Jonathan Swift Nedir

Jonathan Swift Yaşamı : İngiliz edebiyatının büyük hiciv ustası Swift, 30 Kasım 1667'de İrlanda'nın başkenti Dublin'de hayata m...

Jonathan Swift Yaşamı : İngiliz edebiyatının büyük hiciv ustası Swift, 30 Kasım 1667'de İrlanda'nın başkenti Dublin'de hayata merhaba dedi (yarı İrlandalı'dır). Babasının erken yaşta ölmesi ile babasız bir çocukluk geçiren Swift, 15 yaşlarında Dublin Üniversitesi'ne gitti. Okulunu bitirdikten iki yıl sonrasında İngiltere'ye gelmek mecburiyetinde bırakıldı ve burada bir İngiliz devlet adamının yanında işe başladı. 23 yaşlarında sıhhat problemleri sebebiyle İrlanda'ya döndü ve yüksek lisansını da 23 yaşlarında İngiltere'de tamamladı. İlk şiirleri ve Stella'yla olan arkadaşlığı da bu tarihlere rastlar (1691). 25 yaşlarında İrlanda'da minik bir kilisede rahip olarak vazife halletmeye başladı. Bu görevi esnasında tanıştığı Jane Waring isminde bayana etmiş olduğu evlenme teklifinin reddedilmesi üstüne İrlanda'dan ayrıldı ve tekrardan İngiltere'ye ve eski işine geri döndü. Emrinde çalmış olduğu eski devlet adamının ölümünün arkasından bir süre daha İngiltere'de kalıp yeni bir iş bulmaya çalışan Swift sonunda İrlanda'ya döndü ve bir süre sonrasında Berkeley Kontu'nun hizmetine girdi. 18. yüzyıl İngiltere'sinde mühim bir yere haiz olan broşür şeklindeki yayınlardan kabul edilen (pamphlets) Atina ve Roma'daki Çekişmeler ve Ayrımcılık Üstüne Bir Söylem'i (A Discourse on the Contests and Dissentions in Athens and Rome) yayınladı. 35 yaşlarında da Dublin Üniversitesi'nde doktora derecesini aldı. 1704 senesinde Bir Küvet Hikayesi ve Kitapların Savaşı isminde eserlerini yayınladı. Politikada etken olan Swift, politik görüşlerini de belirten bir çok broşür yayınladı. Taraftarı olduğu Tory partisinin mağlubiyeti üstüne İngiltere'yi terk edip İrlanda'ya döndü. "Alçakgönüllü Bir Tavsiye" isminde meşhur makalesini de burada yazdı. 1726 senesinde İngiltere'ye giden Swift, Güliver'in Gezileri isminde kitabını burada yayınladı ve kitabı bir çok ülkede büyük üne kavuştu. İngiliz Edebiyatı'nda çok mühim bir yere ve dünya genelinde şöhrete haiz yazar Jonathan Swift, ağırlaşan hastalığı sebebiyle 1744 senesinde öldü ve Dublin'de gömüldü. Roman ve broşürleri haricinde Swift'in yazıları, şiirleri ve yazılı vaazları da bulunmaktadır. Jonathan Swift, 19 Ekim 1745'de İrlanda'da öldü.

" Burada, yırtıcı haksızlıklar karşısında kalbi paramparça olan biri yatıyor.."
Gömüt taşından

Jonathan Swift Kısa Kısa

Jonathan Swift'in yaşamında William Temple'ın tesiri önemlidir. O yılların kültürel ortamıyla ve etkili kişileriyle tanışıklığı onun yardımıyla olmuş, Oxford Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimi yapmasını gene Temple teşvik etmiştir.

Temple'ın ölümünden sonrasında Dublin'e giden ve Lord Berkeley'nin yanında çalışan Swift, 1701'de Londra'ya döndüğünde, artık tanınan bir yazardı. Politika, din ve edebiyat alanlarında giriştiği polemiklerle etkiliydi.

Ard arda piyasaya çıkan kitapları da oldukça ilgi görmüş ve parlak zekası hayranlık uyandırmıştı. Siyasal olarak liberallerin yanında yer edinen Swift, bununla beraber kiliseye ve dine de bağlıydı.

Bir ihtimal bu yüzden, kim bilir tutucu partinin iktidar olmasının etkisiyle, 1710'dan sonrasında tutucu Tory partisini desteklemeye ve bu partinin ileri gelenlerinin yer almış olduğu 'The Examiner' dergisinde çalışmaya başladı.

Sadece 1714'de Tory'lerın siyasal gücü azaldı ve Swift düş kırıklığı ile Dublin'e geri döndü. Bu tarihten 1745 yılındaki ölümüne kadar geçen sürede, Swift kendini İrlanda'nın sorunları üstünde çalışmaya ve yazmaya verdi.

İngiltere'nin baskıcı politikalarına karşı yapmış olduğu mücadelesinde birbiri ardına çıkardığı siyasal broşürlerle İrlanda'da ulusal bir kahramana dönüştü. 1726 senesinde tamamladığı 'Gulliver'in Gezileri' ile de tüm zamanlara yayılan bir ün kazanmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Jonathan Swift Nedir
Jonathan Swift Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jonathan-swift-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jonathan-swift-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content