Taşınmış Topraklar ve Özellikleri

Taşınmış topraklar nedir tanımı nasıldır? Taşınmış toprakların türleri ve bu çeşitlerin genel özellikleri ile ilgili bilgiler veren yazımız....

Taşınmış topraklar nedir tanımı nasıldır? Taşınmış toprakların türleri ve bu çeşitlerin genel özellikleri ile ilgili bilgiler veren yazımız.



TAŞINMIŞ TOPRAKLAR



Bu tür durumlar çoğu zaman akarsular ve yağışlarla akışa geçen suların taşımış olduğu ve eğimin azalması ile biriken topraklardır.



Başka taşıyıcı güçler rüzgârlar, buzullar, yerçekimi ve dalgalardır.



Taşınmış topraklar yerli topraklara gore değişik bir tabakalı yapıya sahiptirler. Devamlı aşınma ve birikmeye uğrayan söz konusu topraklarda katmanlar (horizonlar) oluşmamıştır. Bu yüzden taşınmış topraklara azonal topraklar da denir.. Bu toprakların başlıcaları alüv-yal ve kolüvyal topraklardır.



a. Alüvyal Topraklar



Mineral ve organik madde bakımından varlıklı olduklarından taşınmış toprakların en verimlileridir.



Bu toprakların özellikleri, direkt doğruya akarsuların araç-gereç toplamış olduğu alanm ana kayaç özelliklerine bağlıdır.



Bafra, Çarşamba, Gediz, Bakırçay, Büyük ve Minik Menderes, Dalaman, Göksu ve Çukurova deltaları ile Bursa, Balıkesir, Sakarya, Antalya ve Amik ovaları kaim bir alüvyon tabakasıyla kaplıdır.



İç ovalardan Muş ve Erzurum ovaları ile, Konya Ovası’nın kenarları ve Erbaa-Niksar ovalarının merkezi kesimleri alüvyal toprakların geniş alanlar kapladığı yerlerdir.



b. Kolüvyal Topraklar,



Yamaçlardan taşman materyallerin dağların eteklerinde birikmesiyle oluşurlar. Çoğu zaman iri ve köşeli malzemelerden oluşan kolüvyal depolar, eteklerde ince şeritler halinde uzanmaktadır.Bu gruba giren toprakların başlıcaları regosoller ve litosollerdir.



1. Regosoller genellikle kum yığınları, lösler ve buzul çökelleri üstünde yer alırlar. Bu topraklar taşlı olmayışları ile taşlı topraklardan ayrılırlar.



2. Litosoller, taşlı topraklardır. Bu topraklar eğimli arazilerde, ana kaya üstünde oluşmaya süregelen olgunlaşmamış topraklardır. Yamaçlarda süpürülme sürekli olduğundan, toprak oluşumu devamlı başlangıç aşamasında kalmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Taşınmış Topraklar ve Özellikleri
Taşınmış Topraklar ve Özellikleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/tasnms-topraklar-ve-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/tasnms-topraklar-ve-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content