Parlamento ve Parlamenter Sistem Nedir?

Yüce önder Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün ülkemize yerleştirmiş olduğu Parlamenter Sistem ve parlamento ile ilgili bilgiler. Meclis...

Yüce önder Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün ülkemize yerleştirmiş olduğu Parlamenter Sistem ve parlamento ile ilgili bilgiler.



Meclis halindeki yasama organına «parlâmento» denir. Nazariyede, meclisin seçimle kurulmuş olup olmaması pek mühim değilse de tatbikatta, meclisin sınırı olan olması, genel oy sistemiyle halk tarafınca seçilmiş bulunması akla gelir.



Parlâmentoların başlıca görevi, kanun yapmak, bütçeyi inceleyip kabul etmektir. Hükümeti denetlemek de, parlâmentonun siyasal görevidir.



Parlâmentolar, ya tek, ya da çift meclisli olur. Zamanımızda, pek çok ülkelerde yasama görevi, iki meclis içinde belirgin şartlarla bölüşülmüştür. Türkiye’de tek meclisli bir sistem ile yönetilen bir ülke durumundadır.



Parlamenter Rejim



Devlet idaresinin, bir taraftan sorumsuz bir devlet başkanı, öte taraftan parlamentoya karşı görevli kabine ile parlamento içinde belirgin şartlarla ortaklaşa yürütülmesi usulüdür. Tarifinden de anlaşılacağı suretiyle, devlet başkanı mevkiinde kral bulunsa da, parlâmenter rejim var sayılır.



Üç organın devlet idaresine ortak oluş şekli, her memlekette değişiktir, bu vaziyet anayasalarında belirtilmiştir. Yalnız, yasama hakkı daima parlamentoya aittir. Ama, devlet başkanı kanunları veto edebilir. Parlamanter rejimde, «yürütme organı» (devlet başkanı ve kabine) ile «yasama organı» (parlamento) içinde o şekilde bir denge kurulur ki, organlardan hiçbiri ötekine karşı üstünlük iddiasında bulunamaz, bu yolda fiilî bir harekete geçemez. Bu dengede devlet başkanı yansız bir itidal unsuru olur. Parlamanter rejimlerde, siyasal tartışmalar türlü siyasal kanaatler içinde denge kurulmasına, millet için doğru yolun bulunmasına geniş seviyede yardım eder. Söz hürriyeti, devlet idaresi hakkında hesap sorma hakkı istenmesi parlamanter rejimden yararlı sonuçlar elde edilmesi için zaruridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Parlamento ve Parlamenter Sistem Nedir?
Parlamento ve Parlamenter Sistem Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/parlamento-ve-parlamenter-sistem-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/parlamento-ve-parlamenter-sistem-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content