Temyiz Nedir?

TEMYİZ a. (ar. meyz'den temyiz). Esk. 1. Ayırma, seçme. 2. iyiyi kötüden ayırt etme. 3. Temyiz etmek, ayırmak, seçmek. 4. Temyi...

TEMYİZ a. (ar. meyz'den temyiz). Esk.

1. Ayırma, seçme.

2. iyiyi kötüden ayırt etme.




3. Temyiz etmek, ayırmak, seçmek.

4. Temyiz erbabı, iyi ile kötüyü aklıyla ayırt edebilecek yaşta olan kimse.


—Esk. dilbilg Sayıları ve belirsiz adları belirten sözcük.


—Huk. ilk aşama mahkemelerince verilen bir kararın, hukuka aykırı olduğu iddiasıyla, bozulması ya da düzeltilmesi için taraflardan birinin üst mahkemeye yapmış olduğu müracaat. (Bk. ansikl. böl.)|| Temyiz mahkemesi, ilk aşama mahkemelerince verilen kararları hukuka uygunluk yönünden inceleyen üst mahkeme (Türk hukuk sisteminde temyiz görevi icra eden mahkemeler şunlardır: Yargıtay, Danıştay, Askeri yargıtay.)


—Med. huk. Temyiz kabiliyeti ya da temyiz kudreti, iyiyi kötüden ayırma kabiliyeti. (Yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da benzer nedenlerden biriyle aklı başlangıcında davranış kabiliyetinden yoksun olmayan hepimiz, temyiz kabiliyetine haiz sayılır. Temyiz kabiliyeti olmayan şahıs, uygar hakları kullanma ehliyetine haiz olması imkansız. Bunun sonucu olarak da kendi fiil ve davranışlarıyla hak edinemez, borç altına giremez.)


—ANSİKL. Huk. Adli yargı alanındaki hukuk ve ceza davalarının temyiz incelemesi Yargıtay tarafınca yapılır, yönetimsel mahkeme kararlarına karşı yapılacak temyiz başvurusu Danıştay, askeri mahkeme kararlarına karşı yapılacak müracaat da Askeri yargıtay tarafınca incelenir.

Temyiz, ilk aşama mahkemelerinin vermiş oldukları kararların hukuka uygunluğunun incelenmesidir. Temyiz mahkemesi, ilk aşama mahkemesinin hukuk kurallarını doğru uygulayıp uygulamadığına bakar. Temyiz mahkemesinde yeni vakalar ileri sürülmez. Kaide olarak, son kararlara karşı temyiz yoluna başvurulur. Ara kararları için temyiz yoluna başvurulmaz. Bu kararlar sadece son kararlarla beraber temyiz edilebilir.


Temyiz sebepleri yasaca belirlenir. Hukuk davalarına ilişkin temyiz sebepleri şunlardır:

1. yasanın ya da iki taraf arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanması;

2. mahkemenin görevsiz olması;

3. bir dava hakkında değişik kararlar verilmesi;

4. yargılama usulüne uyulmaması;

5. maddi olayların değerlendirilmesinde hata yapılması;

6. taraflardan birinin gösterdiği kanıtların yasal niçin olmaksızın reddedilmesi. Temyiz yoluna başvurma yetkisi taraflara aittir. Başvurma belirli bir süreye bağlıdır. Asliye hukuk mahkesi kararları için bu süre on beş gün, barış hukuk mahkemeleri kararları içinse sekiz gündür. Temyiz başvurusu, sonucu veren mahkemeye verilen dilekçeyle yapılır. Harç ve posta giderleri temyiz eden tarafınca ödenen dosya, sonucu veren mahkeme tarafınca Yargıtay'a gönderilir. Yargıtay, temyiz incelemesini dosya üstünde yapar Sadece yasada öngörülen kimi durumlarda duruşma yapılır (Huk. us. muh. k. md. 438). Ceza mahkemelerince verilen kararlar da temyiz denetimine bağlıdır. Temyiz isteği, kararın bildiriminden başlayarak yedi gün içinde, sonucu veren mahkemeye dilekçe verilmesi ya da zabıt kâtibine yapılacak bildirimle olur; bildirim rapora geçirilir ve yargıç tarafınca onaylanır. Temyiz başvurusu, kararın kesinleşmesini önler. On beş yıl ve ondan yukarı özgürlüğü bağlayıcı cezalarla ölüm cezaları tarafların isteğine bağlı olmaksızın, temyiz incelemesinden geçer. Ağır cezalara ilişkin temyiz incelemesi duruşmalı olarak yapılır. Yargıtay'da meydana getirilen temyiz incelemesi sonucunda şu kararlardan biri verilir: onaylama, bozma, düzeltme, ilk aşama mahkemesi Yargıtay'ın bozma sonucuna karşı iki şekilde davranır: ya bu karara uyar ya da eski sonucunda direnir. Direnme sonucu temyiz edilince araştırma Yargıtay'ın hukuk ya da ceza genel kurulunda yapılır. Genel kurul, direnme kararını yerinde bulursa bunu onaylar, Yargıtay hususi dairesinin bozma kararını yerinde bulursa direnme kararını bozar, ilk aşama mahkemesi hukuk ya da ceza genel kurulunun verdiği karara uymak zorundadır.

