yalıtım kısımları açılması,
  • Yalıtım sektöründe çalışacak ara insan gücü için Çıraklık Eğitim Merkezlerinde kısımlar açılması,
  • TSE 825'in revize edilerek EN 832 uygun hale getirilmeli,
  • İmar yönetmelikleri değiştirilerek, yalıtım yaptırmayı oturma ruhsatının bir parçası haline getirmek gerekmektedir.
  • Yapılar için Enerji Tüketimini gösteren bir belge zorunluluğu getirilmeli ve bu belge ev kiralanırken ya da satın alınırken mecburi olarak ibraz edilmeli.
  • Binaların enerji tüketimini tesbit edecek ve buna gore alınabilecek tutum önlemlerini saptayacak bağımsız kontrol büroları kurulmalıdır.
  • Yalıtım malzemesi tanım edilerek, malzemede aranması ihtiyaç duyulan temel kıstaslar tesbit edilmeli ve bu kıstaslara uymayan malzemelerin yalıtım malzemesi olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir






  • İş, enerji ve kuvvet içinde nasıl bir ilişki vardır?


  • Su ları içinde nasıl bir ilişki vardır?


  • Antropoloji ve sosyoloji içinde nasıl bir ilişki vardır?



Isı Yalıtımı (Mevzu Sunumu)

Tüm maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı bulunduğunu belirtir. Isı enerjisi daima sıcaklığı fazla olan maddelerden sıcaklığı az olan maddeye doğru yayılır.




SORU :
1- Kutuplarda yaşam nasıl devam eder?

2- Buzdan meydana getirilen evlerde (iglolarda) insanoğlu dışarıdaki ısı -70 0C iken bir mum yakarak nasıl üşümeden kalabilirler? (Etrafına gore sıcaklığı az olan maddeler ısı alırlar)

3- Kuşlar soğuk havada vücut sıcaklığını nasıl korurlar? (Kemiklerinin içinde hava dolaşır ve tüylerini kabartırlar).

4- Kuşun tüylerinin kabarması ısı yitirilmesine engel olur mu? (Olur)

5- Kutup ayıları çok soğuk ortamlarda vücut sıcaklıklarının nasıl korurlar? (Kalınca kürkleri = yağ tabakaları yardımıyla)

6- Kışın giyilen giysilerde niçin pamuk, yün ve kuş tüyü benzer biçimde malzemeler tercih edilir?

7- Yaşanılan ortamlarda belli başlı sıcaklıklarda tutulması ihtiyaç duyulan maddeler var mıdır, bu maddelerin bulunulan ortamda daha uzun süre sıcak ya da soğuk kalması için neler yapılabilir? (Dondurma, gazlı içecekler bulunmuş olduğu ortama gore soğuk, çay, çorba bulunmuş olduğu ortama gore sıcak tutulması gerekir).

8- Buzdolabı ve buzluğunun görevi nedir?
1- İletken :

Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir. Isı iletkenleri kısa sürede büyük oranda ısı iletirler. Metaller (Bakır, alüminyum, demir,…), başka maddelere gore ısıyı daha süratli iletirler ve ısı iletkenidirler.

2- İletim :

Maddelerdeki ısı akışını hızlandırmak için iletken malzemeler kullanılmasına iletim denir. İletim vakasında ısıyı iyi ileten iletken malzemeler kullanılır.

Pişirme amaçlı kullanılan araçlarda ısı iletiminin iyi olması amaçlanır. Pişirme amaçlı kullanılan toprak ve seramik kaplarda, toprak ısıyı yavaş iletilmesine karşın ısıyı düzgün olarak ilettiği ve pişme standardını arttırdığı için bu kaplar kullanılır.

ÖRNEKLER :

1- Isı membaı olan ocaktan yayılan ısının tenceredeki yemeğe kısa sürede erişmesi için ısıyı iyi ileten malzemeler kullanılır.

2- Kalorifer tesisatının yapımında ısıyı iyi ileten malzemeler kullanılır.

