MüRDüMüK a. Çoğunlukla çok dallı tırmanıcı saplı, biryıllık ya da çokyıllık otsu nebat. (Yapraklar bileşiktir ve yaprak sapının ucun...
MüRDüMüK a. Çoğunlukla çok dallı tırmanıcı saplı, biryıllık ya da çokyıllık otsu nebat. (Yapraklar bileşiktir ve yaprak sapının ucunda kimi zaman yalın ya da ucu dallı bir sülük bulunur; çiçekler kelebek biçiminde, parlak renkli, çoğunlukla salkım halinde topludur Yüze yakın tür; kelebek- çiçekligiller familyası.)
—Toksikol. Mürdümük zehirlenmesi, mürdümük (Lathyrus sativus) yemekten ileri gelen zehirlenme. (Zehirlenmenin sebebi mürdümükteki bir nitril türevidir; zehirlenme kasılmak bir pafapleji biçiminde ortaya çıkar.)
—ANSİKL. Adi mürdümük (Lathyrus sativus) Doğu Akdeniz devletlerinde ve Türkiye'de yem bitkisi olarak yetiştirilir. Taneleri mühim bir yoğun yem membaıdır. Adi mürdümük çeltik ve pancar tarlalarında yeşil gübre olarak da kullanılır. Yumrulu mürdümük (L. tuberosus) tarla kenarlarında ve sulak çayırlarda yetişir. Orta ve Doğu Anadolu'da yaygın bir türdür. Kokulu mürdümük(L. odoratus) bir Cenup Avrupa (Sicilya, İtalya) bitkisidir; Türkiye'de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sarı mürdümük (İL. aphaca) meralarda otlayan hayvanlarda mürdümük zehirlenmesine niçin olabilir. Mürdümüğün daha birçok türü vardır: kara mürdümük (L. niger), dağ mürdümüğü (L. montanus), orman mürdümüğü (L. sylvestris) ve Türkiye'de çok yaygın olan nohut mürdümüğü (L. cicera), vb
—Halk hek. Adi mürdümüğün (L. sativus) tohumları nişasta (°/o 30), şekerler (% 3) ve yağ (% 2) ihtiva eder. Ağız yolu ile idrar söktürücü, idrar yollarında irin giderici, güçlendirici, cinsel gücü artırıcı, sarada yatıştırıcı olarak kullanılır. Toz haline getirilen tohumlar balla karıştırılarak alınır.
Tohumlar kavrulursa nohut kahvesi olarak da kullanılabilir. Yumrulu mürdümüğün kök yumruları fındık lezzetinde olduğundan olduğu şeklinde yenebilir.
—Toksikol. Mürdümük zehirlenmesi, mürdümük (Lathyrus sativus) yemekten ileri gelen zehirlenme. (Zehirlenmenin sebebi mürdümükteki bir nitril türevidir; zehirlenme kasılmak bir pafapleji biçiminde ortaya çıkar.)
—ANSİKL. Adi mürdümük (Lathyrus sativus) Doğu Akdeniz devletlerinde ve Türkiye'de yem bitkisi olarak yetiştirilir. Taneleri mühim bir yoğun yem membaıdır. Adi mürdümük çeltik ve pancar tarlalarında yeşil gübre olarak da kullanılır. Yumrulu mürdümük (L. tuberosus) tarla kenarlarında ve sulak çayırlarda yetişir. Orta ve Doğu Anadolu'da yaygın bir türdür. Kokulu mürdümük(L. odoratus) bir Cenup Avrupa (Sicilya, İtalya) bitkisidir; Türkiye'de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sarı mürdümük (İL. aphaca) meralarda otlayan hayvanlarda mürdümük zehirlenmesine niçin olabilir. Mürdümüğün daha birçok türü vardır: kara mürdümük (L. niger), dağ mürdümüğü (L. montanus), orman mürdümüğü (L. sylvestris) ve Türkiye'de çok yaygın olan nohut mürdümüğü (L. cicera), vb
—Halk hek. Adi mürdümüğün (L. sativus) tohumları nişasta (°/o 30), şekerler (% 3) ve yağ (% 2) ihtiva eder. Ağız yolu ile idrar söktürücü, idrar yollarında irin giderici, güçlendirici, cinsel gücü artırıcı, sarada yatıştırıcı olarak kullanılır. Toz haline getirilen tohumlar balla karıştırılarak alınır.
Tohumlar kavrulursa nohut kahvesi olarak da kullanılabilir. Yumrulu mürdümüğün kök yumruları fındık lezzetinde olduğundan olduğu şeklinde yenebilir.
Kaynak: Büyük Larousse
Mürdümük (Lathyrus)
YORUMLAR