Hidrojenlenme Nedir?

Hidrojenlenme (hidrojenleşme) nedir ne anlamına gelir? Hidrojenlenme açıklaması ve hidrojenlenme ile ilgili olarak bilgilerin verildiği yazı...



Hidrojenlenme (hidrojenleşme) nedir ne anlamına gelir? Hidrojenlenme açıklaması ve hidrojenlenme ile ilgili olarak bilgilerin verildiği yazımız.



Kimyada, bir bileşiğin yapısına hidrojen katma işidir. Hidrojen alınması daha çok karbon atomuna yapılır, karbonun birbiriyle ya da başka bir tür atomla olan çift bağlı şartları bozulur, tek bağla eski bağlantısını devam ettirirken kopan diğeri bağların ucuna hidrojen bağlanır. Bu konuyu kolay olarak şu örnekle gösterebiliriz:



hidrojenlenme



Bu formül organik bir bileşiğin yapı formülüdür; organik bileşiklerde bulunan elemanların birleşme sıra ve şekillerini gösterir.



Hidrojenleşme için hususi şartlar gerekir. Bu şartlar belli başlı sıcaklıklar, belli başlı basınçlar, türlü katalizörlerdir. Isı, tazyik, elde edilecek bileşiğe nazaran değişiyor. Katalizör ise bir çok çeşittir. Bu tür durumlar metalik nikel, platin, palladyum, hususi şekilde hazırlanmış kolloidal platin ve palladyum, bir takım metal tuzlarıdır.



Organik kimyada hidrojenleşmeyle çok türlü bileşikler elde edilir. Bunlardan biride bazıları şunlardır: Etilenden etan; asetilenden etilen, ondan da etan; aldehit ve ketonlardan alkoller; nitro bileşiklerinden aminler; benzenden çiklo benzen; naftalinden tetralin, ondan da dekalin; fenoldan çiklo heksanol ve çiklo heksanon.



Hidrojenleşmenin endüstride kullanılış yerlerinden en mühimleri benzin ve margarin endüstrileridir.



Kömürden Benzin



Benzin elde edilmesi için kömür tozu, bir takım ağır yağlarla karıştırılarak, 200-300 atmosfer tazyik altında, 460° sıcaklıkta hidrojenle sıvı fazda karşılaştırılarak parçalanır. Bu sırada pek çok orta, pek azı hafifçe yağlar efde edilir. Bundan sonrasında hafifçe ve orta yağlar durağan katalizörler üstünden gaz fazında olmak suretiyle 200-300 atmosfer baskı ve 420° sıcaklıkta tekrardan parçalanır. Böylece % 30-70 arası verimle benzin elde edilir. Burada kullanılan uygun katalizörler volfram ve mobilden sülfürlerdir. Bu usul Alman kimyacısı Bergius’ un ismini taşır.



Bitkisel Yağların Katılaştırılması



Bugün gıda endüstrisinde margarin yapımı mühim bir yer tutmaya adım atmıştır. Eskiden yağ ihtiyacı hayvansal, az bir kısım .da bitkisel yağlarla karşılanırken bir süre sonra çoğalan insan kütlelerine hayvansal yağlar yetişmemiş, sindirim sistemimize daha uygun olan bitkisel yağlar yapılmıştır. Bitkilerden sıvı halde çıkarılan yağların tatları hayvansal katı yağlardan çok farklıdır. Bu sıvı yağlar hidrojenleşmeyle katılaştırılır, bir takım bileşikler, vitaminler ilave edilerek hayvansal yağlardan tereyağına benzetilir.



Margarin yapımında en fazlaca kullanılan yağlar ayçiçeği, pamuk, soya, zeytin yağlarıdır. Yağlar rafinasyondan sonrasında hususi baskı kazanlarında ya l/l0.000 oranında palladyum siyahı, ya da 1/100 oranında nikel katalizör . yardımiyle hidrojenleştirîfir. Kazanlar dıştan buharla 125-200° ye ısıtılmıştır. Baskı 5-7 atmosfer arasıdır. Bir sürü kazanlar bir sırada bir batarya teşkil ederler. Yağ ve katalizör karışımı sıra ile bataryayı dolaşır, çıkışta yağın ne kadar hidrojen almış olduğu iyodla bulunmaktadır. Sonrasında yağ filtre preslerden süzülerek katalizörden ayrılır, 600° ye ısıtılarak tazelenir. Böylece 80° de eriyen katı yağ (hidrojenleştirilmiş yağ) elde edilir. Türlü adlarla satılan margarin bu yağdan yapılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hidrojenlenme Nedir?
Hidrojenlenme Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/hidrojenlenme.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hidrojenlenme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hidrojenlenme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content