Mevlit Nedir ve Niçin Yapılır?

Dinimizde yer edinen mühim kavramlardan bir tanesi olan mevlit nedir ve niçin niçin yapılır? Mevlit ve adetleri ile ilgili olarak bilgiler. ...

Dinimizde yer edinen mühim kavramlardan bir tanesi olan mevlit nedir ve niçin niçin yapılır? Mevlit ve adetleri ile ilgili olarak bilgiler.



Hz. Peygamber’in doğduğu geceye bu doğumu gösteren eserlere «mevlit» denir. Mevlit Kandili Arabi aylardan Rebrülevvelin 12 nci gecesidir, bugün kullandığımız takvimde bu tarih her yıl başka bir güne gelir.



Peygamber’in doğum gününü kutlamak suretiyle meydana getirilen törenlerde okunmak suretiyle türlü «mevlit» ler yazılmıştır. Bunların edebiyatımızda en ünlüsü Bursalı ozan Süleyman Çelebi’nin «Mevlit» idir. Aruz vezninin «fâilâtün, fâilâtün fâilün» vezniyle yazılmış olan «Mevlit»



Allah âdın zikridelüm evvelâ

Vâcib oldur tümce işde her kula



beytiyle başlar. Altı bölümdür:

1 – Münacat (Tanrıya yakarış);

2 – Velâdet (Peygamberin doğuşu);

3 – Risâlet (Peygamberliğinin gelişi);

4 – Miraç (göğe yükselerek Tanrı’yla görüşmesi);

5 – Rıhlet (ölümü);

6 – Dua.



Süleyman Çelebi’nin mevlidi, diğerlerinden o denli üstündür ki, yazıldığı günden bu yana Osmanlı Türkleri içinde yayılmış, okunan derhal tek yaratı haline gelmiştir. Son aşama güzel, mütevazi, acıklı, sesle okunmaya elverişli şekilde yazılmıştır. Kaynağını dinden gelme bir heyecandan alan lirik bir eserdir.



Mevlit töreninin kendine gore usulü vardır. Evlerde, konaklarda, camilerde, doğum, ölüm, anma benzer biçimde vesilelerle de mevlit okutulur. Mevlitten ilkin, «mevlithân» denilen hafızlar, türlü dualar okurlar. Ondan sonrasında ya bir mevlithân, genellikle da bir çok mevlithân kısım kısım eseri yüksek sesle, besteyle okurlar. Mevlitten sonrasında oradakilere şeker dağıtmak, merasim esnasında gül suyu serpmek de adettir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mevlit Nedir ve Niçin Yapılır?
Mevlit Nedir ve Niçin Yapılır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mevlit-nedir-ve-nicin-yaplr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mevlit-nedir-ve-nicin-yaplr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content