Sonbaharda Yapraklar Neden Sararıp Dökülürler?

Güz aylarında niçin ağaçlar yapraklarını dökerler? niçin sonbaharda yapraklar sararır, solar ve dökülür? SONBAHARDA YAPRAKLAR NİÇİN SARARIP...

Güz aylarında niçin ağaçlar yapraklarını dökerler? niçin sonbaharda yapraklar sararır, solar ve dökülür?



SONBAHARDA YAPRAKLAR NİÇİN SARARIP DÖKÜLÜR?



Bilirsiniz: Yaprak bitkilerin, solunma, terleme, gıdaları hazırlama işlemini gören organıdır. Bu bakımdan, bir bitkinin yapraklarını, hayvanların akciğerlerine benzetebiliriz.



Yapraklar genel olarak yeşil renklidir, dalların üstündeki düğümlerden çıkan, yassı bir katman görünüşündedir.



Bitkilerin büyük bölümü kışın yapraklarını döker; kış erişince yaprağını dökmeyen bitkiler de vardır. Bunlara sürel yapraklı bitkiler denir. Çam, sürel yapraklı ağaçlardandır.



İlk yapraklar, tohumdaki yavru bitkinin yaprakçıklarından meydana gelirler. Daha sonraki yapraklar gövdelerdeki, dallardaki sivri tomurcuklardan çıkar.



Bir yaprak, genel olarak yassı bir kısımla bu konuyu dala bağlayan ince-uzun saptan meydana gelir. Yaprağın geniş, el içine çok benzeyen kısmına yaprağın ayası denir. Bunun ortasında saptan uca kadar uzanan kalınca bir damarla bu damardan iki yanlara ayrılan daha ince damarlar bulunmaktadır.



Yaprak sapının dala bağlandığı yerde bir oyuk meydana gelmiştir. Burada bununla birlikte kulakçık denen bir yaprakcık bulunmaktadır.



Şimdi gelelim yaprakların kışa doğru niçin sararıp solduğuna:



Güz gelip de güneşin gücü azalınca, nebat ondan istediği kadar ışık alıp kendisine gıda yapması imkansız olur. İşte o süre, tüm enerjisini gövdesine verir. Şimdi daha az besinle yetinmek zorundadır. Bundan dolayı da yapraklara gıda gitmez. Günden güne sararır, kurur, dökülür.



Bahar gelip de güneş gene daha iyi ısıtmaya, bolca ışık vermeye başlayınca, yapraklar tekrardan çıkar, yeşerir, güneşten almış olduğu ışınlarla bitkiye gıda sağlamış olduğu şeklinde, kendisi de beslenmek imkanını bulur. İşte bu rahat sebepten dolayı ağaçların yaprakları güz aylarında sararır, solar ve dökülür…

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sonbaharda Yapraklar Neden Sararıp Dökülürler?
Sonbaharda Yapraklar Neden Sararıp Dökülürler?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sonbaharda-yapraklar-neden-sararp.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sonbaharda-yapraklar-neden-sararp.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content