Saltanatın Kaldırılması Hakkında Özet Bilgi

1 kasım 1922 tarihinde gerçekleşen Saltanatın kaldırılması vakası ile ilgili olarak maddeler halinde ve özetlemek gerekirse özet bilginin ye...



1 kasım 1922 tarihinde gerçekleşen Saltanatın kaldırılması vakası ile ilgili olarak maddeler halinde ve özetlemek gerekirse özet bilginin yer almış olduğu yazımız.



SALTANATIN KALDIRILMASI (1 Kasım 1922)



1. 20 Ocak 1921 Anayasası ile padişah ve halife siyasî, dinî ve hukukî yetkilerinden yoksun hale getirilmişti.



2. İstanbul, Trakya ve Boğazların, Mudanya Mütarekesi ile TBMM yönetimine bırakılması ortaya saltanat meselelerini çıkardı.



3. Saltanat makamı, Kurtuluş Savaşı süresince her fırsatta millî güçlere karşı cephe almıştı.



4. Saltanatın varlığı Millî egemenlik ilkesine de ters düştüğünden Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın başından bu yana saltanatı kaldırmayı düşünüyordu. Fakat bu düşüncesini, zamanı gelmediği için uygulamaya koyamıyordu.



5. İstanbul Hükümeti’nin de Lozan’a çağrılması saltanatın kaldırılması için iyi bir fırsat oldu.



6. Saltanatın kaldırılması ile Ankara Hükümeti Lozan’a tek ve kuvvetli temsilci olarak katılacak ve ülkenin yönetimindeki iki başlılık da bitirilecekti.



Saltanatın kaldırılması ile ilgili yasa, komisyonda görüşülürken şiddetli tartışmalar oldu. Mustafa Kemal, duruma bizzat müdahale etmek mecburiyetinde bırakıldı. Komisyonun pozitif yönde karar vermesi üstüne yasa meclisçe de kabul edilerek yürürlüğe girdi.



Bu yasa ile Vahdettin, padişahlık yetkilerini yitirdi; fakat halifelik unvanını kullanabilecekti.



Vahdettin ingilizlere sığınarak İstanbul’u terk edince TBMM, Osmanlı Hanedanı’ndan Abdülmecit Efendi’yi halife seçti.



Kamuoyu hemen hemen hazır olmadığından saltanat kaldırılırken halifelik kaldırılmayıp sonraya bırakıldı. Bununla birlikte halifelik, Vahdettin’in üstünde bırakılmayarak bu unvanın İngilizlerce istismarı ve TBMM aleyhine kullanılması da önlenmiş oldu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Saltanatın Kaldırılması Hakkında Özet Bilgi
Saltanatın Kaldırılması Hakkında Özet Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/saltanatn-kaldrlmas-hakknda-ozet-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/saltanatn-kaldrlmas-hakknda-ozet-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content