Sürme Nedir?

Sürme : 1. Kapı kanadını içeriden kapamak ya da dolap kapağını yerinde tutmak benzer biçimde işlere yarayansürme ve yuvası içinde il...

Sürme : 1. Kapı kanadını içeriden kapamak ya da dolap kapağını yerinde tutmak benzer biçimde işlere yarayansürme ve yuvası içinde ileri geri sürülebilen sistem, sürgü 2. Masa kavela ve dolapta ufak çekmece 3. Sürülerek kullanılan













  • Rüyada Sürme Çekmek


  • E-Mail TracketPro - E-Mail İz Sürme Aracı





Kapı kanadını içeriden kapama, dolap kapağını yerinde tutma vb. işlere yarayan ve yuvası içinde ileri geri sürülebilen sistem, sürgü

Örnek: Kapıyı kapadı. üstünde anahtar ve sürme yoktu. P. Safa

Masa ve dolapta ufak çekmece.




Sürülerek kullanılan.

Kirpik diplerine sürülen siyah boya, is

Örnek: Genç güzel aşçı kadının kirpiklerinde sürme, parmaklarında kına yoktu. A. Gündüz

Mantarıgillerin yol açmış olduğu ve tanelerin içini kurum karası bir tozla dolduran ekin hastalığı, rastık.

Sürmek işi.

Sürme mantarıgillerin yol açmış olduğu ve tanelerin içini kurum karası bir tozla dolduran ekin hastalığı, rastık.

Çapraza alınan güreşçiyi çelme takılacak duruma getirip düşürebilmek için gerisingeri götürme.

Mantarıgillerden ileri gelen ve tanelerin içini kurum karası bir tozla dolduran ekin hastalığı; kör, rastık, is, kurum, karamuk, karadoğu.




SüRME a.

1. Sürmek eylemi.

2. Kapı kanadını içeriden kapamaya ya da dolap kapağının itilince açılmasını önlemeye yarayan, yuvası içinde ileri geri sürülebilen metal düzenek; sürgü.

3. Bir masanın, bir dolabın vb. çekilince oluşturulan gözü, çekmece.


*Mad. oc. Sürme şantiyesi, gerek kısır araç-gereç (rökup, ana yol, eğik düzlem vb.) gerek cevher içinde sürülen galeri. || Sürme yolu, azca eğimli ya da yatay galeri. || Galeri sürme, bir ya da daha çok sayıda yatay ya da azca eğimli galeri açmak işlemi.


*Marangl. Sürme yatağı, uzunluk yönünde, içinde hareketli bir parçanın (sürmeli kapı, ayna, çekmece vb.) kaydığı bir ya da birkaç oyuğu, kinişi ya da lambası olan, çoğu zaman uzun parça. (Sürme yatağı bir kılavuz ya da destek görevi yapabilir.)


*Nöropsikol. Uyarıcı ortadan kalktıktan sonrasında, duyunun daha bir süre devam etmek özelliği (mesela görsel izlenim, eğer duyum canlıysa birkaç saniye ve kimi zaman daha da çok sürer). [Bu özellik, merkezi sinir dokusunun aşırı tepkiselliğine bağlıdır.]


*Ziraat. Pulluk ya da sabanla toprağı işleyerek tohum ekilebilir hale getirme. (Bk. ansikl. böl.)


* sıt. Bir ray sistemi üstünde sürülerek kullanılan şey için kullanılır: Sürme kapı.


*ANSİKL. Ziraat. Sürme teknikleri, tohumların ekim tarzına, daha genel olarak, ziraat bitkisinin gereksinimlerine, kendiliğinden yetişen otların ve toprağın, hatta kullanılan aletlerin doğasına ve yapısına bağlı olarak gelişmiştir, ilkel teknikler, bitkinin ekilmesi için lüzumlu olduğu kadarıyla yetinir, sadece aletlerde sağlanan gelişmeyle (saban, pulluk) sürme işlemi tüm tarla yüzeyine yaygın olarak uygulanmaya adım atmıştır.


* Saban ve pullukla sürme. Sabanla sürmede toprak tam altüst olmaz, yalnız azca çok kabartılmış olur. Pulluk kullanılınca görülür. Balıksırtı sürme ya da yastık sürme XIX. yy.'ın sonuna dek, neredeyse her yerde egemendi. Hakkaten, balıksırtı sürme daha azca çekme gücü gerektirmekte, fukara ve azca derin topraklarda, düz sürmeye bakılırsa daha iyi netice vermektedir.

