(Özet) Yazar makalede düşünceyi kanıtlamayı çalışır. Denemede ise ikna etme kaygısı yoktur. (Detay) Denemeci özgürce seçtiği bir mevzu üst...
(Özet) Yazar makalede düşünceyi kanıtlamayı çalışır. Denemede ise ikna etme kaygısı yoktur.
(Detay) Denemeci özgürce seçtiği bir mevzu üstünde kişisel görüşlerini okurlarıyla dostça paylaşırken okuyucuyu düşündürme amacı taşır. Yazınsal bir dil kullanarak toplumun geneline hitap eder.
Makaleci ise öğretmeyi, bilgilendirmeyi amaçladığı için bilimsel belge, anket ve istatistikler benzer biçimde verilerle savını kanıtlama yoluna gider. Bilimsel ve terimsel bir dil kullanarak mevzuyla direkt ilgisi olan sınırı olan bir okura seslenir.
Öğretici düzyazının bir türü olan yazı, bir düşünür, bilim adamı ya da araştırmacının seçtiği bir mevzuda kendi duygu ve düşüncelerini kanıt, bilgi, bulgu, belge ve öteki kaynaklardan da yararlanarak açıklamış olduğu ve kati yargılarla sonuca ulaşmış olduğu yazı türüdür.
Makaleler, içeriklerini belirleyen konularına nazaran birçok türe ayrılır. Mesela fotoğraf, müzik, tiyatro benzer biçimde sanat dallarını ele alan makalelere sanat makalesi, ulusal ya da internasyonal siyaset mevzularını irdeleyen yazılara politik yazı, askerlikle ilgili bir mevzuyu işleyen yazıya askerî yazı, ruhsal mevzulara değinen yazılara ruhsal yazı, bir bilim dalıyla ilgili makalelere bilimsel yazı, dinî mevzuları i şleyen yazılara da dinî yazı denir.
YORUMLAR