Zekâ Nedir?

ZEKÂ a. (ar. zekâ-) 1. Kavramsal ve akıl- sal bilgi edinmeye yönelik zihinsel işlevlerin tümü; anlık: Zekânın ayrıcalıklı alanı ma...

ZEKÂ a. (ar. zekâ-)

1. Kavramsal ve akıl- sal bilgi edinmeye yönelik zihinsel işlevlerin tümü; anlık: Zekânın ayrıcalıklı alanı matematik midir? (Bk. ansikl. böl.)

2. Bir insanoğlunun belli bir duruma uyma, koşullara gore etkinlik araçları seçme yatkınlığı; kavrama gücü; ayırt etme yetisi: Bu iş asgari bir zekâ gerektirir. Birinin zekâsından kuşkulanmak.




3. üstün zihinsel kabiliyetleri bakımından ele alınan kimse: Büyük bir zekâ.

4. İnsan etkinliklerinin herhangi bir alanında anlama, düşünme, öğrenme kaygısı güden ve bu etkinliğe uygun bir tutum takınan bir kimsenin niteliği: Ergonomik bir zekâya haiz olmak.


—Bilş. Suni zekâ, çözüm algoritması kati çizgileriyle açık olarak gösterilmeden problemleri çözmek amacıyla bir bilgisayarda program tarafınca kullanılan kuram ve tekniklerin tümü.


—Ruhbil. Zekâ testi, bir öznenin başarısını başka öznelerin başarılarıyla karşılaştırarak, zekâ düzeyini testirmeye yönelik sınama. || Zekâ yaşı -» YAŞ.


—ANSİKL. Ruhbil. Jean Piaget bilişsel gelişim üstüne bir kuram önerdi, bu gelişmenin ilerleyen evrimini, yaşla bağıntılı olarak yapıların ilerleyen bir kuruluşu olarak tanımladı. Buna gore, zekâ yapıları işlemlerin eşgüdümüyle biçimlenir ve bu işlemler göreli olarak emin ve dengeli bir duruma eriştikleri vakit, bir gelişim evresi oluşturur. Evreler aşağıdaki sırayı izler: -duyusal-devimsel* evre (0-2 yaş arası);

-önişlemsel* evre;

-somut* işlemler evresi;

-biçimsel* işlemler evresi.

Bu evrelerin sırası değişmez, mecburi bir kalite taşır ve her aşama, bundan önceki devrin edinçlerini kendine katarak, bütünün bir tekrardan örgütlenmesine neden olur.

Bir yapının dengesi, işlemlerin eşgüdümüne bağlıdır. İşlemlerin eşgüdümü ne kadar genişse yapının dengesi o denli kararlıdır. Tertipli katılımlar ve tersinirliğin edinimi bu yaygın dengelemenin koşulları o^prak görünür. Hakkaten de işlemlere özgü tersinirlik, biyolojik düzenlemeleri sürdürür ve dış ortamla alış verişlerine bağımlı açık bir sistem olan organizma, kendi iç dengesini bu düzenlemelerle sağlar işlemlere özgü bir tersinirlik, bir işlemin kendi tersi ile geçersiz kılınmasına neden olur; sadece bu çıkış noktasına dönüş ne işlemi, ne de amacını değiştirir ve böyle- ce düşünsel işlevler bir dünya bilgisine erişme olanağı bulur.
Kaynak: Büyük Larousse







  • Zekâ Nedir? Zekâ Teriminin Tanımları ve Tarihsel Gelişimi


  • üstün Zeka Nedir?


  • Vicdani zeka nedir?



zekâ ingilizcesi

1. intelligence, intellect.

2. acumen, mental acuteness.




- kısmı IQ, intelligence quotient.

- geriliði mental retardation.

- testi intelligence kontrol.

- yaþý mental age.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zekâ Nedir?
Zekâ Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zeka-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zeka-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content