Depersonalizasyon Nedir Ferdin kendini gercek disi hissetmesine yol acan belirtiyi tanimlayan terim. Depersonalizasyon Tanısı Depersonalizas...
Depersonalizasyon Nedir
Ferdin kendini gercek disi hissetmesine yol acan belirtiyi tanimlayan terim.
Depersonalizasyon Tanısı
Depersonalizasyon insanlığın minik ruhsal tuhaflıklarından biridir. İnsanlık nüfusunun neredeyse dörtte üçü, geçici olmakla beraber, stresli dönemlerinde bu durumu bir biçimde yaşar. Kendi gözlerinle bakıp da dünyanın senin çevresinde ama sanki başkasının hayatıymış şeklinde döndüğünü gördüğün o anlamış olur –kopukluk hissi. Bir şeyler yaparsın. Gündelik işlerini görürsün, fakat sen değilsindir. Ya da sen sensindir, fakat alışık olduğun sen değilsindir. Bu his çoğu zaman bir dakikadan daha kısa sürer ve yaşam süresince yalnız kez gerçekleşir. Fakat depersonalizasyon bozukluğu olanlar için bu devamlı bir duygudur, asla kesilmez.
Bu his ansızın gelebilir, sonrasında da sizi hiçbir vakit terk etmeyebilir. Bundan muzdarip olanlar yarı –uyuşuk/yarı-kaygılı bir ruh haliyle yaşarlar. Daha çok bir tür kargaşa söz mevzusudur. Yaşamını bir film seyreder şeklinde seyretme hali olarak da bilinir. Ya da bir robot ya da hayaletmişsin şeklinde. Bunların hiçbirinin doğru bulunduğunu düşünmezsin gerçi. Duygusu böyledir yalnız. Aklını kaçırdığından kaygı edebilir, dünyayla temasını yitirdiğini hissedebilirsin. Fakat bir biçimde, düzgüsel yaşamını sürdürürsün ve etrafındaki insanları çoğunun hislerinden haberi dahi olmaz. Bunun şahıs için ne kadar yıldırıcı olabileceğini tahmin edebilirsiniz.
Depersonalizasyonun Sebepleri
Depersonalizasyon bozukluğunun sebebi nedir? Bu retorik değildir, gerçek bir sual. Yanıtını biliyorsanız lütfen asla vakit kaybetmeden bilindik tüm ruh sağlığı uzmanlarıyla temasa geçin.
Malum tek şey, Cotard sendromu şeklinde nörolojik bir mesele ya da şizofreni şeklinde psikotik bir bozukluk olmadığı. Ürkü bozukluğu ya da depresyon şeklinde ruhsal bir mesele olduğuna neredeyse kati gözüyle bakılıyor. Çoğu zaman trafik kazası ya da ölümcül bir hastalık şeklinde yaşamı tehdit eden bir vakadan sonrasında ortaya çıkar.
Depersonalizasyon Tedavisi
Depersonalizasyon bozukluu çoğu zaman kendiliğinden geçer. Her ne kadar gerçeklikle bağlantılı olmadığınızı hissetseniz de, aslen bağlantılısınızdır. Büyük bölümü hasta zaman içinde düzelir.
Kendiliğinden geçmezse psikoterapi yarar sağlayabilir. Aslına bakarsak psikotik bir bozukluk olmamasına karşın, antipsikotik ilaçların ve antidepresanların da iyi netice verdiği görülmüştür.
Depersonalizasyon Hakkında Filmler
Bir insanın, erkek oyuncu John MalkovichÂ’in beynine giden bir tünel keşfettiği John Malkoviç Olmak filmi, muhtemelen depersonalizasyon bozukluğunun bu güne dek perdeye yansıtılmış en başarıya ulaşmış yorumudur. Gerçi ondan başka tecrübe etme olduğu da söylenemez. Fakat başka bir insanoğlunun beynin içinde var olma fikri bu bozukluğu tam olarak tanımlıyor.
YORUMLAR