Aruz Ölçüsünde Met (Kabartma) Nedir?

Aruz ölçüsü ile yazılan şiirlerdeki ölçü sorunlarını yenebilmek için kullanılan yöntemlerden / kurallardan birisi olan Met (Med = Kabartma) ...



Aruz ölçüsü ile yazılan şiirlerdeki ölçü sorunlarını yenebilmek için kullanılan yöntemlerden / kurallardan birisi olan Met (Med = Kabartma) hakkında bilgiler.



Meddin imaleyle karıştırılmaması gerektir. İmaleyi kavramak medde göre daha kolaydır. Aruzun en önemli sorunlarının başında Met gelir. İmale, aruzun kusurları arasındadır. Fakat met, ritim denen iç ahengi sağlayan bir seslendirme sanatıdır.



Met, iki heceyi bir hece durumuna getirmek, yani bir tam sesi bir buçuk sese çıkarmak, böylece ses tartısını kabartmaktır. Bunun nasıl olduğunu, bir uygulama ile anlamaya çalışalım :



Tutsaydım o ruh gitmeseydi
A. Hâmit Tarhan



Bu mısraın ölçüsü Mef’ûlümefâ ilünfeûlün’dür Bu ölçüye göre mısranın taktiği yapılınca şöyle olur :



Tut say dı mo ruh / git me sey di



Mef’ û lü me fâ / lün fe û lün



Görülüyor ki ikinci kalıbın ilk hecesi olan «i» hecesi ortada yok. Çünkü ikinci kalıp lünfeûlün değil ilünfeûlün’dür. Mısranın ikinci parçası olan «gitmeseydi» sözcüğünün kalıbı Fâilâtün’dür. Halbuki aruzda Mef’ûlümefâ fâilâtün şeklinde bir ölçü yoktur. Öyleyse bu mısrayı başka türlü taktik etmek gerekiyor :



Tut say di mo ru / h git me sey di



Mef’ û lü me fâ/i 1ün fe û lün



Bu şekildeki taktide, ikinci kalıbın ilk «i» hecesi ortaya çıkmış oldu. Şu duruma göre ruh sözcüğünün ru kısmı, birinci kalıbın sonundaki uzun fâ hecesine uyarak rû şeklinde uzamış ve tam ses durumuna gelmiştir. Bu böyle olurken rûh sözcüğünün «h» sesi de ikinci kalıbın ilk kısa hecesi olan «i» ye karşılık olmuş, böylece yarım ses kazanmıştır. (Uzun hecelerin tam, kısa hecelerin de yarım ses olduklarını biliyoruz). Bu durumda ruh hecesi, birinci kalıptan tam ses, ikinci kalıptan da yarım ses aldığı için bir buçuk sese çıkmış, rûh şeklinde kabarmış. İşte aruzda tam sesli bir hecenin bir buçuk sese çıkarılmasına yani kabartılmasma met denir.



Met, şiirde ahenk ve ses zenginliği meydana getirdiği için çok makbul tutulmuştur. Met, daima bir uzun hece ile oııu izleyen kısa hece arasında yapılır. Şu örneğe dikkat ediniz :



Me fâ î lün me fâ î 1ün me fâ î lün



Bu ölçünün birinci ve ikinci heceleri arasında met yapılamaz. Fakat her kalıbın son hecesiyle kendinden sonra gelen kalıbın ilk hecesi arasında «met» yapılır. Med’di daha iyi kavrayabilmek için, Yahya Kemal’in şu beytinin ikinci mısramdaki «med»di de bulalım :



O şûh ağlar bugün kasr-ı Şerefâbâde geldikçe



O nûşânûş demler hâtır-ı nâşâde geldikçe



O nû şâ nû / ş dem ler hâ/tı r-ı nâ şâ/de gel dik çe



Burada nûş hecesinde met vardır. Çünkü birinci kalıbın son hecesinden tam ses, ikinci kalıbın da ilk hecesinden yarım ses almıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aruz Ölçüsünde Met (Kabartma) Nedir?
Aruz Ölçüsünde Met (Kabartma) Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/aruz-olcusunde-met-kabartma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/aruz-olcusunde-met-kabartma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content