* Teknik. Sanayileşmiş ülkelerde bazı yörelerde hâlâ hayvan kullanılmasına karşın, traktörün çekmiş olduğu pullukla sürme kuraldır. Sürme, bir ya da çok kulaklı bir pullukla yapıldığında, toprak ilkin keski demiriyle dikey olarak, sonrasında uçdemiriyle yatay olarak kesilir. Böylece kesilen toprak şeridi kulak demiriyle devrilir. Eğer pulluğun kulağı bükükse toprak şeridi çok azca şekil değiştirir ve dikdörtgen biçimini korur (kalıp çıkarma); kulak demiri silindirik- se merdane biçiminde çıkan toprak şeridi dağılabilir. Sürme, diskli pullukla yapılırsa, toprak yatay düzleme bakılırsa birazcık eğik bir eksen çevresinde dönen disklerle kaldırılır ve sıyırgtnın etkisiyle yanlamasına düşer. Toprağa hasat artıklarının (yaprak, sap vb.) gübre ve tezeklerin karışmasını elde eden sürme, bu maddelerin toprağa sinmesini kolaylaştırır. Toprak sürülüp işlenirse ekilebilir hale gelir. Daha sonraki emek harcamalar toprağın daha da ufalanmasına ve yağmur sularının derinlere inmesine yarar Sürme, iki ekim içinde kalan bir zamanda olmak suretiyle, senenin de ğişik dönemlerinde yapılır. Killi topraklar, don toprağın yapısını iyileştirsin diye kıştan ilkin sürülür. Bir toprak, sadece tavında olduğu süre sürülmelidir. Toprak çok kuruysa sürme zor, hatta imkânsızdır; çok nemliyse, pulluğun ve tekerleklerin baskısı altında yassılıp tıkızlaşarak yapısı bozulur. Tıkızlaşan tabakalar köklerin derinlere gitmesini zorlaştırır.

Sürme, 12 ya da 15 santimetre'den 30 santimetre'ye kadar değişen derinlikte yapılabilir. Daha derin sürmenin faydası yoktur, çok derin sürme, fazla çekme gücü gerektirdiği ve organik maddeyi seyrelttiği için zararlıdır.

Her toprak şeridi, bir öncekinin üstüne yaslanıyorsa buna "düz sürme†denir ve bu durumda sürülen alan düz olur. Buna karşılık, tahtavari ya da balıksırtı sürmede iki yastık içinde bir karık bırakılır; bu çukur çizgi fazla suyun akmasını ve tarlanın kenarındaki bir çukura boşalmasını kolaylaştırır. Bu sürme biçimi sulak tarlalara uygulanır.

Ekimi hızlandırmak amacıyla, bazı durumlarda “sürmesiz†yöntemler uygulanır; bu yöntemler toprağın yüzeysel tabakasını 5 ila 8 santimetre derinliğinde işlemekle (freze, dişli merdane vb.) ya da "kimyasal sürme†yapmakla, zararı olan otların kimyasal maddelerle yok edilmesini sağlamakla gerçekleştirilir. Bu sonuncu durumda, ekim, hususi tohum ekme makineleriyle yapılmalıdır.


SüRME
a.

1. Kirpik diplerine sürülen siyah toz boya. (Eskiden kullanılırdı.)

2. Sürme çekmek, sürmeyle gözlerini boyamak. |[ Sürmeyi gözden çekmek, GÖZDEN SüRMEYİ ÇEKMEK.


*Esk. Sürme-şub, göze sürme çekmekte kullanılan mil. || Sürme-keş, sürme çeken, sürme çekici. || Sürme-i dünbaledar, göz ucunun dış kısmına rastlayan ufak sürme çizgisi. || Sürme-i hakbin, yeryüzü derinliklerini görmekte kullanıldığı varsa- yılan si'ırme. || Sürme-i hifa, görülmezliği elde eden sürme. || Sürme-i Süleyman, Süleyman'ın tüm gizli saklı şeyleri görmesini elde eden sürme, yeryüzünün tüm gizlerini görmeye yarayan sürme.


*Nebat patol. RASTiK'ın eşanlamlısı.


* sıf. Süslem. sant. Sürme altın, tek kat sürülen altın. (Yalın kat olduğundan çok tutulmazdı. Birkaç kat sürülene sıvama altın denirdi.)


Kaynak: Büyük Larousse





  • Rüyada Sürme Çekmek


  • E-Mail TracketPro - E-Mail İz Sürme Aracı




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sürme Nedir?
Sürme Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content