3- Yalıtkan :

Isıyı iyi iletemeyen maddelere ısı yalıtkanı denir. Isı yalıtkanlarını oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok fazladır ve tanecikler düzensizdir. Isı yalıtkanları kısa sürede çok az oranda ısı iletirler. Tahta, plastik, beton, hava ısı yalıtkanıdır. Plastik köpük, cam yünü, asbest, çift camlı pencerelerdeki hava boşluğu, termoslardaki iç ve dış yüzey arasındaki havasız ortam ısı yalıtımı için kullanılır.


SORU :

1- Hava ısı akışını nasıl yavaşlatır?

2- Cam bardakların içinde sıcak bir sıvı varken niçin eli yakar?

3- Köpük bardakların içinde sıcak bir sıvı varken niçin eli yakmaz?

4- Tencere ya da tencere sapının eli yakmaması için hangi önlemler alınır?

5- Tencere sapında tavadan değişik bir araç-gereç kullanılmasının sebebi nedir?

4- Yalıtım :

Maddelerdeki ısı akışını yavaşlatmak için yalıtkan malzemeler kullanılmasına yalıtım denir.

Maddelerde yalıtımın yapılmasının sebebi bir takım maddelerin bulunmuş olduğu ortama gore sıcak, bazılarının da soğuk tutulması gerektiği içindir.

Yalıtım için kullanılan malzemelerin ortak özelliği bu malzemelerin yapısında hava bulunmasıdır. Hava iyi bir yalıtkandır. Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasındaki boşluk miktarı çok fazladır. Bundan dolayı havayı oluşturan tanecikler arasındaki ısı iletimi çok yavaş olur.

Plastik köpüğün yapısındaki boşluklarda da hava bulunmuş olduğu için plastik köpükte ısı yalıtkan olarak kullanılır ve ısı yalıtımı sağlanır.

ÖRNEKLER :

1- Kışlık kıyafetlerin, battaniyelerin, yapı yalıtım malzemelerinin içinde hava vardır.

2- Cam, plastik, köpük, kağıt, metal bardaklara sıcak çay konduğunda bir süre sonrasında bardaklardaki çayların sıcaklıklarının değişik olmasının sebebi bir takım bardakların ısıyı iyi iletip içindeki çayın ısısının etrafa yayılmasını sağlaması, bazılarının da ısıyı iyi iletemeyip çayın ısısının bardakta kalmasını sağlamasıdır. Köpükten meydana getirilen bardakların ısıyı daha az iletmesinin sebebi köpüğün yapısında hava boşluklarının bulunması ve ısı aktarımının yavaş gerçekleşmesidir. Isı aktarımı bu bardakta yavaş olduğundan eli yakmaz.

3- Köpükten meydana getirilen tabakların kullanılması.

SORU :

1- Hava ısı akışını yavaşlatmasına karşın niçin bir takım yalıtım malzemelerinin havası boşaltılır?

2- Niçin soğuk günlerde yün ya da pamuk yorganların üstüne oturulmaz?

5- Vakum :

Bir takım yalıtım malzemelerinin içindeki hava boşaltılır. Böylelikle ısı akışının hava tanecikleri tarafınca gerçekleştirilmesi engellenmiş olur. İçindeki havası boşaltılmış ortamlara vakum denir. Vakumlanmış ortamlarda tanecikler boşaltıldığı için ısı aktarımı gerçekleşmez.

Termosların ya da pencerelerde kullanılan çift camların içindeki hava boşaltılarak (vakumlanarak) ısı yalıtımı sağlanır.

6- Yalıtım Malzemeleri :

Isı yalıtımını sağlamak için kullanılan malzemelere yalıtım malzemeleri denir. Yalıtım malzemeleri yardımıyla gıda maddeleri istenilen sıcaklıklarda muhafaza edilebilir, suyun içilme sıcaklığı sağlanır, evlerde ısı yalıtımı sağlanır.

