Telif ve Patent Hakkı Nedir?

Telif hakkı nedir? Patent hakkı nedir? Telif ve patent hakkı hakkında bilgi. Telif ve Patent Hakları Nedir? İnsanın duygu ve düşüncelerini...

Telif hakkı nedir? Patent hakkı nedir? Telif ve patent hakkı hakkında bilgi.



Telif ve Patent Hakları Nedir?



İnsanın duygu ve düşüncelerinin bir yapıtla dışa vermesi ve yapıt haline getirmesine “Telif’ denir. Kişinin ortaya koyduğu her türlü düşünce, görsel, düşünsel yapıt ve yapıtlar (Roman, öykü, fotoğraf, müzik, heykel, bilgisayar işletim programları vs.) yayımlayıp pazarlanabilir. İşte bu yapıt ve yapıtların yayımlanıp pazarlamasında doğan hakkada “Telif Hakkı” denmiştir. Telif hakları, kişinin yarattığı düşünce eserlerinin her mülkten daha çok o kişiye mensup oldukları düşüncesine dayanmaktadır.



Telif hakları, yazar ve sanatçıların kendi eserlerine haiz olma haklarının kanunda ifade edilmesidir. Devletimizde telif hakları 5846 sayılı “Düşünce ve Sanat Eserleri Kanunu” (FSEK) ile korunmaktadır. Bu kanun, ilim ve edebiyat eserleri (bilgisayar programları dahil), musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve beyazperde eserlerini mevzu almaktadır.



Telif hakları kanunları, haberleşme-iletişim, basım ve dağıtım teknolojilerinde ve öteki alanlarda meydana gelen gelişmeler göz önüne alınarak bazen güncelleştirilmektedir. Şöyleki devletimizde 1951’de kabul edilen FSEK, 1983, 1995 yıllarında değişime uğramıştır. Günümüzde webin yaygın kullanılması ile de yeni bir değişimin yapılması kaçınılmaz şeklinde gözükmektedir.



Patent Hakkı Nedir?



Bir buluşun ya da ortaya konan buluşla ilgili her türlü kullanma hakkının o kişiye ya da kuruluşa ilişik bulunduğunu gösteren belgeye “PATENT” denmektedir.



Bu belge alanı ne olursa olsun yeni bir buluş ve yönteme verilir. Bu belge devletimizde “Türk Patent Enstitüsü” tarafınca verilmektedir.



Türk Patent Enstitüsü 1994 senesinde Ankara’da kurulmuştur. Bu mevzuyla ilgi dünyada ilk yasal düzenleme 1883 senesinde Paris Sözleşmesi ile yapılmış, patentlerin düzenlenmesi ve sınıflandırılması ise 1979 Strasburg Antlaşması oluşturulmuştur. Ülkemiz bu antlaşmayı 1995 senesinde kabul etmiştir.



Kişiler buluş ve eserlerini dilerse devredebilir, ilgili şahıs ve kuruluşlar bu yapıt ve buluşları çoğaltıp yasal yollarla ticaretini yapabilirler. Yapıt ve buluş sahiplerinin izni olmadan başkaları bu hakları kullanamazlar. Fakat bu hakların günümüzde çiğnendiği görülmekte ve bilinmektedir. İzinsiz üretilen ve satılan ürünlere genel olarak “KORSAN” adı verilmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Telif ve Patent Hakkı Nedir?
Telif ve Patent Hakkı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/telif-ve-patent-hakk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/telif-ve-patent-hakk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content