Yataklık Nedir?

YATAKLIK a. 1. üstüne yatak konulmuş olan tahta ya da metal kerevet, karyola. 2. Aranan bir kimseyi gizleme, gizlice barındırma. 3....

YATAKLIK a.

1. üstüne yatak konulmuş olan tahta ya da metal kerevet, karyola.

2. Aranan bir kimseyi gizleme, gizlice barındırma.




3. (Bir hiç kimseye) yataklık etmek, aranan bir kimseyi gizlice evinde barındırarak ona yardım etmek: Eşkıyalara yataklık etmek.


—Cez. huk. -> SUÇ İŞLEYENLERİ SAKLAMA*


—Zootekn. Hayvanlara yatak olmak suretiyle hayvan barınaklarında (ahır; ağıl, tavla) yere serilen, saman ya da başka bitkisel maddeler benzer biçimde yumuşak, yalıtkan ve emici örtü. (Bk. ansikl. böl.)

♦ sıf. Say. sıf. + yataklık, bir yerin kapasitesini, yer edinen yatak sayısıyla belirtir: İki yüz yataklık koğuş.


—ANSİKL. Zootekn. Yataklıkların üç çeşit görevi vardır: hayvanlara rahat ve sıhhatli bir yatak sağlamak; sıvı kısımları emerek, katı kısımlarla karışarak dışkıları tutmak; çiftlik gübresinin tutabileceği, verimliliği artırıcı maddelerin kütlesini olabildiği kadar çoğaltmak.

Tahıl samanları iyi yatak olur ve hayvan dışkılarının sıvı kısımlarını iyi emer. En iyi saman buğday ve yulaf samanıdır: 100 kilo saman 220 kilo su tutabilir.

Çiftlik gübresi verim artırıcı maddeler bakımından pek varlıklı değildir. Büyükbaş hayvan başına günde ortalama 4 kilo yataklık saman verildiği kabul edilirse, yılda 1 500 kilo çiftlik gübresi elde edilir ki, bununla verim artırıcı madde olarak toprağa 6 ila 7 kilo azot, 2 ila 4 kilo fosforik asit ve 7 ila 15 kilo potas kazandırılır.

Bezelye, bakla, fasulye kabukları öncesinden hayvanlara çiğnetilmeli ya da araçların altında ezilmelidir. Eğreltiotu, funda, katırtırnağı benzer biçimde maddeler çalılığı bolca ülkelerde, sazlar bataklık bölgelerde, varekler deniz kıyılarında; ağaç yaprakları, odun talaşı, ormanlık ülkelerde; yosunlu turba turbalık bölgelerde yataklık olarak kullanılmaktadır. Öncekiler kaldırılmadan aralıklı olarak yataklık serilerek elde edilmiş kalınca ve rahat yataklık tabakasına derin yataklık ya da birikmiş yataklık denir.
Kaynak: Büyük Larousse







yataklık

isim





1 . üstüne yatak serilen tahta ya da maden kerevet, karyola:

"Yataklığın çevresinde bir şeyin dolaştığına, süründüğüne dikkat ettim."- H. Z. Uşaklıgil.

2 . Suçluları barındırma, gizlice yardım etme.

3 . ödat Herhangi bir sayıda yatağı olan, yatak alabilen.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

yataklık yapmak (ya da etmek)


yataklık ingilizcesi
  • bedstead; harbouring, harboring
  • receiving




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yataklık Nedir?
Yataklık Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yataklk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yataklk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content