Her yalıtım malzemesinin kullanım gayesi farklıdır. Değişik bölgelerin ya da bir bölge içinde değişik yerlerin yalıtımında da değişik yalıtım malzemeleri kullanılabilir. (Duvarda, pencerede, soğuk hava depolarında, fırınlarda değişik yalıtım malzemeleri kullanılır).

İyi bir ısı yalıtımının sağlanması için kullanılacak yalıtım malzemeleri; ısı akışını yavaşlatmalı, oldukça yüksek ya da çok az sıcaklıklara maruz kaldığında hususi durumunu kaybetmemelidir.

Günlük hayatta kullanılacak yalıtım malzemeleri;

*Çevreye zarar vermemelidir.

*Ekonomik olmalıdır.

*Hafifçe olmalıdır.

*Yanmaz olmalıdır.

*Kolay uygulanabilmelidir.

*Süre için de bozulup çürümemelidir, uzun ömürlü olmalıdır.

*Isı iletkenlik değerinde zaman içinde değişme olmamalıdır.

*Asit ve asit yağmurlarına karşı dayanıklı olmalıdır.

*Elastik olmalıdır.

*Böcek ve mikroorganizmalar tarafınca tahrip edilmemelidir.

*Aşınma ve paslanma yapmamalıdır.

Yalıtım malzemeleri olarak; plastik köpük, ahşap, asbest, taş yünü, katran, cam yünü ve silikon yünü kullanılır. (Mineral yünler = cam yünü ve taş yünü, polistiren köpük levhalar, poliüretan köpük levhalar).

SORU :

1- Isı yalıtımı nedir?

2- Isı yalıtımının yararları nedir?

3- Isı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?

4- Isı yalıtımı nasıl yapılır?

5- Isı yalıtımının maliyeti nasıl olmalıdır?

6- Isı yalıtımının ülkemize ve dünyaya yararları nedir?

7- Binalarda Isı Yalıtımının Sağlanması :

Isı yalıtımı olmayan binalarda; kışın evin içi sıcaksa ısı akışı içerden dışarı doğru, yazın evin içi soğuksa ısı akışı dışarıdan içeri doğrudur.

Binalarda pencere (%25), tavan (çatı) (%25), tavan arası(%20), taban (kat arası = yer döşemesi) (%15) ve yapı girişinde (%25) ısı yalıtımına gereksinim duyulur.

Binalarda ısı yalıtımının sağlanması için;

*Dış cephe duvarlarında,

*Cam ve doğramalarda,

*Çatı ve döşemelerde,

*Döşem borularında,

*Havalandırma kanallarında,

*Buğu iletim borularında,

*Toprakla temas eden bölümlerde ve katları farklı kılan bölümlerde,

*Garaj, depo benzer biçimde ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlarda ısı yalıtımı yapılmalıdır.


Binaların doğru şekilde yalıtılmasıyla %25-50 oranında daha az yakıt kullanarak aynı düzeyde ısınması sağlanabilir. Binanın iç kısmını dış ortamdan farklı kılan kapılar, pencereler, duvarlar, çatı benzer biçimde temel kısımlar binanın kışın sıcak, yazın ise serin tutulmasını sağlar. Tüm bütün ülkelerce yapı yalıtımının daha iyi olabilmesi için, pek çok yöntem ve malzemeden yararlanılmaktadır. (Isı azaldıkça ısı kaybını azaltan kapı ve pencereler ya da sıcak bölgelerde kullanılan ve hususi bir malzemeyle kaplı olduğundan yalnızca gün ışığını geçiren fakat ısıyı geçirmeyen pencere camları).


Yazın parkların ya da ağaçlık alanların şehir merkezlerinden daha serin, ağaç yapraklarından buğu halinde kaybedilen su ağacın çevresindeki havanın sıcaklığında 5 °C'a kadar düşüş sağlayabilirler. Evlere en kolay ve ucuz yalıtım ağaç dikilerek yapılabilir. Isınma ve soğutmaya etkili bir cevap yolu olan bu işlem, birazcık uzun vadeli bir yatırım gibidir. Zekice yapılmış bir planlamayla bahçeye dikilen ağaçlar, evin ısıtılması ve soğutulması için tüketilen enerji miktarını %25 oranında azaltabilir.

