Kedi Kumu Çeşitleri Kedi kumları imal edildikleri malzemelere bakılarak doğal olan kedi kumları ve doğal olmayan diğer kedi kumları olarak i...
Kedi Kumu Çeşitleri
Kedi kumları imal edildikleri malzemelere bakılarak doğal olan kedi kumları ve doğal olmayan diğer kedi kumları olarak iki başlık altında incelenebilir.
İsminden de anlaşılabileceği gibi doğal olmayan maddelerden elde edilen kedi kumlarıdır. Doğal olan kedi kumları doğal minerallerden imal edilirken, doğal olmayan diğer kedi kumları çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak imal edilmektedir. Kediler patilerini yalayarak temizlik yaptıkları için kimyasal maddeler içeren kedi kumları hem kedinizin hem de sizin sağlığınız için uygun malzemeler değildir. Üstelik bu kedi kumları topaklanma özelliğine (idrarı veya dışkı atıklarını toprağın kaplaması, sertleşmesi) sahip olmadıkları için belli bir kullanım süresinden sonra komple atılmaktadırlar. Dolayısıyla kullanım süresi ile birlikte değerlendirildiğinde ekonomik açıdan, kullanım şekli ile birlikte değerlendirildiğinde hijyen ve kullanım kolaylığı açısından uygun ürünler değildir. Marketlerde yer almalarının sebebi görünen fiyatlarının ucuz olmasıdır. Ama bahsedilen özellikleri ile birlikte değerlendirildiğinde ekonomik bir ürün olmadığı anlaşılabilir.
Doğal kedi kumları, doğal mineraller kullanılarak imal edilen kedi kumlarıdır. Dolayısıyla kimyasal madde içermezler. Yani hijyen açısından doğal olmayan diğer kedi kumlarına göre daha yüksek verim sağlayan ürünler olarak gösterilebilir. Genellikle Bentonit, Sepiolite ve Diatomit madenlerinden üretilmektedirler. Ama bu madenler ya da mineraller de farklı özelliklere sahiptirler.
a) Diatomitten Üretilen Kedi Kumu
Kedi kumu üretilen diğer hammaddelere göre doğada daha yüksek miktarda bulunmaktadır. Emiş gücü yüksektir ve genelde bej renktedir. Dezavantajı ise tozlu olmasıdır. Ama üretim sırasında bazı tekniklerden faydalanarak daha tozsuz hale getirilebilir. Ama topaklanma özelliğine sahip değildir ve kedinizin yaptığı idrarın süzülerek toprağın daha alt katmanlarına sızmasına neden olabilir. Bu da koku yapmasına neden olurken kedi kumunun sık sık temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkaracaktır. Sonuç olarak ekonomik açıdan sanılandan daha yüksek bir maliyeti olduğu gibi hijyenik açıdan da beklenen performansı göstermekte zorlanacaktır.
b) Sepiolitten Üretilen Kedi Kumu
Kullanım özellikleri açısından diatomitten üretilen kedi kumuna benzemektedir. Ama özgül ağırlığı daha fazladır. Bir miktar sıvıyı emme ve kokuyu önleme özelliklerine sahip olsa da diatomitte olduğu gibi topaklanma özelliğine sahip değildir. Dolayısıyla kullanım kolaylığı ve maliyet yönünden değerlendirildiğinde aynı dezavantajlara sahip olduğu söylenebilir.
c) Bentonitten Üretilen Topaklanan Kedi Kumu
Kullanım kolaylıkları ve maliyet açısından en uygun kedi kumlarının bentonit kullanılarak imal edildiği söylenebilir. Sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit olarak doğada bulunan bu malzeme bir çeşit kildir. Isıl işlem uygulanarak yani yüksek derecedeki ısıya tabi tutularak kalitesi artırılır. Doğal sıvı emme özelliği çok yüksektir. Kedi kumu tarafından emilen idrar topaklanır ve sonrasında sertleşerek kartopuna benzer hale gelir. Dışkı atıkları da kum tarafından sarılır. Dolayısıyla bu topaklanmalar dışında kalan kedi kumu temiz ve kullanılabilir kalır. Bu özellikleri sayesinde yüksek oranda hijyen sağlar. Topaklanmalar her gün veya iki günde bir temizlenerek kalan kedi kumunun temiz bir şekilde kullanılması sağlanır. Tüm bu özellikler sayesinde kedi kumları içinde hijyenik açıdan, maliyet açısından ve kullanım kolaylığı açısından ilk sırada yer almaktadır.
YORUMLAR