Yakamoz Nedir?

Yakamoz TDK, Türk Dil Kurumu isim Rumca 1 . Denizde balıkların ya da küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı: "Yakamozla...

Yakamoz
TDK, Türk Dil Kurumu




isim Rumca

1 .
Denizde balıkların ya da küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı:

"Yakamozlar saçarak her tarafınca fenerim / Çifte sandal, yüzüyorduk; o yüzer, ben yüzerim."- M. A. Ersoy.

2 . Biyolojik ışık üretme özelliğine haiz, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı.

Alıntı

Dünyanın en güzel sözcüğü: 'Yakamoz'
26 Ekim, 2007 12:19:00 (TSİ)

'Yakamoz' sözcüğü, dünyanın en güzel sözcüğü seçildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Dış İlişkiler Enstitüsü tarafınca düzenlenen, 60 ülkeden ortalama 2 bin 500 kelimenin göz önünde tutulduğu yarışmada, Türkçe 'Yakamoz' sözcüğü, 3 kişilik jüri tarafınca dünyanın en güzel sözcüğü olarak belirlendi.

Açıklamada, ayın sudaki yansımasını ifade eden 'Yakamoz' sözcüğünün, orijinalliği, anlamı ve kültürel önemi açısından birinciliğe layık görüldüğü açıklandı.

Yarışmada ikinciliği, horlamak anlamına gelen Çince 'Hu lu' kelimesi kazanmıştır.

üçüncülüğü ise Afrika'daki Luganda dilinde 'düzensiz' anlamına gelen 'Volongoto' sözcüğü elde etti.













  • Yakamoz (Noctiluca milliaris)


Ay ışığı ya da başka ışıklar olduğunda yakamoz görünemez, bu ışıklar tarafınca bastırılır. Şavk sözcüğü köken olarak ışık anlamına gelse de dilimizde bu günkü kullanımında daha çok şavkı düşmek, şavkı vurmak deyimleriyle bilinir, ışığın suda yansıması anlamında da kullanılır. Ayın ışığının suya yansımasına yakamoz demek yanlıştır. Fakat ayın şavkı demek yaygın ve yerleşik bir ifade seçimi olarak doğrudur ve su üstünden yansıyan ay ışığı anlamındadır. Yakamoz ve şavk sözcükleri ile ilgili bir takım detayları alt tarafta ifade ettiğim lardan derledim. Mevzuya merak duyanların ilgisini çekebileceğini düşünüyorum:


Ay ışığının suya yansıması ile karıştırılan yakamoz uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır. Denizin ateş böceği olarak da çünkü iki canlının biyolojik olarak ışık saçması (Biyoluminesans) onları hususi kılar. Boyut olarak minik olan bu canlının birçoklarının bir araya gelip, ışık saçmasına da yakamoz denir. Yakamozun gözlemlenebilmesi için başka ışık larının (Güneş, Ay ve Kent ışıkları) yakamoz ışıklarını bastırmaması gerekir. Yakamoz oluştuğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş benzer biçimde gözükür. Noctiluca scintillans balonsu bir görünüme haiz bir Ökaryottur. Başka Ateşrengi alglerin benzer biçimde sert bir zırha haiz değildir ve balonsu bir görünümü vardır. İki kamçısından uzun ve yapışkan özelliği bulunanı ile deniz yüzeyine yakın seviyede avlanır. Rastgele hareketleri sonucu kamçısına yapışan başka mikroskopik deniz canlılarıyla beslenir. Çapları 1-2 mm kadardır. İnce bir elek ya da bir tül ile sudan ayrılıp büyük bir mercek ile incelenebilinirler. Genel anlamda bölünme yöntemiyle çoğalan canlının çiftleşmesi de görülen bir vakadır. Yakamozu hususi kılan ışıma olgusu luciferin-luciferaz enzim substrat çiftinin reaksiyonu sonucu oluşur. Bu kimyasallar sitoplazma içinde dağılmış halde bulunan binlerce küresel organelde saklanırlar. Söz mevzusu canlıların ışık saçması bir müdafa mekanizması olarak düşünülmektedir. Hücum altında kalan tek hücreli ışık yayarak, daha büyük avcıların kendisine saldıranı fark etmesini sağlar. Bu özellik balıkçılar tarafınca da kullanılır. Bir takım balıkçı teknelerinde yüksek bir doğrudan ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Gırgır motorlarının köprülerinin çok kattan oluşan ve en üst kattan dahi kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de budur. Balıkçılardan birisi buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi yönlendirirler ya da direkt kendileri tekneye kumanda ederler. Gene yakamoz ışığı bu nedenle Lüfer avlarken Lüks ışığı kullanılır; ışık balık gelsin diye değildir misinanın değdiği, yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüks ışığı kullanılır. Lüks ışığı yakamoz ışığını bastırdığından Lüfer`in misinayı fark etmesini engeller.





Özetle:



• Nedense bir sürü şahıs yanlış bilir, Yakamoz Ayin ışığının suya, denize vuran şavkı değildir. Onun ismi ayın şavkıdır.

• Yakamoz aksine Ay olan gecelerde olmaz.

• Yakamoz bir canlıdır, Latince adı Noctiluca Milliaris olan bu diri ayni bir ateş böceğinin denizde yasayan versiyonudur.

• Limunisans maddesini vücudunda barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar.

• Bu diri bir planktondur, kısaca milimetrik boyutlarda bir canlıdır.

• Ekranda görülen pencereden milyonlarcası bir araya vardığında geceleri bir kayık geçerken ya da bir balık sürüsü geçtiğinde bu canlılara çarparak ışık çıkartmalarını sağlarlar.

• Bundan dolayı balıkçı sandallarında yüksek bir doğrudan ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Balıkçılardan birisi buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirirler. O yüzden Lüfer avlarken Lüx ışığı kullanılır.

• Işık balık gelsin diye değildir misinanın değdiği yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüx ışığı ile yakamoz ışığını öldürmek için kullanılır.

• Yakamoz (eğer göreniniz var ise bilir) olağan üstü bir şeydir, Yakamoz olduğunda denizde uzun florasan lambalar yanıyormuş benzer biçimde olur. Ama bu sebeple ay ışığı olmaması gerekir.

• Ay ışığında (daha baskın olduğundan) göremezsiniz.


Şavk sözcüğü köken itibariyle her ne kadar ışık (nur, ziya, parıltı….) anlamına gelse de, bugünün Türkçesinde yaygın kullanılış şekli ana kaynağından çıkan ışıktan çok yansıyan ışık anlamındadır. Kelimeye bu anlamın yüklenme sebebi uzun seneler yaygın olarak kullanılan şavkı düşmek, şavkı vurmak benzer biçimde deyimlerin kelimenin kendi başına kullanımından daha yaygın olmasıdır. Bu çağrışım sonucu kelimenin kendi başına da ışık yansıması anlamına gelecek ifade tarzında kullanımı yaygınlaşmıştır. Gerek düz yazı gerek şiir dilinde edebiyatımızda ve günlük konuşma dilimizde de örnekleri çokça görülmektedir.



YAKAMOZ a. Gece denizde küreklerin ya da balıkların kımıldanışıyla oluşan parıltı.

Kaynak: Büyük Larousse


yakamoz ingilizcesi
  • phosphorescence (in the sea)





  • Yakamoz (Noctiluca milliaris)

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yakamoz Nedir?
Yakamoz Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yakamoz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yakamoz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content