Birinci Dünya Savaşının Başlaması ve Osmanlı Devletinin Savaşa Girişi

Birinci Dünya Savaşının başlaması, Osmanlı Devletinin savaşa girmesi, Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın yanında savaşa katılma nedenleri ve Al...



Birinci Dünya Savaşının başlaması, Osmanlı Devletinin savaşa girmesi, Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın yanında savaşa katılma nedenleri ve Almanya’nın Osmanlıyı yanında savaşa sokma sebepleri.





Sırp sorununu kökünden çözmek isteyen Avusturya, Almanya’nın da aynı görüşte olduğunu öğrenince Sırbistan’a 23 Temmuz’da sert bir nota verdi, içişlerine karışma hükümleri taşıyan bu nota, Rusya’nın Sırbistan’ı yalnız bırakırsa, Balkanlar ve boğazlar üzerinde Almanya-Avus-turya egemenliği kurulacağı endişesiyle, Sırbistan’ı desteklemesi üzerine nota reddedildi. Rus desteğini sağlayan Sırbistan, seferberlik ilan edince de Avusturya Sırbistan’a 28 Temmuz’da savaş ilan etti. Uyarılarına rağmen Rusya’nın 30 Temmuz’da seferberlik ilan etmesi üzerine Almanya, 1 Ağustos’ta Rusya’ya savaş ilan etti. Aynı tarihlerde Fransa da seferberlik ilan etmişti.



Fransa’ya Belçika üzerinden saldırmayı planlayan Almanya, Belçika’ya bir nota vererek, bütün zararlarının ödeneceğini bildirip, toprak bütünlüğüne dokunulmayacağı konusunda güvence vererek, topraklarından geçiş izni istedi. Belçika, bunu reddedince de 3 Ağustos’ta Belçika’ya saldırdı. Bunun üzerine ingiltere, 4 Ağustos’ta Almanya’ya bir nota vererek Belçika’yı boşaltmasını istedi. Almanya bu isteği reddedince, İngiltere aynı gece Almanya’ya savaş ilan etti. Böylece Avrupa Savaşı çıkmış oldu. Başlangıçta hemen herkes bu savaşın 19. yüzyıldaki gibi cephe savaşları olacağını, en çok 1-1,5 yıl süreceğini sanıyordu.



1871’den beri Avrupa, uzun bir barış dönemi geçirmişti. Bu arada ekonomik ilişkiler, teknik buluşlar, savaş sanayisinin gelişmesiyle yeni savaş silahlarının tahrip gücü artmış, savaş yöntemleri değişmişti. Bu savaş, yalnız Avrupa topraklarında kalsaydı belki bu tahminler doğru çıkabilirdi. Fakat savaşın gerek yer, gerekse zaman bakımından sınırlarını büyüten bir olay oldu. Osmanlı İmparatorluğu, kısa bir süre sonra savaşa katıldı. Bu yüzden savaş bir Dünya Savaşı oldu. Daha savaş başladığı zaman kuvvetler dengesi, İtilaf Devletleri’nin tarafına ağır basıyordu.



Almanya ve Avusturya-Macaristan’ın toplam nüfusu 120 milyon kadardı ve savaş için tüm kaynakları Avrupa’da sahip oldukları topraklardaydı. Halbuki ingiltere, Fransa ve Rusya’nın oluşturduğu İtilaf Devletleri’nin yalnızca Avrupa topraklarındaki nüfusu 238 milyondu.



Savaşın başlaması üzerine savaşa girerek Almanya’nın Uzak Doğu’daki sömürgelerini ele geçiren Japonya kısa süre sonra savaştan çekildi.



OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞA GİRMESİ



Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı öncesinde Trablusgarp ve Balkan Savaşları’ndaki eksiklerini tamamlamak için çalışmalara başladı. Diğer taraftan siyasi yalnızlıktan kurtulmak amacıyla diplomatik çalışmalara başlayan Osmanlı Devleti, son savaşlarda Almanya’dan umduğu yardımı alamadığı için İngiltere ve Fransa’ya yaklaşmaya başlamıştı.



Osmanlı Devleti’nin zayıf olması, çıkacak bir savaşta Osmanlı topraklarının paylaşılmasının söz konusu olması ve Rusya’yı kızdırmak istememesi ingiltere’nin Osmanlı Devleti’yle ittifak kurmamalarına neden oldu. Diplomatik yalnızlıktan mutlaka kurtulmak isteyen Osmanlı Devleti ise Almanya’ya yaklaştı.



Bunu etkileyen nedenler ise;



♦ İktidardaki İttihat ve Terakki Partisi üyelerinin Almanların savaşı kazanacağına inanmaları,



♦ Balkan Savaşları’nda İtilaf Devletleri’nin, Osmanlı [Jevleti’nin aleyhine bir politika izlemeleri,



♦ Rusya’nın boğazlar üzerindeki emelleridir.



Osmanlı Devleti’nin Almanya yanında diplomatik girişimlerinin devam ettiği sırada, savaşa girer girmez Almanya’dan yardım isteyeceği görüşü Almanları endişelendirdi. Ancak İngiltere’yle girişecekleri mücadelede boğazlar ve Hint Deniz yolunun önemi Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni müttefik olarak kabul etmesine neden oldu.



Osmanlı Devleti 2 Ağustos 1914’te Almanya ile imzaladığı anlaşma gereği 11 Kasım 1914 tarihinde savaşa girmiştir.



OSMANLI DEVLETİ’NİN ALMANYA’NIN YANINDA SAVAŞA KATILMA NEDENLERİ



♦ Osmanlı Devleti’nin kaybettiği toprakları gerralmak isterrtesi



♦ İktidardaki ittihatçıların Almanya’nın ekonomik ve askeri gücüne büyük güven duymaları, dolayısıyla Almanya’nın savaşı kazanacağına inanmaları



♦ Alman desteği’yle ülkenin kalkınabileceği inancı



♦ İttihat ve Terakki’nin Pantürkizm (Türk birliği) politikaları



♦ Rusya’nın Osmanlı Devleti üzerindeki emelleri



♦ Kapitülasyonlar ve Düyun-u Umumiye’den dolayı İngiltere ve Fransa’nın ekonomik baskısı altında bulunması



♦ Osmanlı Devleti’nin siyasi yalnızlıktan kurtulmak istemesi

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Birinci Dünya Savaşının Başlaması ve Osmanlı Devletinin Savaşa Girişi
Birinci Dünya Savaşının Başlaması ve Osmanlı Devletinin Savaşa Girişi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/Birinci-DC3BCnya-SavaC59FC4B1-Bloklar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/birinci-dunya-savasnn-baslamas-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/birinci-dunya-savasnn-baslamas-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content