Türkiye'de bölge yüzölçümüne bakılırsa, ekili - dikili alanın en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir. Buna neden olan unsur, araz...
Türkiye'de bölge yüzölçümüne bakılırsa, ekili - dikili alanın en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir. Buna neden olan unsur, arazinin fazla engebeli olmaması, düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın yaygın olmasıdır. Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı, sulamanın yaygınlığı, tüketici nüfusun fazla olması rol oynar.Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, ziraat ürün türünü artırmıştır. Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına rağmen, bölgenin nüfusunun fazla olması öteki bölgelerden de ziraat ürünü almasına niçin olur.
Bölgede Yetiştirilen Başlıca Ziraat Ürünleri
Zeytin: Bölgenin bilhassa Akdeniz iklimi tesiri altındaki cenup kıyılarında yetiştirilir. Bilhassa Gemlik zeytinleri ülkemizin en kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur.
Pamuk: Bölgede yaz yağışlarının azaldığı cenup kesimde bilhassa Balıkesir yöresinde yetiştirilir.
Tütün: Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla birlikte, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir.
Ayçiçeği: Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir. Bilhassa Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası'nda yetiştirilmektedir.
Şžeker pancarı: Şžeker fabrikalarının bulunmuş olduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir.
Buğday: Bölgenin neredeyse her tarafında yetiştirilir. Çeşitli sanayi bitkileri ile (bilhassa şekerpancarı) nöbetleşe ekilir.Bölgeye düşen ortalama yağışın kafi olmasından dolayı sulanamayan, topraklarda da ekimi yapılmaktadır.
Pirinç: Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir. Bilhassa Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir.
Mısır: Bilhassa Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir.
Bölgede çeşitli ziraat ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde önde olmasına rağmen, öteki bölgelerden ürün alır. Bu sebeple göçlerle nüfusu hızla artmakta, üretim yetersiz kalmaktadır.
Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir. Bilhassa Bursa çevresinde çilek, elma , armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi oldukça fazladır.
YORUMLAR