Hidrojen Hakkında Bilgiler

Yeryüzündeki gazlar arasında en hafifi olan hidrojen elementi ile ilgili bilgiler. Hidrojenin elde edilişi, izotopları ve hidrojen bombası h...



Yeryüzündeki gazlar arasında en hafifi olan hidrojen elementi ile ilgili bilgiler. Hidrojenin elde edilişi, izotopları ve hidrojen bombası hakkında bilgiler.



hidrojenHİDROJEN, gaz halinde bulunan renksiz, kokusuz bir elemandır. Dünyamızdaki elemanların en hafifidir. 1 litre hidrojenin normal şartlarda (0° sıcaklık, 760 mm. civa basıncı altında) ağırlığı 0,0899 gr. dır. Havadan 12,4 kat hafiftir. Kolay yanıcı, hava ile karışım halinde patlayıcıdır. Bu bakımdan, eskiden balonlarda kullanılması tehlikeli olmuş, yerine helyum kullanılmıştır.



Hidrojen XVII. yüzyıldan beri bilinmekteydi, yanıcı özelliğinden dolayı «tutuşturucu hava» diye anılırdı. Ancak, bu haliyle öteki yanıcı gazlarla da karıştırılıyordu. Öteki gazlardan tamamen ayırdedilmesi XVIII. yüzyılda mümkün oldu.



Hidrojen Nerelerde Bulunur



Hidrojen, serbest halde, içinde bulunduğumuz havada yok denilecek kadar azdır, atmosferin çok yüksek katlarında ise hemen hemen yalnız hidrojen vardır.



Hidrojen yeryüzünde daha çok bileşik halde bulunur. En önemli bileşiği sudur. Su yeryüzünün yaklaşık olarak 3/4 ünü denizler halinde kaplarken karalarda da çeşitli biçimlerde her yerde bulunur. Ayrıca, havada su buharı halinde, maden filizlerinde kristal suyu halinde, canlıların yapısında da çeşitli sıvı halinde su vardır. Hidrojen sudan başka bütün organik bileşiklerin içinde karbonla birlikte bulunur. Yalnız, karbonla meydana getirdiği bileşiklerden akar yakıtlar, yanıcı gazlar ortaya çıkar. Havagazında hacım bakımından % 50 oranında hidrojen bulunur. Canlı, cansız bütün varlıklar, içinde bulundurduğu bileşik veya serbest haldeki hidrojeni sudan elde eder. Dolayısiyle, evrende suyu meydana getiren hidrojenin önemi çok büyüktür.



Hidrojenin Elde Edilişi



Lâboratuvarlarda küçük ölçüde hidrojen elde edildiği bazı kimyasal olaylara dayanır. Birçok metaller asit değince hidrojen gazı çıkarırlar. Bir örnek: İçinde kloridrik asit bulunan bir tüpe birkaç çinko parçası atılırsa şiddetli bir gaz çıkar. Bu hal ya çinko eriyerek bitinceye, ya da tüpteki sıvının asît özelliği kalmayıncaya kadar sürer. Bu olay sırasında çıkan gaz hidrojen gazıdır, tüpte çinko klorür çözeltisi meydana gelmiştir. Bu deneyi lâboratuvarda bir kip cihazında yaparsak devamlı hidrojen gazı elde edilir. Devamlı “hidrojen çıkaran bir boru ucuna bir alev tutarsak hidrojenin soluk mavi bir alevle yandığını görürüz. Yanan alevin üzerine bir cam levha tutulursa levhanın üzerinde buğularıma olur, su meydana gelir. Yanıcı birçok cisimlerden yanma sırasında karbon dioksit doğarken hidrojenin yanması ile su meydana geldiğini bu deney bize gösterir.



İçinde hidrojenle hava karışık bir tüp ağzına alev yaklaştırılırsa, gaz miktarına göre hafif veya şiddetli bir patlama olur. Bu, yanıcı, yakıcı gaz karışımlarının patlaması olayıdır.



Bileşim ve Çözümleme



İki hacım hidrojen bir hacım oksijenle birleşerek su meydana getirir. Bu olay, daha önceki deneyde hidrojenin yakılması ile olduğu gibi, iki gaz karışımının bulunduğu bir kabda bir elektrik arkı yardımı ile de yapılabilir. Bu olaya «bireşim» (sentez) denir. Bunun aksi «çözümleme» (analiz) dir. Su, çeşitli usullerle çözümlenerek elemanları olan oksijenle hidrojene ayrılır. Hidrojen elde edilmesi usullerinden biri de budur.



Hidrojen kükürt ve benzeri elemanlarla H2S şeklinde birleşir. Kükürtlü hidrojen kimyada önemli bir bileşiktir (Bk. Kükürt), azotla amonyak meydana getirir.



Hidrojenin karbonla bileşikleri pek çoktur. Yalnız karbonla «hidrokarbon» ları, oksijen ve karbonla da, CHO bileşikleri olan, alkoller, eterler, karboksilli asitler, oksi asitler, karbohidratlar gibi büyük toplulukları doğurur. Karbon dioksitle hidrojen, özel şartlar ve uygun katalizörlerle, «su gazı» veya «karınca asidi» ni (formik asidi) meydana getirir. Hidrojenle karbon monoksitten istediğimiz şartları uygulıyarak karbon, metan, formaldehit, metil alkol, etil alkol ve sıradaki diğer alkolleri, etilden veya devamlı olan diğer olefin hidrokarbonlarını elde edebiliriz.



Endüstride Hidrojen



Endüstride hidrojen birçok bileşiklerin bireşiminde kullanılan önemli bir gazdır. Bu bakımdan, elde edilmesi için birçok usuller bulunmuştur. Bugün başlıca şu usullerle elde edilmektedir:



1— Elektrik enerjisinin ucuz olduğu Norveç, İsviçre, Kuzey Amerika ve İtalya’da suyun elektroliziyle elde edilir.



2— Kızıl derecedeki kok kömürü üzerinden su buharı geçirmekle karbon monoksit ve hidrojen elde edilir. Karbon monoksitle hidrojen özel usullerle birbirinden ayrılır, hidrojen toplanır.



HİDROJENİN ÖZELLİKLERİ



3 — Kızgın demir veya demir oksit üzerinden su buharı geçirmekle elde edilir.



4 — Metan, etan gibi gaz halindeki hidrokarbonlarla su buharını yüksek sıcaklıkta ve özel şartlarda birleştirmekle hidrojen elde edilir.



5 — «Kraking metodu» denilen ağır yağlardan benzin ve benzeri hafif hidrokarbonların elde edilişinde hidrojen meydana gelir .



Hidrojenin endüstride kullanıldığı en önemli yerler şunlardır:



1 — Havadaki oksijenin linde cihazında sıvılaştırılması ile elde kalan azot hidrojenle birleştirilir, amonyak elde edilir.



2 — Kömürden benzin elde edilmesinde hidrojen kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hidrojen Hakkında Bilgiler
Hidrojen Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/hidrojen.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hidrojen-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hidrojen-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content