yönetim ve vergi mahkemelerinin son kararlarına karşı, bildiri tarihini izleyen altmış gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu mahkemelerin kararlarına karşı yapılacak temyiz istekleri Danıştay'da incelenir. Danıştay, temyiz incelemesi sonunda vazife ve yetkisizlik, hukuk ve usul kurallarına aykırılık nedenleriyle incelenen kararları bozabilir (yönetimsel yargılama usulü k. md. 49).

Askeri mahkemelerin kararları da temyiz incelemesine tabidir. Bu mahkemeler tarafınca verilen kararların temyiz incelemesi Askeri yargıtay'da yapılır. Temyiz başvurusu kararın tefhiminden (tefhim sanığın yokluğunda yapılmışsa tebliğinden) başlayarak yedi gün içinde yapılmalıdır (Askeri mahkemeler kuruluşu ve yargılama usulü k. md. 209).

Kaynak: Büyük Larousse







  • Temyiz Nedir? Temyiz Hakkında


TEMYİZ





Temyiz, Ayırt etme, seçme, ayırma; hukukta, hakikatı yanlıştan ayıran kuruldur.

Bir mahkeme hükmüyle bu hükmün dayandığı muhakemenin hukuki bakımdan, yüksek mahkemede (Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay) bir kere daha tetkiki imkânını elde eden kanun yoludur. Ceza işlerinde; 15 yıl ve daha yukarı hürriyeti bağlayıcı cezalarla ölüm cezalarına ilişik hükümler, hiçbir harç ve harcamaya doğal olarak olmaksızın Temyiz Mahkemesinceresen incelem olunur. Öteki hükümler sadece tarafların, kanuni süresi içinde müracaatları halinde Yargıtayca incelenir. Kanunda yazılı bazı hükümlerinse temyizi mümkün değildir (Bazı hafifçe para cezaları ve gene para cezası gerektiren suçlardan beraat hükümleriyle, Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinin kısa süreli hapis cezalarıyla ilgili hükümleri şeklinde).


Devamı için lütfen tıklayınız.>>



temyiz

isim (temyi:z) Arapça temyz


1 . Ayırt etme.

2 . hukuk Mahkemelerce verilen kararın kanun ve usul yönünden incelenmesini elde eden kanunî yol:

"Dama tıkıldım, fakat temyizde beraat ettim."- A. Gündüz.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

temyiz etmek


Temyiz
  • "Bir şeyi diğerinden seçip tanımlamak, ayırmak. Seçmek. İyiyi kötüden ayırmak.
  • Yargıtay.
  • Gr: Belirsiz olan kelime ve sayıları belirli hale koymak. Meselâ: ""İşrune dirhemen"" (yirmi dirhem) ve ""Retle zeyten"" (Bir retl zeytin yağı) tâbirlerinde ""dirhemen"" ve ""zeyten"" şeklinde."


temyiz ingilizcesi


1. distinguishing, discerning, recognizing.

2. law appeal.


- etmek /ý/

1. to distinguish, discern, recognize.

2. law to appeal (a case).

- mahkemesi court of appeal.

- kabiliyeti/kudreti the ability to distinguish between right and wrong.





  • Temyiz Nedir? Temyiz Hakkında

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Temyiz Nedir?
Temyiz Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temyiz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temyiz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content