Bahçeye dikilen ağaçlar, yardımıyla kışın evlerin sıcak kalması sağlanırken yazın da serin olması sağlanır. Soğuk bir mekanda oturuluyor ve kışın evin sıcak olması isteniyorsa bundan dolayı sık dallı ve yapraklı ağaçlar tercih edilmelidir. Sıcak bölümde oturuluyor ve evin serin tutulması isteniyorsa seyrek dallı ve yapraklı ağaçlar seçilmelidir.


8- Yalıtım ve Enerji Tüketimi :


Ev ve iş yerlerinde kullanılan yalıtım malzemeleri yardımıyla sağlanan yalıtım, enerji tüketimin azalmasına, tabii ların ve onların dengesinin korunmasına ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Bununla birlikte ısı yalıtımı yardımıyla daha az yakıt madde yakılacağından atmosfere daha az karbondioksit ve başka zararı olan gazların yayılmasını sağlar ve böylece sera tesiri azaltılır ve küresel ısınma önlenir.

Yalıtım yardımıyla kışın yakıt malzemeleri (kömür, petrol, tabii gaz) daha az kullanılır. Yazı ise serinlemek için elektrikli araçlar kullanılmadan rahatça yaşanabilir.

Binalarda meydana getirilen yalıtım enerji tasarrufu sağlar. Enerji tasarrufu yardımıyla rahat ve konfordan vazgeçmeden enerji verimli şekilde kullanmak ve israf etmemektir.



Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

ISI YALITIMI = ENERJİ TASARRUFU



ISI YALITIMI = DOĞAL HAYATINI

Eğer insanlık, tabii çevresini gelecek nesiller için korumak istiyorsa,küresel ısınma tehdidini ve atmosferik kirlenmeyi azaltmanın bu yüzyıla ait en büyük girişim bulunduğunu ve dünyanın önündeki öncelikli görevleri içinde bulunduğunu bilmelidir.

SERA ETKİSİ ; denilen olgu bundan sonra ölçülebilen küresel ısınmanın oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Basitçe anlatmak gerekirse kısa - dalga güneş ışınımının geçmesine izin verip uzun - dalga radyasyonunun büyük kısmını emen gazlar sebebiyle meydana gelmektedir. Netice olarak dünyanın ısısı artmaya devam eder ki bu olguya “ Sera tesiri †denir. CO2 sera tesirinin ana sebebi olarak belirlenmiştir ki bu kömür ya da petrol benzer biçimde fosil yakıtlar yandığında açığa çıkan bir gazdır. ( Küresel ısınmaya CO2'in katkısı % 50'den fazladır. )


Küresel ısınma neticesi oluşan iklim değişimleri, insanlığı şu sorunlarla kafa başa bırakmaktadır.
  • KURAKLIK ve ÇÖLLEŞME,
  • DOĞAL DENGENİN BOZULMASI,
  • AÇLIK VE FAKİRLEŞME,
  • ERİYEN BUZULLAR NETİCESİ YENİ TARIM ALANLARI OLUŞUMU VE
  • BURALARIN PAYLAŞIMI İÇİN YENİ DüNYA SAVAŞLARI...
Gene,Ormanların yok oluşu havadaki yüksek SO2 oranının bir sonucudur. SO2 yüksek oranda evsel ısıtma için yakılan fosil yakıtlardan açığa çıkmaktadır. Ve gene sera tesirini hızlandırmaktadır. Bununla beraber hava içinde bulunan su buharı ile birleşerek asit yağmurlarına dönüşmektedir. Netice itibarı ile CO2 ve SO2 emisyonlarındaki belirgin bir azalma en üst düzeyde bir önceliktir. Bu durumu sağlamanın en etkin ve süratli yöntemi ise yeni ve bir süre önce inşa edilmiş binalarda günümüz teknolojisi kullanılarak etkili ısı yalıtımı yapmaktır.


