Yavaşlamak Nedir?

yavaşlamak (nesne almayan eylem) Yavaş gitmeye adım atmak, hızını azaltmak, yavaş olmak: "Hiddet ve siniri dalga benzer biç...

yavaşlamak

(nesne almayan eylem)
  • Yavaş gitmeye adım atmak, hızını azaltmak, yavaş olmak:
"Hiddet ve siniri dalga benzer biçimde dinerek sesi yavaşladı."- F. R. Atay.








YAVAŞLAMAK gçz. t.

1. Daha yavaş gitmeye adım atmak, gidiş hızını düşürmek: Tehlikeli bir dönemeçte otomobil yavaşladı.

2. Normalden daha ağır bir gidişatta gerçekleşmek: Ekonomik etkinlikler yavaşladı. Gelişme yaıaşlıyor.





♦ yavaşlatmak ettırg. f.

1. Bir şeyi yavaşlatmak, bir hareketin ya da hareket eden bir cismin hızını kesmek, bir mekanizmanın, bir organın vb. hareketini, işleyiş temposunu ağırlaştırmak: Yürüyüşünü yavaşlatmak. Arabayı yavaşlatmak. Kalp atışlarını yavaşlatan bir ilaç.

2. Bir eylemi, bir vakası, bir süreci yavaşlatmak, acele gerçekleşmelerini önlemek, gerçekleşme gelişme hızlarını, verimliliklerini düşürmek: işi yavaşlatmak. Ticari işlemleri yavaşlatan nedenler.


—Fizs. kim. Bir tepkimenin başlamasını ya da yayılmasını önlemek.


♦ yavaşlatılmak edilg. f. Hızı azaltılmak, temposu düşürülmek: Petrol krizi yüzünden yavaşlatılan üretim.

Kaynak: Büyük Larousse




YAVAŞLAMA a.

1. Hareket eden bir cismin hızının azalması ya da negatif ivme kazanması.

2. Bir taşıtın gaz pedalı üstündeki tesir kalktığında ya da bir frenleme esnasında, hızını azaltma özelliği, (Bk. ansiki, böl.)


—Bayınd. Yavaşlama şeridi, taşıtların çıkış yollarına girmeden ilkin hız kaybetmelerine olanak vermek için, kattan oluşan bir kav şakta, karayoluna yanlamasına düzenle nen yol. || Yavaşlama tümseği, taşıtların süratli seyretmesini önlemek için karayolu yüzeyinde oluşturulan enine tümsek.


—Dy. Yavaşlama işareti, makiniste trenin hızını saatto 30 km'ye düşürmesini emre den demiryolu işareti. (Bk. ansikl. böl.)


—Pizyol. Beslenmenin yavaşlaması, bilhassa çeşitli metabolizmalardaki bozukluk yüzünden organik alışverişlerin azalması.


—Nük. müh. Yavaşlama alanı, sonsuz bir benzeşik ortamda, nötronların başlangıç noktaları ile, enerjilerinin yavaşlama sonucu belirli bir değere düşmüş olduğu nokta içinde katettikleri mesafelerin karelerinin averajının altıda biri. || Yavaşlama uzunluğu, yavaşlama alanının kare kökü. || Nötronlann yavaşlaması, nötronların enerjisinin uygun bir maddenin atom çekirdekleri ile esnek çarpışmalar yaparak azalması.


—ANSİKL. Uygulamada, yavaşlama, sadece ölçülebildiği vakit ehemmiyet kazanır Bu durumda, yavaşlama, olanakları tam olarak belirlenmeye çalışılan bir taşıtın performansları içinde yer alabilir. Bu, tecrübe etme yapıldığı sırada frenlerin durumunu saptamaya ve bilhassa frenleri ayarlamaya ya da onarmaya gerek olup olmadığını anlamaya olanak veren ergonomik bir yöntemdir.

Yavaşlama, m/sn2 cinsinden anlatılır. Bir otomobilin, yavaşlaması ya bir descloromotre yardımıyla ya da direkt yol üstünde ölçülür. Hızı göz önüne alarak saptanan durma" mosafelori düzgüsel değilse, fren sistemini denetim ettirmek gerekir. Tecrübe etme esnasında, taşıtın yol tutumu, lastiklerin durumu, sürücünün kişisel tutumu, kısaca reflekslerindeki hızlılık göz önüne alınmalıdır.

—Dy. Bir yol ayrımındaki makası (ya da makasları) geçmeden ilkin, makiniste 30 km/sa hız sınırını bildirmek için "yavaşlama 30" ve "yavaşlama anımsatması 30" işaretlerinden yararlanılır. Beraber kullanılan bu işaretlerden birincisi, makası korumaya kafi gelecek bir uzaklığa yerleştirilmiştir; onu izleyen ikinci işaret, makasın önünde yer edinen “kare" ile beraber bulunur. Işıklı işaretlemede ve goco, mekanik işaretlemede, "yavaşlama 30†işareti yatay bir çizgi süresince sıralanmış 2 sarı ışıkla, "yavaşlama anımsatması 30" işaretiyse düşey olarak yerleştirilmiş 2 sarı ışıkla gösterilir. Gündüz mekanik işaretlemede "yavaşlama 30" işareti sivri ucu yukarıda olan üçgen biçiminde sarı bir kokartla, "yavaşlama anımsatması 30" işaretiyse sivri ucu aşağıda olan üçgen biçiminde sarı bir kokartla belirtilir. Bu iki işaret kapalı konumda bulunduklarında, makiniste makası (ya da makasları) geçerken saatte 30 km'yi aşmamasını emreder. Yalnız ışıklı işaretlemede bulunan "yavaşlama 60" ve "yavaşlama anımsatması 60" işaretlori hızın 60 km'yle sınırı olan olduğu yol ayrımlarında ve makas geçişlerinde kullanılır. Bu işaretler tıpkı ışıklı işaretlemedeki "yavaşlama 30" vo "yavaşlama anımsatması 30" işaretleri benzer biçimde çalışır, sadece bunlarda her iki ışık da aynı anda yanıp söner.

Kaynak: Büyük Larousse


yavaşlamak ingilizcesi
  • to slow down


yavaşlama ingilizcesi
  • deceleration, slowing down




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yavaşlamak Nedir?
Yavaşlamak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yavaslamak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yavaslamak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content