Türkiye’nin Yeraltı Suları ve Kaynakları – Kaplıcaları

Türkiye’de bulunan yeraltı suları, kaynaklar hangileridir? Türkiye’deki kaplıcalar ve maden suları hakkında bilgi. Türkiye’nin Yeraltı Sula...

Türkiye’de bulunan yeraltı suları, kaynaklar hangileridir? Türkiye’deki kaplıcalar ve maden suları hakkında bilgi.



Yeraltı SularıTürkiye’nin Yeraltı Suları ve Kaynakları:



Yağışlarla yeryüzüne düşen suların bir kısmı yüzeyden akarken bir kısmı da yer altına sızarak orada akış oluştururlar. Bunlara yer altı suyu, yer altı sularının kendiliğinden yeryüzüne çıkmış olduğu bölgelere de kaynak adı verilir.



1. Yer Altı Suları



* Ülkemiz yer altı suları bakımından oldukça varlıklı sayılır. Jeolojik yapı ve yer şekilleri yer altı sularının özelliklerini belirler. Vatanımızda bilhassa kıyı bölgelerimizdeki ovalar ve deltalar oldukça varlıklı yer altı suyuna haizdir. Ek olarak karstik alanlarımızda da yer altı suyu oldukça fazladır.



* Ülkemizin bazı yörelerinde, bilhassa yarı kurak sahalarda, tarımda sulama için yer altı suyundan faydalanılır. Mesela Karapınar (Konya), Ceylanpınar (Şanlı Urfa), Polatlı (Ankara) Sivrihisar (Eskişehir)daki tarımsal alanlarda yer altı suyundan yaralanma önemlidir.



* Bazı şehirlerimizin içme suyu da yeraltı sularından sağlanır. (Bursa, İzmir, Eskişehir, Konya, Niğde, v.b)



2. Kaynaklar



Artezyen Kaynaklar: Bilhassa kıvrımlı yapılarda iki geçirimsiz katman içinde bulunan geçirimli tabakalarda basınçlı yer altı suları birikir. Bu suların bulunmuş olduğu alanlar sondajla açılırsa bu sular basınçlı bir halde fışkırır. Bu şekilde kaynaklara artezyen kaynak adı verilir.



Artezyen kaynaklar, Kayseri, Bursa, İnegöl, Erzurum, Malatya, Eskişehir, Muş ovalarında, Ege kıyı ovalarının kenarlarında ve Çukurova’da yaygındır.



Karstik Kaynaklar: Kireç taşlarının çatlaklarından sızan suların, yer altı boşluklarında toplanması ve bunların vadi tabanı ile yamaçlarında bolca debili akması sonucunda oluşurlar.



Fay kaynakları: Fay hatlarındaki çatlaklardan yeryüzüne çıkan suların oluşturduğu kaynaklardır.



Vatanımızda fay kaynakları en fazlaca Ege ve Cenup Marmara bölgelerindeki grabenler süresince görülür. Ek olarak Şimal Anadolu Fay hattı üstünde de bu tür kaynaklar oluşmuştur.



Türkiye’nin kaplıcaları ve maden suları



* Yerin derinliklerine sızan sular, yerin iç ısısının etkisiyle ısınarak yeryüzüne çıkarlar. Bu şekilde oluşan sıcak su kaynaklarına termal kaynak ya da kaplıca adı verilir. Eğer bu kaynakların suyu çok sıcak ise ve tazyikli olarak yeryüzüne çıkıyorlarsa, bunlara gayzer, suları azca sıcak ise bunlara da ılıca denir.



* Sıcak su kaynakları hem de bileşimlerinde çözünmüş hâlde kimyasal madde bulundururlar. içinde mineral bulunduran bu sular maden suyu olarak adlandırılmıştır.



1. Cenup Marmara kaplıcaları



Cenup Marmara’daki kaplıcalar Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresinde yoğunlaşmıştır. Mühim olanları şunlardır:



* Bursa’da Çekirge, Kaynarca, Armutlu ve Kükürtlü kaplıcaları



* Balıkesir’de Güre, Derman, Hisaralan, Pamukçu, Gönen ve Kepekler kaplıcaları ve içmeceleri



* Sakarya’da Akyazı – Kuzuluk, llıcaköy ve Kilhamamı kaplıcaları



* Çanakkale’de Kestanbol kaplıcası Yalova ile inegöl’deki Oylat kaplıcaları



2. Batı ve Güneybatı Anadolu kaplıcaları



Bu bölümdeki kaplıcalar, İzmir, Denizli, Aydın ve Muğla’da yoğunlaşmıştır.



Başlıcaları şunlardır:





Isı (°C)

Tatvan Maden Suyu (Tatvan)

11,5

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’nin Yeraltı Suları ve Kaynakları – Kaplıcaları
Türkiye’nin Yeraltı Suları ve Kaynakları – Kaplıcaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/yeralti-sulari.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyenin-yeralt-sular-ve-kaynaklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyenin-yeralt-sular-ve-kaynaklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content