Eski ve yeni binalara yapılacak bilimsel yalıtım önlemleri uygulanması ile her yıl ısıtmanın niçin olduğu emisyonların % 50' si tutulabilir.

Binaların uygun şekilde yalıtımı; enerji tasarrufu yapılmasında ve hava kirlenmesinin önlenmesinde başka yaklaşım tarzlarından daha büyük potansiyele haizdir ve pratiğe hızlı dönüşebilecek en etkin önlemdir.

Fakat bundan dolayı orta ve uzun vadeli hedefler saptanmalı ve Ulusal Enerji Tutum Politikası oluşturulmalı ve uygulamaya sokulmalıdır.
  • Tüm meslek odaları, Sivil cemiyet örgütleri, üniversite ve ilim çevreleri ile mahalli yönetimler ve devletin ilgili bakanlıklarının katılacağı koordinasyon kurulu U. E. T. Politikasını oluşturmalıdır.
  • Ilk olarak kamuoyu oluşturmak amacıyla televizyonlarda ısı yalıtımı üstüne dizi programlar ve açık oturumlar, radyolarda söyleşiler yapılmalı,
  • Yazılı basın ve günlük gazetelerde haber ve makaleler yayınlanmalı,
  • İlkokuldan başlayarak tüm eğitim seviyelerinde, söyleşi,seminer ve konferanslar verilmeli,
  • Yoğun kirlilik yaşanmış olan kış aylarında paneller düzenlenmeli,
  • Mahalli yönetimlerle ortaklaşa iş yapılarak kamuoyuna yönelik etkinlikler yapılmalı,
  • Örnek projeler hayata geçirilerek cemiyet, yalıtım halletmeye özendirilmeli.
  • Devletçe yalıtımı özendirmek için;
  • Eski ve yeni binalarda ısı yalıtımı yaptıranlara vergi istisnası,
  • Isı yalıtım malzemelerinin alım ve satımında KDV muafiyeti,
  • Uzun vadeli ve az faizli yalıtım kredisi
  • Yapı inşa sigortasının ve yalıtım sigortasını hayata geçirilmesi.
  • Yüksek oranda yakıt tasarrufu elde eden binalarda; Su ve elektirk faturalarında indirim yapılması,çöp vergisi ve emlak vergisinde indirim yapılması,
  • Yalıtım teknik liseleri kurulması ve mevcut EML 'de yalıtım kısımları açılması,
  • Yalıtım sektöründe çalışacak ara insan gücü için Çıraklık Eğitim Merkezlerinde kısımlar açılması,
  • TSE 825'in revize edilerek EN 832 uygun hale getirilmeli,
  • İmar yönetmelikleri değiştirilerek, yalıtım yaptırmayı oturma ruhsatının bir parçası haline getirmek gerekmektedir.
  • Yapılar için Enerji Tüketimini gösteren bir belge zorunluluğu getirilmeli ve bu belge ev kiralanırken ya da satın alınırken mecburi olarak ibraz edilmeli.
  • Binaların enerji tüketimini tesbit edecek ve buna gore alınabilecek tutum önlemlerini saptayacak bağımsız kontrol büroları kurulmalıdır.
  • Yalıtım malzemesi tanım edilerek, malzemede aranması ihtiyaç duyulan temel kıstaslar tesbit edilmeli ve bu kıstaslara uymayan malzemelerin yalıtım malzemesi olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir





  • İş, enerji ve kuvvet içinde nasıl bir ilişki vardır?


  • Su ları içinde nasıl bir ilişki vardır?


  • Antropoloji ve sosyoloji içinde nasıl bir ilişki vardır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Isı yalıtımı ve enerji tüketimi arasında nasıl bir ilişki vardır?
Isı yalıtımı ve enerji tüketimi arasında nasıl bir ilişki vardır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-yaltm-ve-enerji-tuketimi-arasnda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-yaltm-ve-enerji-tuketimi-arasnda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content