Bilhassa soğuk mevsimlerde şifa membaı olarak bolca oranda tüketilen NAR meyvesi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız...
Bilhassa soğuk mevsimlerde şifa membaı olarak bolca oranda tüketilen NAR meyvesi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Nargiller familyasından bir ağaçtır. Çiçekleri büyük, parlak kırmızı renkte, dalları dört köşeli, kimi zaman de dikenlidir. Bu ağacın yuvarlak biçimli, sert bir kabukla örtülü, tepesi çanaklı, içinde çok sayıda yan yana dizili, kırmızı, ya da sarı, sulu taneleri taşıyan yemişine de «nar» denir.
Nar, genel olarak, sıcak ülkelerde yetişen bir bitkidir. Yabani olarak en fazlaca Batı Asya’da, Kuzeybatı Hindistan’da bulunur. Yabani nar, hususi olarak yetiştirilen nar bitkisinden farklıdır. Dış görünüş bakımından bir fundaya benzer. Sadece hususi olarak yetiştirilen narlar ağaç şeklinde boylanırlar, 4,5-5 metre kadar yükselebilirler.
Nar, yurdumuzda yemiş olarak yenir, suyu içilir. İran’da nardan şarap da yaparlardı. Bundan başka, bazı ülkelerde nar, çeşitli tecim alanlarında kullanılır. Mesela deri sepilenmesinde mühim bir faydası vardır. Ek olarak, narın kabuğundan elde edilmiş tanen bazı ilaçların yapımında kullanılır.
Nar, insanların çok eski çağlardan beri tanıdıkları, yedikleri bir yemiştir. Hatta, Süleyman Tapınağı’nda resimlerine rastlanmıştır.
Nargiller. — İkiçeneklilerden, nar çeşitlerini içine alan ufak bir nebat familyasıdır.
YORUMLAR