Işıma Nedir

Isının ışınlar yöntemiyle yayılmasıdır. Mesela güneğin dünyayı ısıtması ışıma yöntemiyle ısıtmaya örnektir. Gece havanın soğuması güneş ışığ...

Isının ışınlar yöntemiyle yayılmasıdır. Mesela güneğin dünyayı ısıtması ışıma yöntemiyle ısıtmaya örnektir. Gece havanın soğuması güneş ışığının enerjisinin olmayışındandır.

Ateşin karşına geçtiğimizde ısınmamızın bir bölümü ışıma yöntemiyle olur. Piyasada yaygınlaşan infraret ısıtma sobaları da ışıkla ısıtmaktadır.


Yer Işıması



Yeryüzü kazanılmış olduğu enerjinin bir kısmını atmosfere geri verir. Buna yer ışıması denir. Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamadığı saatlerde (gece) ve güneş ışınlarının yere değme açılarının küçüldüğü aylarda yer ışıması artar. Bununla birlikte, yerin yapısı da yer ışıması üstünde etkilidir.

Mesela : Yeryüzünün nebat ile kaplı alanlarında yer ışıması az ve yavaşken çılak arazilerde ısı kaybı daha süratli ve fazla olur.

Isının Işıma Kanalıyla Yayılması :
Soğuk bir kış gününde, güneş altında kalan bir otonun camları ve kaportası soğuk iken içinin nasıl ısınmış olduğu tartışacaksınız.Öğretmeninizin kılavuzluğunda, oto içindeki havanın camdan ya da metal kaportadan ısı iletimi ile ısınmış olamayacağı, o şekilde olsaydı otonun dışının da sıcak olması gerektiği sonucunu çıkarabilirsiniz. Buradan, oto içindeki havaya direkt temas olmadan ısı aktarılmış olacağı sonucuna varılır.

Sual: “Oto içine güneş girmeseydi, güneş altında kalan otonun içi aynı şekilde ısınır mıydı?”
Izah etme: Bu soruya yanıtınız elbet ki hayır olacaktır.
Cenup yönünde olan evlerin şimal yönünde olan evlerden daha sıcak olması tartışılır. Buradan görünür ışınların ısı taşımış olduğu çıkarımına varılır. Böylelikle ısı yayılmasının “ışıma ile yayılma” olduğu vurgulanır.

* Isı ışıma yöntemiyle(görünmez ışınlarla) yayılabilir.

Bilgi: Kışın güneşli günlerde, dışarıda ısı sıfırın altında iken cenup yönünde olan ve iyi güneş alan evlerin içinin soba gerektirmeyecek kadar ısınması, ışıma yolu ile ısı yayılmasına iyi bir örnektir.

Sual: Dünya’mız Nasıl Isınır, Niçin Soğur?

Izah etme: Sevgili öğrenciler, “Dünyayı ısıtan enerji nereden geliyor?” sorusunu tartışacaksınız.Değişik mevsimlerde ve Dünya’nın değişik enlemlerinde ısınmanın değişik olması ile gelen güneş ışınlarının bolluğu ilişkilendirilir.
Öğretmeniniz geceleri gözlenen soğumanın, Dünya’dan uzaya görünmez ışınların yayılması sonucu olduğu vurgulayacaktır.“Dünya’nın soğuması” mevzusuna; atmosferin sera tesiri, sera gazları, bu gazların miktarca çoğalmasının dünya iklimi üstündeki uzun vadeli ihtimaller içinde tesirleri, buna bağlı deniz seviyesinin yükselmesi tehlikesi benzer biçimde mevzuları içine alan bir proje emek harcaması yapmaya ne dersiniz?

Bilgi: Atmosferi olmayan gezegenlerde gündüz-gece arasındaki ısı farkı çok fazladır.

Sual: Niçin kışın koyu,yazın açık renkli giyim giyeriz?
Izah etme: Yüzeyin açıklığı-koyuluğu ile ısı tutma özelliği arasındaki ilişki “ışın soğurma”, “ışın yutma vakasıyla ilgilidir.Açık rekli giysiler ışığın çoğunu yansıtır,yazın açık renkli kıyafet giyersek serin hissederiz.Koyu renkli giysiler ışığı yutar-soğurur,bizi ısıtır,onun için kışın koyu renkli elbise giyeriz.

* Yansıtan Yüzeyler Isıyı da Yansıtır.

Sınıfa getirilen bir termosun hangi nedenle kullanıldığı hatırlandıktan sonrasında, kapağı açılıp iç yüzeyi inceleyeceksiniz. İç yüzeyin niçin ayna benzer biçimde parlak tasarlandığı tartışacaksınız. Yansıtan renksiz yüzeylerin ışınları tutmadıkları için ısınmadıkları sonucu çıkarılır.

Izah etme: Yansıtıcı yüzeylerin ısı yalıtımı sağlaması gerçeğinin günlük hayata yansıyan bir uygulaması da ayna cepheli çağdaş binalardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Işıma Nedir
Işıma Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/isma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/isma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content